Jump to content
Annons

Hambern

Medlem
  • Antal inlägg

    53
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Hambern

  1. Det viktiga verkar vara (har läst i massor med forum) att materialet har rätt luftflödesmotstånd för tjockleken. Och då verkar denna vara en bra kompromiss för en 95mm tjock absorbent: http://www.beijerbygg.se/store/privat/byggmaterial/isolering/glasull/uni-skiva-35-651-1391758798226-46#.U6dfGxa6y2w Tämligen billig också och har ett bra format, så jag kör på dem och testar. Någon däremot?
  2. Hej! Jag har nu bestämt mig för att göra slag i saken och faktiskt bygga mig några riktigt bra absorbenter att placera över mixplats, bakom högtalarna och på spegelpunkterna på sidoväggarna. Och kanske till hörnorna också. Det ser alltså ut att bli en hel del byggande... Men frågan är vilka isoleringsskivor jag bör satsa på, så jag slänger ut en fråga här till er som vet bättre. De jag kikat på hittills är dessa som verkar lämpliga, och det är 95mm-varianterna jag främst är ute efter: http://www.beijerbyg...50#.U6dAlxa6y2w + Isover är ett känt märke + De verkar vara specialgjorda för ljud och ska användas för ljudisolering - Osäker på hur mycket obehagligheter de sprider - Aningen avlång 125 * 46 cm - Aningen dyr: 67,65 kr/m2 Men även denna http://www.byggmax.s...p16280#ReadMore + Ecose Technology verkar vara bra för inomhusluften och lär lukta mindre + Billigare med 33,90 kr/m2 + Lämligare storlek 116 * 56 cm - Ett märke jag inte känner till - Verkar inte vara gjort specifikt för ljud Så vilken hade ni valt? Kom gärna med egna förslag. Tror att det är fler som är inne på samma spår nämligen.
  3. Jo, så vore det ju lysande. Men då blir det ett rätt smalt rum, alltså max tre meter i bredd. Och kanske bara 3,5m långt eller 3x3m till inspelningsrum och 3x4m till kontrollrum. Och funkar det? Med betongväggar? Tänkte mig att sätta reglar och markisolering och gipsskivor på väggarna, vilket skulle göra det en aning mindre utöver de ursprungliga 3 meterna. Risken är att det blir i minsta laget
  4. Tackar Signia 🙂 Helt riktigt... Men jag är inte så bullrig, tänkte inte ha trumset t.ex.
  5. Hej Studio Forum Jag skriver till er, och söker er expertis, i ett glädjande ärende. Det är nämligen så att vi ska ta vårt pick och pack och inom kort flytta in ett helt eget hus, från att tills nu ha huserat i lägenhet. Och detta öppnar upp för något jag länge velat göra, nämligen att pyssla till ett eget musikrum, alternativt en hel musikstudio. Grejen är den att jag inte vet vilket rum jag ska välja. Det finns nämligen två rum tillgängliga för ändamålet. Jag väljer att kalla dem alternativ 1 och alternativ 2. Båda är betongrum och ekar rätt rejält i nuläget, men det är det jag har att använda mig av. Detta är planritningen över nedervåningen (suteräng-hus): https://www.dropbox....dervåningen.jpg där jag ringat in de båda alternativen och skrivit ut måtten (måtten är ungefärliga eftersom jag inte haft möjligheten att mäta på plats). Och här är bilder som visar hur rummen ser ut idag: Alternativ 1: https://www.dropbox....699240-matt.jpg Alternativ 2: https://www.dropbox....699235-matt.jpg Så... Till mina frågor Vilket rum ska jag välja? Bör jag bygga om något? Skulle man t.ex. kunna välja alternativ 2 och dela av rummet på så vis att ena rummet blir kontrollrum och det andra ett litet inspelningsrum? Hur bör jag placera högtalarna/skrivbordet Hur bör jag ljudbehandla rummen för att på bästa sätt komma tillrätta med betongrummets härliga egenskaper? Kort sagt... Experter, hjälp mig. Jag är hyfsat påläst så ni behöver inte ta det ända från början. 😉 Bifogar också filerna för att framtidssäkra tråden.
  6. Låter som konsensus detta. Då kör jag på alternativ 2. Ni talar om att berarbeta eller behandla ljudet. Den rekommendation jag fått är att bygga s.k. superchunks i hörnen för att bekämpa basen och att i övrigt sätta upp diffusorer, typ bokhyllor, gitarrvägg etc, samt gardiner för fönstret. Räcker detta eller har jag mycket att vinna på att smälla upp något mer professionellt i diffusionsväg bakom soffan?
  7. Så ni verkar gå på linje två alltså. Men blir det inte bättre om man ställer mixplatsen längst kortsidan. Trodde det var ett stort no-no att placera mixplatsen längst en långsida...
  8. Så jag antar att vi landar i dessa olika förslag. Väggen i nederkant är utesluten eftersom det inte går att centrera skribordet där. Så här kommer förslagen i tur och ordning: #1 + Mixplatsen i rummets längdriktning + Fönstret i rummets framkant - Kan inte få upp absorbenter bakom högtalarna - Högtalarna kommer ut långt ifrån väggen bakom - Rummet känns rätt litet #2 + Går att få upp absorbenter bakom högtalarna + Går att få upp spegelabsorbenter på sidorna + Går att skapa ett sånghörn - Mixplatsen hamnar längst en långsida - Båda de bakre hörnen blir utan dämpning - Soffbordet kommer rätt nära skrivbordsstolen #3 + Går att få upp absorbenter bakom högtalarna + Går att få upp spegelabsorbenter på sidorna + Går att skapa ett sånghörn + Går att göra någon form av dämpning i de bakre hörnen + Mixplatsen i rummets längdriktning + Rummet känns större - Skrivbordet blir inte helt centrerat på väggen - Mixplats hamnar obekvämt nära ingången - Ett problematiskt fönster på rummets bakre vägg --------- Så vi landar i prioriteringar och avvägningar och frågan. Vilket alternativ rekommenderar ni och varför?
  9. En annan variant jag funderat på är denna. Fördelen med detta sätt är också flera: + Mixpositionen hamnar längst en kortsida + Jag kan få upp absorbenter bakom högtalarna + Högtalarna kommer närmare väggen för att undvika basreflexer + Jag får in ett sånghörn + Båda de bakre hörnen kan dämpas litegrann + Spegelreflexer på väggarna kan dämpas bort på båda sidor om mixplats Nackdelarna är: - Känns märkligt att placera skrivbordet sådär vid ingången - Jag har ett fönster i bakkant av rummet som är svårt att göra så mycket åt - Främre vänstra hörnet kan inte behandlas nästan någonting då dörren sitter där. Så alla förslag har sina fördelar och nackdelar. Frågan är bara vad som lär ge bäst resultat i slutändan.
  10. Kikat lite på Wikin om ljudbehandling och där poängterar han att det kan vara en bra idé att placera högtalaren rätt nära bakre väggen och att sätta ljudabsorbenter bakom för att undvika reflexer. Och att därefter använda spegelmetoden för att släcka ut resterande reflexer. Problemet jag har i mitt rum med nuvarande placering är att jag har skrivbordet vänt emot fönstret, var det är bökigt att få upp en absorbent. Därför tänkte jag höra om detta vore vettigare eftersom man på det här viset dels kan få upp absorbenter bakom högtalarna, plus att högtalarna kommer in närmare väggen, vilket skulle vara bra för att undvika stående vågor i basregistret. Förrutom detta blir det dessutom lättare att hitta en bra placering för absorbenterna på de korrekta spegelpositionerna på väggarna. Ytterligare en fördel med denna placering är att jag kan få in ett sånghörn uppe till vänster som både kan agera sånghörn och som dämpning i hörnet. Nackdelen är givetvis dels att båda bakre hörnen blir rätt odämpade och att jag kommer att sitta längst rummets långsida, vilket båda två är problematiskt. Frågan är väl mest, vad som är viktigast och vad som bör prioriteras.
  11. Möjligen skulle jag kunna få in några små rackare i hörnorna. Klurigast blir mellan skrubben och fönstret i nedre högra hörnet. Men jag har nog åtminstone 30cm på vardera sidan av hörnet.
  12. Tackar Björn! Kul att höra att jag inte är HELT fel ute iallafall. Du verkar ju veta vad du talar om, sett ditt studiobygge i en annan tråd. Ska testa olika positioner. Tänkte dock i första hand placera dem på skrivbordet då det är Genelec 8020 som är designade att kunna stå just på skrivbord. Men kanske borde satsa på att ställa dem på stativ bakom bordet ändå. Ska kika på kontrollrummet.se och se. Hade annars tänkt att testa spegelmetoden som är tilltalande enkel 🙂
  13. Jag har fått tillstånd av min sambo att inreda ett arbetsrum där jag ska kunna pyssla med musik ifred, vilket är en vinst både för mig och för henne som nu slipper att jag ställer upp monitorerna på vardagsrumsbordet i tid och otid. Och det rum jag blivit tilldelad är detta: Som ni ser har rummet en hel del problem. Dels är det rätt litet. Dels har de ett dumt placerat fönster nära ett hörn och dels måste jag lämna ena hörnet eftersom ingången ligger i hörnet. Rummet är också dumt på så vis att ingången och fönstret ligger på rummets kortsidor. Jag har läst att man bör ställa upp sitt bord i rummets längdriktning för bästa lyssning och att lyssningspositionen bör befinna sig på runt 38% av rummets totala längd. Och då jag antar att det är bättre att ha fönstret i framkant av rummet än i bakkant har jag landat i följande inredningsförslag. Och hur jag än försöker kan jag inte hitta ett bättre sätt att möblera. Det som ska in i rummet är: 1. Något slags skrivbord med stol 2. En vägghylla för förvaring (längst uppe bredvid bäddsoffan). 3. En bäddsoffa då rummet samtigt ska agera gästrum. 4. Soffbord till bäddsoffan. 5. Två Genelec 8020b med tillhörande Sub. I övrigt är det tämligen fritt. Vad tror ni? Går det att göra det bättre än såhär? Är det helt förbjudet att ställa skrivbordet emot en vägg? Är det helt omöjligt att ställa skrivbordet emot en långvägg? Ge mig gärna fler förslag. Låt kreativiteten flöda, för jag tycker detta är skitsvårt. Med vänliga hälsningar, Mattias Hamberg www.kretiochpleti.se www.jonnyandtheprimates.se
  14. Jag har nu noterat att om jag får A att stämma, genom att justera munstycket, så intonerar den upp de toner som ligger under A och intonerar ner de som ligger över. Den stämmer också dåligt mellan oktaverna. Stämmer jag höga A bra så är lägre A för högt. Så kort sagt: höga toner ligger för lågt och låga toner ligger för högt och det skiljer nästan med ett halvt tonsteg. Går detta att göra något åt eller har jag råkat få en dålig sax? Det är en rätt billig Thomann Antique Alto Saxphone för runt 3'900 nypris.
  15. Hej alla kunniga Jag köpte idag en saxofon, beställde från Thomann och tänkte lära mig spela, främst åt jazzhållet. Upptäckte dock att den, eller kanske snarare jag, spelar rätt falskt. Speciellt en ton är gräslig. Lyssna speciellt på sista tonen i detta lilla stycke jag hjälpligt pressade fram ur vidundret: https://dl.dropbox.com/u/75491456/Sax%20test.mp3 Och till min fråga: hur ska man göra för att det inte ska låta så? Kan det vara saxen det är fel på rakt?
  16. Här kommer några av mina tankar. Jag skippar allt flum och går direkt på det viktiga. För det första måste man lära sig att använda kompressorn. Kompressorn är långt mycket viktigare än EQ'n och är i princip den plugg som avgör soundet. Det är alltid en bra idé att lägga ner mycket tid och energi på att lära sig använda kompressorn och sedan använda den mycket och på ett bra sätt. Därefter kan du börja kika på andra saker som t.ex. EQ och övriga eventuella effekter. En annan viktig sak är att folk är förbaskat dåliga på att spela in gitarrer. Det är svårt som fasen att få ett bra gitarrljud, speciellt elgitarrer. Här gäller det ofta att vara sparsam med toppdiskanterna. jag har upptäckt att man kan dra bort rätt rejält på frekvenserna ovanför 6'000 Hz. Sedan är det kompressor som gäller, ja även här. Och sedan, det kan inte nog understrykas, är det väldigt viktigt att man får till sångljudet. Och det gör man enklast genom att använda sig av en bra kompressor, åter igen alltså. Var här gärna sparsam med EQ eftersom den ofta tenderar att sabba mer än den gör nytta. EQ'a sist av allt och bara de saker som verkligen behöver EQ. Mixa sedan helt i mono tills det låter så bra det bara går, stereobilden kan annars göra att man inte hör instrumentens relation till varandra lika bra som i mono. Därefter är det dags att börja panorera. Du bör vid det här laget ha en mix som i dina öron låter bra. Men då har vi det absolut viktigaste kvar – nämligen mastringen. Detta är den enskilt viktigaste etappen på vägen emot det proffessionella soundet. Om man verkligen seriöst ska arbeta med mastring behöver man högkvalitetspluggar, bra lyssning, referenslyssning, och en förbaskad massa tid och energi att lägga på småpetande. Men ska man bara mastra för husbehov räcker det oftast med en bra EQ, en kompressor (åter igen) och en bra limiter. Vad det går ut på är helt enkelt att jämka ihop låtens ljudbild med övrig proffesionell musik. Det handlar om att ställa in "rätt" förhållande mellan diskant och bas och mellanregister, jämna ut ojämheter och därefter trycka upp ljudvolymen utan att man förlorar attack och dynamik. Det är en svår konst, men en ack så viktig. Jag vet inte hur många halvtaskiga mixar jag lyckats rädda med en schysst mastring. Om du inte ägnar dig åt mastring kommer dina inspelningar aldrig låta proffessionella. Så är man ute efter ett enda mirakelmedel så är det detta. Det där var mina tips. Lycka till.
  17. Tack för många bra tips! 😑 Eftersom du vet vad du pratar om passar jag på och frågar några mer frågor 😆 Jag sjunger mycket, bla i band och så, och jag har en rätt bra (Enligt dem jag känner, själv är jag inte så säker 😆) och tonsäker röst. Problemet för mig ligger i att jag har rätt mörk röst normalt och jag får problem i de högre tonerna, låter lätt gnälligt och nasalt som du beskrev... Vet du några speciellt bra grejer att öva på för att träna speciellt de lite högre tonerna (Inte överdrivet höga) förutom det tekniska med andnigen och att öppna upp halsen? När man stryper åt nere i halsen gör man det ofta för att man är orolig att det ska bli för starkt, oroa dig inte här. Ta i du så mycket som det känns bekvämt. Hellre att man sjunger lite för starkt än tvärtom. Se bara upp så att du inte tar i så att du forserar rösten då man då lätt kan bli hes och slita på stämbanden. Öva då istället på att få kontroll och volym i ditt lägre register, detta är rätt klurigt enligt egna erfarenheter. Sedan skulle jag vilka rekommendera dig att, om du verkligen vill sjunga högt, hitta din falsett. En otränad falsett kan vara rena isbanan i början, man kan halka omkring och inte riktigt hitta rätt, vissa har bara några enstaka toners falsettregister. Oavsett hur grunden ser ut, öva. Kan du bara sjunga två toner i falsett, öva på dem, tills du fixar tre. När du sedan har en hyffsad falsett kan du börja blanda in den ju högre upp du kommer. I början kommer det att låga som en målbrottsskarv när du går över till falsettrösten. Men ju mer du övar i dessa register, och ju mer du övar på att växla mellan fullröst och falsettröst desto smidigare kommer denna övergång att bli tills du tillslut kommer att ha svårt att själv känna när din fullröst går över i falsettröst. Hoppas detta hjälpte lite. Jag är ingen expert och har inte läst någon av alla de böcker ni tipsar om här. Har bara mig själv och mina vänner att utgå ifrån, och jag hoppas det även kan hjälpa andra. Mors mors och lycka till
  18. Hej. Shit vilken hemsk läsning, bortsett ifrån att du skriver bra, rent litterärt alltså. Jag drabbades av tinnitus för ungefär fem år sedan i samband med en konsert. I samband med det drabbades jag även av hyperakusi. Jag deppade ihop totalt, hela mit liv rasade samman. Jag kunde inte gå ut utanför mitt rum, bara dörren skulle göra för ont. Jag kunde bara ha igång datorn i korta perioder, annars låg jag bara och läste. Guillous Arn-serie; fantastiskt... Idag kan förmodligen även Stieg Larssons Milenniumtrilogi fungera lika bra. Även om det skar i öronen av att bläddra. Men det fick jag helt enkelt ta. Jag kunde inte äta med min familj eftersom besticken skramlade för mycket. Jag fick mer eller mindre hoppa av min musikmakarutbildning och träffade bara vänner ibland och hade då öronproppar. Men öronpropparna gjorde att jag kände mig instängd i mitt eget huvud, vilket gjorde att jag blev rätt asocial. Så jag föredrog att vara ensam och läsa. Det tjöt hela tiden i mina båda öron. Och varje gång jag hörde tjutet blev jag ledsen och på nätterna fick jag nästan panikångest. Tillslut förstod jag att "detta måste jag leva med", jag kan inte fly. Så jag lade mig ner i tystnad, lyssnade på ljudet i mina öron, analyserade det, vilka toner kan jag höra? i vilket öra kan jag höra vad? Jag koncentrerade mig hela tiden på att andas lungt och försöka lära känna mina öron. Detta gjorde jag tills dess att ljudet inte längre skrämde mig, inte längre fick mig att må dåligt. Det gick till och med till den punkt där jag faktiskt upplevde att mina tjutande öron upplevdes som lugnande eftersom de nu förknippades med lugna och sköna vilostunder. Detta fick mig att må mycket bättre. Även under de perioder då tinnitusen ökat kraftigt har samma teknik fungerat. Men hyperakusin gjorde ändå mitt liv fruktansvärt jobbigt. Jag fick öronproppar från bellman och symfon av landstinget vilka har varit helt fantastiska. Jag använde till en början dem nästan varje gång jag gick ut. Sedan började jag mer och mer släppa dem. Jag blev trött i öronen ibland, tinnitusen blev ibland värre, men! och detta är ett stort men! Hyperakusin blev då sakta men säkert bättre. Och nu. Fem år senare. Är mina öron nästan återställda. Jag använder nu endast undantagsvis, oftast bara under konserter och på krogen, mina öronproppar. Jag är helt övertygad om att det till största delen beror på att jag lärt mig att hantera problemen rent psykiskt, jag tror att det får öronen att slappna av och att de därför tål mer. Tjutet i öronen har väl varken blivit bättre eller sämre, men min inställning till tjutandet är nu helt anorlunda än i början. Nu ser jag mina tjutande öron som mina vänner i vått och torrt och inte som mina bittra fiender. Så: Man KAN leva med detta, det KAN bli bättre även om det kan ta några år. Men det viktigaste är: Bli vän med dina öron! Lägg dig ner och lär känna dem. Lär dig att förknippa ditt ljud med något positivt. Bli inte rädd. Ljudet är inte farligt. Ljudet vill dig väl. Ljudet är din vän. Andas, slappna av, det är lungt, det går bra. Det löser sig. Lycka till, verkligen!! /Mattias
  19. Har själv upplevt skillnad i ljudprogram. Tycker till exempel att nya logic studio låter mer "in your face" än vad logic express gjorde med samma pluggar. Upplevde även, på PC-tiden, att låtarna lät helt olika i Logic än vad de lät sedan man bouncat dem och öppnat dem i Soundforge. Jag tror att programmen låter olika, men det måste väl gå att mäta på något sätt? öppna samma arrange i olika program och spela in utljudet ut högtalarna och kika på frekvenser etc?
  20. Hambern

    autotunen

    För det första bör man väl ha pluggen autotune, vilket jag antar att du har. Sedan ställer man den så att den har 10ms eller lägre attacktid. Detta gör dock att sångaren måste vara jäkligt duktig i och med att det annars fladdrar och har sig rätt rejält (tvärtemot vad somliga ibland tror; att det är jättelätt att sjunga med autotune). Sedan kan du nog skära botten rätt rejält, kanske ända upp till 1000Hz och kör sedan en kraftig kompressor på det så borde det låta rätt syntigt.
  21. Hej Jim. Du hör när du sjunger falskt, då kompenserar man det. Ibland kan det ta ett tag innan tonen hamnar rätt, men ju mer du övar desto snabbare kommer det att gå, du lär känna din egen röst och träffar rätt oftare och oftare och får kompensera mer sällan. Det är väl lite som att spela trummor. När jag spelade trummor i början missade jag ofta pukor, cymbaler och liknande. Sedan, när man spelat ett tag kan man till och med träffa rätt med ögonbindel. 😎 Sedan kan jag väl delvis hålla med tidigare skribent. Klart att det finns folk som kan bli lika skickliga, rent tekniskt, som Jackson, Houston och dom. De har ju bland annat fixat det. Men min poäng var att man inte ska bli besviken bara för att man inte låter lika bra som de bästa. De allra allra flesta blir inte så bra, så är det bara, och det får man ibland nöja sig med och istället sjunga saker som ligger mer på ens egen nivå. Perfekt är som sagt ändå oftast tråkigt. /Mattias
  22. Hejsan Jag har jobbat som musiklärare på en gymnasieskola och har sjungit i kör och liknande i en massa år. Jag har några tips till er som vill bli bättre på att sjunga. 1. Tänk på andningen. Du som andas hastigt högt uppe i bröstet vanligtvis och därmed rör axlarna när du andas kommer att ha mycket svårare att få en stabil och hållbar röst. Försök få ner luften så långt ner i kroppen som möjligt när du andas, nästan ända ner i bäckenet. Dit ner ska luften eftersom muskulaturen där, diafragman, är mycket mer lämplig för sång än de muskler som styr övre delen av lungorna, dessutom får du på så sätt in mer luft så att du inte måste andas lika ofta. Anledningen till att folk envisas med att andas med övre delen av lungorna är att vi blivit itutade sedan vi var små att vi ska hålla in magen och skjuta ut bröstet. "in med magen, ut med bröstet". Vill du bli en duktig sångare måste du släppa det där, även om det är svårt. Tänk istället "in med bröstet, ut med magen". Publiken ser ändå ingen skillnad, tro mig. 2. Tänk sedan på att öppna upp rösten, du ska kännas stor i halsen, nästan låta lite pompös, öppna upp svaljet. Ett fel många gör när de ska sjunga högt är att de stryper åt nere i halsen vilket ger en gnällig och pressad ton. Slappna av, öppna upp och andas lungt och djupt är grundregeln. 3. Sedan kan man lära sig denna teknik på olika sätt. Jag fattade mycket genom att lägga mig på rygg på golvet och andas med magen. På så sätt får man lättare in tekniken. Vissa blir hjälpta av att koncentrera sig på andra saker, som att t.ex. stå och trycka med båda armarna emot en vägg, då kommer ofta tekniken automaiskt i och med ansträngningen. 4. När du har tekniken, när du har en stabil och stadig röst, kan man börja öva in tonträffningen. Det gör man bäst genom att öva, öva, öva och åter öva. Precis som att gitarrister måste träna upp sina fingrars muskler och motorik behöver sångare träna upp sina musklers motorik. Detta finns det ingen genväg förbi. Sjung mycket. 5. Spela sedan gärna in dig själv och lyssna hur det låter. Från början tycker man att det låter hur illa som helst. Man vill inget annat än att fort som fan radera filen och aldrig ta en ton igen under hela sitt liv. Detta beror på att rösten ut låter helt annorlunda än vad rösten låter i ditt huvud. Detta beror på att vibrationerna fortplantar sig i skallbenet, bihålorna och övriga kroppsliga saker. Det gör att du, i ditt huvud, upplever din röst större, mustigare, med rikare botten än vad du kommer att uppleva på en inspelning. Den första reaktionen brukar vara att man låter gnällig, ljus och nasal. Då handlar det om att man måste öppna upp mer när man sjunger, antas mer med magen och sjunga mindre med näsan. I ditt huvud kan det då låta som om du är en jättepompös operasångare som fjollar sig, men utåt låter det faktiskt inte konstigt, och det är ju det som är det viktiga. 6. Sedan, om du ska sjunga live hjälper det förståss om du har en rätt hyffsad kondition och om du hela tiden tänker på tekniken till en början (innan den sitter där spontant). Annars är risken att du blir hes och sliter på rösten. 7. Sedan, är du seriös med dina sångarplaner så försök hålla dig borta ifrån cigaretter och vin och liknande som sliter på stämbanden. Sex däremot är fantastiskt för rösten. Jag tror att det är få som inte andas korrekt medan de har sex, det är väl något biologiskt som sitter i. Därför kan sex fungera som en trevlig och effektiv uppsjungning. 8. Man bör dessutom höja ett varnande finger för Idol-prylar av alla de slag där folk ska hålla på och ge sig på Michael Jackson och Whitney Houston-prylar. Altså: det finns kanske en handfull människor i världen som faktiskt fixar det där, låt dom hålla på med det, sjung något annat. Dessa människor är inte som vi andra, de är för sången lite vad de stora konstnärerna är för konsten. Man kan bli bra genom övning, men man blir ingen Whitney Houston eller Mariah Carey, sånt föds man till. Jag hoppas att någon lärt sig någonting på detta... Lycka till 🙂 /Mattias P.S till Jimmy: Nej du är inte för ung för att börja öva. Det kan man alltid göra. Dock skulle jag avråda dig från att börja lägga ner en massa pengar på dyra sångpedagoger och kurser, även om det säkert är jättebra för många. Det viktigaste är andning och övning och dessa är saker du kan lära dig själv, på egen hand. Lär dig att bukandas, sjung mycket, våga ta i och öppna upp. Då kommer du en bra bit på väg. Sedan kan du ta kontakt med en sångpedagog som kan jobba med mer finstilta saker om du vill det. D.S.
  23. Jani... Just nu är det väl: FM8 EZDrummer NI Akoustik Piano Novation V-Station NI B4 II U-he Zebra 2 och Zebralette (underskattade pluggar)
  24. Jag har köpt ett Terratec Producer FW X24 som jag kört med både PC och Mac och är sjukt nöjd. Det låter bra och har alla funktioner jag behöver. Kan verkligen rekommendera det... Dessutom är det billigt. Kolla upp det vetja. Det finns antagligen som USB också och givetvis finns det i större varianter också. www.terratecproducer.com har jag för mig
  25. Toppenbra... Perfekt med sånna här forum ibland 🥰
×
×
  • Skapa ny...