Jump to content

Hambern

Medlem
 • Content Count

  50
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About Hambern

 • Rank
  Med i gänget
 1. Det viktiga verkar vara (har läst i massor med forum) att materialet har rätt luftflödesmotstånd för tjockleken. Och då verkar denna vara en bra kompromiss för en 95mm tjock absorbent: http://www.beijerbygg.se/store/privat/byggmaterial/isolering/glasull/uni-skiva-35-651-1391758798226-46#.U6dfGxa6y2w Tämligen billig också och har ett bra format, så jag kör på dem och testar. Någon däremot?
 2. Hej! Jag har nu bestämt mig för att göra slag i saken och faktiskt bygga mig några riktigt bra absorbenter att placera över mixplats, bakom högtalarna och på spegelpunkterna på sidoväggarna. Och kanske till hörnorna också. Det ser alltså ut att bli en hel del byggande... Men frågan är vilka isoleringsskivor jag bör satsa på, så jag slänger ut en fråga här till er som vet bättre. De jag kikat på hittills är dessa som verkar lämpliga, och det är 95mm-varianterna jag främst är ute efter: http://www.beijerbyg...50#.U6dAlxa6y2w + Isover är ett känt märke + De verkar vara specialgjorda för ljud och ska användas för ljudisolering - Osäker på hur mycket obehagligheter de sprider - Aningen avlång 125 * 46 cm - Aningen dyr: 67,65 kr/m2 Men även denna http://www.byggmax.s...p16280#ReadMore + Ecose Technology verkar vara bra för inomhusluften och lär lukta mindre + Billigare med 33,90 kr/m2 + Lämligare storlek 116 * 56 cm - Ett märke jag inte känner till - Verkar inte vara gjort specifikt för ljud Så vilken hade ni valt? Kom gärna med egna förslag. Tror att det är fler som är inne på samma spår nämligen.
 3. Jo, så vore det ju lysande. Men då blir det ett rätt smalt rum, alltså max tre meter i bredd. Och kanske bara 3,5m långt eller 3x3m till inspelningsrum och 3x4m till kontrollrum. Och funkar det? Med betongväggar? Tänkte mig att sätta reglar och markisolering och gipsskivor på väggarna, vilket skulle göra det en aning mindre utöver de ursprungliga 3 meterna. Risken är att det blir i minsta laget
 4. Tackar Signia Helt riktigt... Men jag är inte så bullrig, tänkte inte ha trumset t.ex.
 5. Hej Studio Forum Jag skriver till er, och söker er expertis, i ett glädjande ärende. Det är nämligen så att vi ska ta vårt pick och pack och inom kort flytta in ett helt eget hus, från att tills nu ha huserat i lägenhet. Och detta öppnar upp för något jag länge velat göra, nämligen att pyssla till ett eget musikrum, alternativt en hel musikstudio. Grejen är den att jag inte vet vilket rum jag ska välja. Det finns nämligen två rum tillgängliga för ändamålet. Jag väljer att kalla dem alternativ 1 och alternativ 2. Båda är betongrum och ekar rätt rejält i nuläget, men det är det jag har att använda mig av. Detta är planritningen över nedervåningen (suteräng-hus): https://www.dropbox....dervåningen.jpg där jag ringat in de båda alternativen och skrivit ut måtten (måtten är ungefärliga eftersom jag inte haft möjligheten att mäta på plats). Och här är bilder som visar hur rummen ser ut idag: Alternativ 1: https://www.dropbox....699240-matt.jpg Alternativ 2: https://www.dropbox....699235-matt.jpg Så... Till mina frågor Vilket rum ska jag välja? Bör jag bygga om något? Skulle man t.ex. kunna välja alternativ 2 och dela av rummet på så vis att ena rummet blir kontrollrum och det andra ett litet inspelningsrum? Hur bör jag placera högtalarna/skrivbordet Hur bör jag ljudbehandla rummen för att på bästa sätt komma tillrätta med betongrummets härliga egenskaper? Kort sagt... Experter, hjälp mig. Jag är hyfsat påläst så ni behöver inte ta det ända från början. Bifogar också filerna för att framtidssäkra tråden.
 6. Låter som konsensus detta. Då kör jag på alternativ 2. Ni talar om att berarbeta eller behandla ljudet. Den rekommendation jag fått är att bygga s.k. superchunks i hörnen för att bekämpa basen och att i övrigt sätta upp diffusorer, typ bokhyllor, gitarrvägg etc, samt gardiner för fönstret. Räcker detta eller har jag mycket att vinna på att smälla upp något mer professionellt i diffusionsväg bakom soffan?
 7. Så ni verkar gå på linje två alltså. Men blir det inte bättre om man ställer mixplatsen längst kortsidan. Trodde det var ett stort no-no att placera mixplatsen längst en långsida...
 8. Så jag antar att vi landar i dessa olika förslag. Väggen i nederkant är utesluten eftersom det inte går att centrera skribordet där. Så här kommer förslagen i tur och ordning: #1 + Mixplatsen i rummets längdriktning + Fönstret i rummets framkant - Kan inte få upp absorbenter bakom högtalarna - Högtalarna kommer ut långt ifrån väggen bakom - Rummet känns rätt litet #2 + Går att få upp absorbenter bakom högtalarna + Går att få upp spegelabsorbenter på sidorna + Går att skapa ett sånghörn - Mixplatsen hamnar längst en långsida - Båda de bakre hörnen blir utan dämpning - Soffbordet kommer rätt nära skrivbordsstolen #3 + Går att få upp absorbenter bakom högtalarna + Går att få upp spegelabsorbenter på sidorna + Går att skapa ett sånghörn + Går att göra någon form av dämpning i de bakre hörnen + Mixplatsen i rummets längdriktning + Rummet känns större - Skrivbordet blir inte helt centrerat på väggen - Mixplats hamnar obekvämt nära ingången - Ett problematiskt fönster på rummets bakre vägg --------- Så vi landar i prioriteringar och avvägningar och frågan. Vilket alternativ rekommenderar ni och varför?
 9. En annan variant jag funderat på är denna. Fördelen med detta sätt är också flera: + Mixpositionen hamnar längst en kortsida + Jag kan få upp absorbenter bakom högtalarna + Högtalarna kommer närmare väggen för att undvika basreflexer + Jag får in ett sånghörn + Båda de bakre hörnen kan dämpas litegrann + Spegelreflexer på väggarna kan dämpas bort på båda sidor om mixplats Nackdelarna är: - Känns märkligt att placera skrivbordet sådär vid ingången - Jag har ett fönster i bakkant av rummet som är svårt att göra så mycket åt - Främre vänstra hörnet kan inte behandlas nästan någonting då dörren sitter där. Så alla förslag har sina fördelar och nackdelar. Frågan är bara vad som lär ge bäst resultat i slutändan.
 10. Kikat lite på Wikin om ljudbehandling och där poängterar han att det kan vara en bra idé att placera högtalaren rätt nära bakre väggen och att sätta ljudabsorbenter bakom för att undvika reflexer. Och att därefter använda spegelmetoden för att släcka ut resterande reflexer. Problemet jag har i mitt rum med nuvarande placering är att jag har skrivbordet vänt emot fönstret, var det är bökigt att få upp en absorbent. Därför tänkte jag höra om detta vore vettigare eftersom man på det här viset dels kan få upp absorbenter bakom högtalarna, plus att högtalarna kommer in närmare väggen, vilket skulle vara bra för att undvika stående vågor i basregistret. Förrutom detta blir det dessutom lättare att hitta en bra placering för absorbenterna på de korrekta spegelpositionerna på väggarna. Ytterligare en fördel med denna placering är att jag kan få in ett sånghörn uppe till vänster som både kan agera sånghörn och som dämpning i hörnet. Nackdelen är givetvis dels att båda bakre hörnen blir rätt odämpade och att jag kommer att sitta längst rummets långsida, vilket båda två är problematiskt. Frågan är väl mest, vad som är viktigast och vad som bör prioriteras.
 11. Möjligen skulle jag kunna få in några små rackare i hörnorna. Klurigast blir mellan skrubben och fönstret i nedre högra hörnet. Men jag har nog åtminstone 30cm på vardera sidan av hörnet.
 12. Tackar Björn! Kul att höra att jag inte är HELT fel ute iallafall. Du verkar ju veta vad du talar om, sett ditt studiobygge i en annan tråd. Ska testa olika positioner. Tänkte dock i första hand placera dem på skrivbordet då det är Genelec 8020 som är designade att kunna stå just på skrivbord. Men kanske borde satsa på att ställa dem på stativ bakom bordet ändå. Ska kika på kontrollrummet.se och se. Hade annars tänkt att testa spegelmetoden som är tilltalande enkel
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.