Jump to content
Annons

stefanlindmark

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av stefanlindmark

  1. Triple Strike Piano finns med. Läs mer här: http://kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=50 Det är kombinationen av bra grundsamples som sedan processas genom syntesmotorn i Kurzweil för att få ett realistiskt pianoljud. Skillnaden jag märkt mellan hur samples används/låter i Kurzweil är att efterbehandlingen av samples gör att även små samplingar låter överraskande bra. Speciellt med tanke på hur ohyggligt stora samplingsbibliotek för datorprogram börjar bli.
  2. ...eller använd UF-brain med USB-kabel till dator. Där finns en grafisk editor för att ställa velocity-kurvan. Men efter att ha spelat UF80 tycker jag själv att det är mycket mycket svårt att få upp velocity till 127 även om jag använde mycket kraftigt anslag.
  3. Displayen fungerar och är lättläst, men i övrigt håller jag med Tryggve om att grafiken är rätt retro. Ljuden i version 1.0 är bättre än 0.9 om du inte redan uppgraderat. Har lagt upp lite demolåtar här. Alla som börjar med "Kurz Demo" är demoriff/demolåtar från fabrik. Resten är egna kreationer. Min egen åsikt är att den ljudmässigt är riktigt bra redan för det jag vill ha (pianon, stråkar, pads, orglar). Ser ändå givet nyfiket fram emot kommande uppdateringar med fler ljud. Även om den nuvarande OS-versionen heter v1.0 är det kommunicerat att det fortfarande finns både ljud och många funktioner som kommer att släppas i kommande uppdateringar. Den riktigt tjocka manualen skulle jag vilja ha nu, men den tror jag inte vi får se förrän v1.1 släppts eftersom hela sequencerdelen och säkert delar av Setup-delen lär ändras en hel del.
  4. Den svenska distributören har nu fått in första skeppningen av Kurzweil PC3X. I torsdags var fortfarande inte alla enheter bokade. Dessutom var priset satt så att det inte gick att motivera att importera från Tyskland mot fördelen att ha lokal garanti. Kan varmt rekommendera Musikbörsen som har PC3X i sortimentet men samtidigt av någon anledning inte listar den i webbutiken.
  5. Kom upp två nya demos i morse på samma ställe: PC3 Demo 1 PC3 Demo Orchestral (ny) PC3 Demo Strings PC3 Demo Organs PC3 Demo VA1 PC3 Demo Voices (ny)
  6. Tre nya demos här från en kund som fått en early-access unit: http://www.garageband.com/artist/pc3demos/songs
  7. ...och video här: http://www.hispasonic.com/videos/sonidos-kurzweil-pc3x
  8. http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/471/81/ Rulla ned sidan för mp3 eller direktlänk nedan (09:11, 256 kbps) http://mp3.e-muzyk.net.pl/MM2008/Kurzweil%20PC3X.mp3
  9. http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm Tar VST-plugins och kan spela in ljuden de ger ifrån sig. Minimalistiskt. Men gratis.
  10. UF80:an var lika illa som VX8 verkade vara. Den är också tillbakalämnad. Synd att inte CME lyckats få kvalitet i bygget.
  11. Apropå Kurzweil-förslagen: Gearwire publicerade precis en videointervju med Dave Weiser, ljuddesigner för Kurzweil PC3X. Innehåller kort presetdemo av något elpiano + några olika pianoljud. Ett av pianoljuden lät som det hade justerbar simulering av sympatisk resonans. http://www.gearwire.com/kurzweil-pc3-001.html Mmm....
  12. Kurzweil PC3 har annonserat tidigt 2007, men har inte börjat levererats ännu. Verkar helt fantastisk, men lär inte finnas för leverans före februari 2008. Just det, den kostar ju lite mindre än "big 3" också, 2299 EUR på musicstore.com här. En tekniker på Kurzweil har lagt ut en del demos på YouTube (tyvärr med lite distat ljud): http://youtube.com/results?search_query=ku...p;search=Search
  13. Det låter som du söker efter en arpeggiator. Har inte spelat Tyros2 själv mer än en stunds klåfingrande i butik. Hur långt kommer du om du slår upp i manualen på arpeggiator? Se om det där framgår hur man skapar ett eget "techno-arpeggio". Med stor sannolikhet ligger det inte budet till själva ljudet (voice) utan i separat arpeggiatorfunktion som du sedan applicerar på valfritt ljud. Kolla hur de färdiga kombinationerna av ljud fungerar (heter de inte "registrations" på Yamaha-språk?) för ljud som "Guitar Strums", "Rythm Guitar" eller liknande och se om du kan kopiera de och ändra därifrån, för de bör redan ha arpeggiator påslaget.
  14. Kommer utgå i det här svaret från att du använder en sequencer-kanal per ljud istället för att byta patch i synten. Patchbyte gör det krångligare att få volymbalansen rätt plus att det kommer hugga av ljudet som spelas och inte tillåta att två ljud spelas omlott under bytet. --- Använder du volymkontrollen i respektive synth från klaviaturen blir det svårt att hålla ordning på nivåerna. Tycker det går rätt bra att reglera balansen mellan volymerna med en Mixer 14:2. Med en regel per synth går det läsa av volymen på diodraden bredvid master-regeln. Justera tills det låter och/eller ser lika ut. Behöver du sedan variera volymen på en synth under spelningen, koppla en pedal eller controller-regel till masterregeln. Byter du sedan ljud kommer nästa synth gå genom samma masterregel och inte avvika i volym från föregående. Om man kopplar kontrollern till någon volym på respektive synth (på synthen själv eller kanalen i Mixer 14:2) tycker jag det lätt blir oreda mellan volymerna plus att ljudnivån kan hoppa vilt mellan värden om du "gasar på" på en synth och sedan byter fram och tillbaka, eftersom volymen bara ändras på den aktiva synten när du rör pedalen (eller regeln). Överkurs: Om du använder Additional Remote Override och kopplar en kontroll till Seq Track +/- kan du använda programmet MIDI-OX för lite trix. Koppla det som ett förfilter i MIDI-kedjan. Då kan du spåra MIDI-meddelanden som byter kanal och sticka in extra MIDI-meddelanden *före* kanalbytet som ställer tillbaka volymen i någon form av normalläge. Finns dock risk att du upplever ett hopp i volymen, men om det är nedåt kanske det är bättre än en volymchock när du senare byter tillbaka till det ljudet. Jag använder t.ex. MIDI-OX för att se till att skicka "sustainpedal upp" precis före ett kanalbyte för att undvika att toner hänger kvar. Reason klarar nämligen själv att hantera tangenter som hålls nere under kanalbyte, men sustainpedalen ligger kvar och gör att tonerna hänger om man glömmer släppa upp den. Det behövs dock en kort fördröjning mellan sustain upp och kanalbyte för att Reason ska hinna med, men det ställs lätt in i MIDI-OX.
  15. Kör en CME UF80 med en Dell XPS 1330. Funkar med datorn kardborrad rakt på UF80:n eller med tvåvåningsrack och datorn på att plan ovanpå. Ladda ner Electromechanical som gratisrefill från Propellerheads så har du väldigt bra ljud för både elpianon och några orgelljud. Apropå latency med inbyggda kort kör jag med ASIO4All på inbyggda kortet och betraktar 10 ms med polyfoni över 100 toner som lätt under "riskfri nivå". Skulle inte kunna intyga att det blir bättre med externt kort. Alla power-relaterade knappar på datorn programmerar man bort, likaså stänger av konstiga popuper, skärmsläckare och systempling. Datorn går ju på batteri så även om någon snubblar över en sladd fortsätter allt precis som det ska eftersom även UF80:n funkar då den får kraft via USB. Med Reason 4 får man till och med överlappande patchbyten, vilket man verkar verkar omöjligt eller kräver rejäla omvägar för att uppnå på de flesta hårdvarusyntar (dvs som inte är en Kurzweil). Det går med andra ord att ligga kvar med vänsterhanden på ett ackord med pad, byta patch med en pedal och fortsätta spela solo med högerhanden utan att det blir någon glitch alls i ljudet. Släpp vänsterhanden så släpper tonerna. Har ett mycket enkelt filter i MIDI-OX som ser till att automatiskt "släppa upp" sustainpedalen när jag byter ljud så att det inte ligger hängande toner även om man glömmer sustain nere under ett byte. Skulle jag någon gång vilja ha fler reglage är det bara att köpa till, t.ex. en AlphaTrack eller vad som råkar vara modernt just då. Eller så övertygar jag mig själv bara för att det är de prylarna jag redan har :-)
  16. Bilden visar en UF5 limited edition. UF50 har grå gavlar, röd LED-display och hela faderdelen är mörkgrå. Plus att det står UF50 på den förstås 😎
  17. Om du vill använda samma dator till både musik och vardagsdator-med-spel-och-hela-baletten skulle jag rekommendera dual-boot. Använd två partitioner om du har en disk eller bootar från två olika diskar. Betrakta ena partitionen som musikpartition som du håller helt ren från onödiga saker som du inte behöver för musiken. Installera spel och annat på den andra partitionen. Då spelar det ingen roll hur mycket jinglebells det till slut blir på "vardagspartitionen". För Vista kan du titta på EasyBCD (http://neosmart.net/dl.php?id=1) för dual-boot. Det finns en ny modell för audio i Vista som kallas WaveRT men den fungerar inte med externa ljudkort via USB eller Firewire. Det känns med andra ord inte riktigt klar för proffsaudio som ofta har externa enheter. Annars ser det ut som Vista återanvänder precis samma drivrutiner som XP, men lägg på alla nya finesser i Vista så ser du att det svårligen kan blir mindre latens i Vista. Det integrerade kortet kan sakna en del av PCI-kortets funktioner för hårdvaruacceleration. Att köra det integrerade kan t.ex. göra att animationer, 3D-effekter och fönsterflyttningar går långsammare och belastar processorn istället. Men om du inte kan stänga av det integrerade grafikkortet t.ex. i BIOS är det ju en lätt sak att lyfta ur PCI-kortet fysiskt om du vill testa och vara helt säker. Andra delar som kan ställa till med saker är prylar som periodiskt vill säga "hallå?" på olika sätt. Gäller trådlösa nätverkskort, Bluetooth, webbkameror och liknande. För att inte nämna funktioner som "bakgrundsindexering" i Windows eller Google Desktop. Se också till att du helst kopplar in USB-ljudkort på egen USB-buss om det går. Har du alla andra USB-enheter anslutna på baksidan av datorn, sätt då ljudkortet på en kontakt på datorlådans framsida. Eller vice versa. Eller koppla in ljudkortet på den extra plåten med USB-kontakter om du har en sådan framför en av PCI-kortplatserna baktill. Koppla inte in ljudkortet på en USB-kontakt i bildskärm, USB-kaffebryggare eller liknande.
  18. Ditt problem behöver inte vara CPU-belastning utan olika drivrutiner som inte trivs ihop. Det kan orsaka hög latens på drivrutinsnivå oberoende av belastning på datorn. Det kan alltså uppträda problem även om CPU-lasten är nere på nästan noll, vilket kan kännas väldigt frustrerande och svårdiagnosticerat. Problemet orsakas av att audiobuffrarna "svälter" när en för dig okänd drivrutin helt enkelt tjyvhåller på CPU:n en stund för länge. Då får inte drivrutinen för Audio Kontrol 1 tillräckligt med CPU-tid för att fylla upp audiobuffrarna. Buffrarna är små pytsar med ljudsamples. De sitter där för att ljudsystemet ska kunna hålla utljudet igång en stund tills ljuddrivrutinen åter får lite CPU-tid nästa gång. Om dessa buffrar hinner tömmas innan ljuddrivrutinen får CPU-tid igen och kan fylla på dem låter det "splutt", "knäpp" eller "<tystnad eller annat oljud>". Det här är inget påfund från Native Instruments utan helt enkelt så det har blivit när Microsoft designade Windows. Det går inte att ändra arkitekturen i Windows, men om du tar reda på varför det låter konstigt för dig kan du prova att ändra på en del saker. Kanske kan du få problemet att bli mindre eller helt försvinna. Prova följande. Det här kan tyckas lite jobbigt, men jag rekommenderar att du gör det ändå. Annars riskerar du spekulera i en evighet och läsa halvförvirrade klagoinlägg på jordens alla forum utan att få reda på vad som krånglar för just dig. Jag har gjort resan själv med knäppningar i Reason och bjuder på följande fribiljett förbi de slingrigaste kurvorna längs vägen. Instruktionerna kan göras mycket mer detaljerade och kompletteras, men jag tror ändå att många kan hitta något felsökningsknep de inte stött på tidigare här. Jag har försökt komma ihåg alla steg, men kan säkert ha glömt något så du gör detta givetvis på egen risk och använder vanligt sunt förnuft. Instruktioner för latensmätning på drivernivå: Notera exakt vilken latency du använder med AK1 i Reason. Se till att du är helt säker på att du använder ASIO (kontrollera namnet på ljudenheten i Reasons inställning). Installera DPC Latency Checker (http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml) och starta det Sätt igång Reason och se till att programmet får jobba lite och skicka ut ljud Dra ut fönstret DPC Latency Checker, så brett du får plats med på skärmen Klicka på knappen Reset i DPC Latency Checker Låt mätningen stå på i minst 1 minut, gärna 1.5 minuter. Observera att programmet mäter i mikrosekunder (tusendels millisekund) Lyssna efter knaster, spluttar eller mikropauser. Notera om du ser en variation i hur kurvan i DPC Latency Checker ser ut just då, eller när nästa stapel ritas upp till höger. Tag en skärmdump. Spara den och kalla filen något med AK1 för att komma ihåg att det här var latens med AK1 Stäng av Reason Stäng av DPC Koppla ur AK1 Avinstallera drivrutinerna till AK1 Se till att du har senaste "vanliga" drivrutinerna installerade för ditt ljudkort som du har inbyggt i datorn (finns nästan alltid ett sådant) Installera ASIO4All (ASIO-drivrutin för generiska ljudkort) (www.asio4all.com) Starta om datorn Starta Reason Konfigurera Audio i Reason till ASIO4All Ställ in samma latency du hade från början (läs på din anteckning från steg 1) Starta DPC Latency Checker Sätt igång Reason och se till att programmet får jobba lite och skicka ut ljud Dra ut fönstret DPC Latency Checker, så brett du får plats med på skärmen Klicka på knappen Reset i DPC Latency Checker Låt mätningen stå på i minst 1 minut, gärna 1.5 minuter Lyssna efter knaster, spluttar eller mikropauser. Notera om du ser en variation i hur kurvan i DPC Latency Checker ser ut just då, eller när Tag en skärmdump. Spara den och kalla filen något med ASIO4All för att komma ihåg att det här är det inbyggda ljudkortet Installera om drivrutinerna för AK1 Starta om datorn Instruktioner för analys: Lägg upp skärmdumparna på skärmen så du har dem ovanför varandra Titta på graferna. Har någon av dem tydliga spikar i grafen? Det ser ut som höga röda staplar som kan ligga glest, med upp till 30-40 sekunders mellanrum. Finns samma spikar i grafen för båda korten? Jämför "Absolute maximum latency" i AK1-grafen och se var den hamnar. Ligger den över 3-5 ms, jämför om det är ett spikvärde eller "bottenbrus" i grafen som givit det utslaget. Har du en jämn matta med hög latens för AK1 orkar inte datorn med samlade mängden drivrutiner, vilket innebär att du har (1) för mycket prylar med massor av drivrutiner som är aktiva eller (2) att Native Instruments har en dåligt skriven driver. Fortsätt till "Jämn matta" nedan. Har du en spik som driver upp väldigt hög latens finns det ett problem med en annan drivrutin som orsakar att drivrutinen för AK1 svälter. Du kommer att uppleva ljudstörningar tills du deaktiverar den felande drivrutinen. Fortsätt till "Spikar" nedan. Instruktioner för "jämn matta" med hög latens i AK1-grafen: Jämför nu AK1-grafen med ASIO4All-grafen Om AK1-grafen har väsentligt högre latens än ASIO4All-grafen är det AK1-drivrutinen som fungerar dåligt på din dator. Uppenbarligen klarar datorn av att driva runt ditt inbyggda ljudkort med en gratisdrivrutin, men så fort drivrutinen från NI är aktiv går det långsamt. Ring techsupport för NI och förklara ditt problem. Förse dem med alla skärmdumpar och anteckningar. Försök samtidigt med "eliminera drivrutiner" nedan för att se om du kan kan få kortet att överleva under tiden. Instruktioner för "spikar" med hög latens i AK1-grafen: Jämför nu AK1-grafen med ASIO4All-grafen Kontrollera om samma mönster av spikar finns i båda graferna (kommer lika ofta, men kan ha lite olika höjd) Är det samma återkommande mönster har du en drivrutin i datorn som orsakar konflikt med AK1 Kontrollera "Absolute Max Latency" för ASIO4All-grafen. Ligger den under toleransnivå så att inbyggda ljudkortet fungerar? Då är AK1 känsligare för dålig CPU-försörjning (kräver mer CPU per bufferfyllning). Försök att justera bits/sample från 24 till 16 och se om det fungerar bättre. Sätt också samplerate till 48 kHz på AK1, eftersom det funnits problem att köra den i 44.1 kHz (enl postning någonstans på NI-forumet) Löser inte detta problemet, gå vidare till "Eliminera drivrutiner" nedan. Instruktioner för "eliminera drivrutiner": Högerklicka på min dator och ta fram Enhetshanteraren (eller via kontrollpanelen). Ge dig på största boven först - grafikkortet Installera om drivrutinerna till kortet med de senaste du kan hitta från din leverantör på internet. Genomgör mätmomentet och se om det blev någon skillnad. Löser det problemet? Kanon. Sluta här. Annars... Deaktivera grafikkortet, så att det körs som ett generiskt VGA-kort Bilden kan nu se ut som skräp, ha låg upplösning och gryniga färger. Bekymra dig inte om det för tillfället. Upprepa "latensmätning" ovan, men bara den del som har AK1 inkopplad, dvs första mätningen Kontrollera om spikarna fortfarande återkommer eller om det fortfarande ligger grundlast på samma latensnivå som tidigare Försvann problemet nu när du stängde av grafikkortets drivrutin? Hoppa vidare till momentet "prova alternativ grafikdrivrutin" nedan! Är det likadant nu som innan kan det vara någon annan komponent som trasslar. Men innan du ger dig på att prova fler komponenter, överväg starkt att genomföra en generell Windows-optimering för musik. Använd råden från MusicXP (http://www.musicxp.net/dnn/). Fungerade detta? Var nöjd och sluta, annars... fortsätter du med att deaktivera en enhet i taget medan du har Reason och DCP LC igång. Notera eventuella skillnader i ljudstörningar och graf. Instruktioner för att "prova alternativ grafikdrivrutin": Nu börjar det bli lite underground, så var det på egen risk tidigare så är det definitivt det nu också. Avinstallera din grafikdrivrutin med installeraren som kom med den installerade drivrutinen Hämta en alternativ drivrutin som passar ditt grafikkort från http://www.tweakforce.com/ Installera den drivrutinen och starta om datorn Genomför mätmomentet för AK1 enligt första instruktionsblocket. Blev det bättre? Din grafikdrivrutin du hade från början är då ineffektivt skriven och svälter ut grafikkortet. Ingen skillnad? Installera tillbaka senaste officiella drivrutin från din leverantör.
  19. Det finns inbyggda grafikkort i bärbara som har väldigt olika prestanda. Jag tror att du i din fråga menar grafikkort med s.k. delat minne, som innebar att kortet använder en del av datorns vanliga arbetsminne (RAM) för grafik. Den största skillnaden med enklare grafikkort av den här sorten märker du om du använder datorn till grafikintensiva applikationer, t.ex. spel. Arbetar du med musikprogram blir den praktiska skillnaden minimal. Dell har flera olika modeller av bärbara och de finns med grafikkort både med och utan eget grafikminne.
  20. OK, katten, du har rätt. Det var ju givetvis en Powerbook 12". *lägger undan tumstocken*
  21. Behöver inte vara en specialdator. Jag använder en bärbar Dell XPS M1330 med Reason 4. Fungerar alldeles utmärkt och ett jättelyft jämfört med min Powerbook 13" G4. Som en bonus upptäckte jag dessutom att den datorn har 6 kanaler ut från det inbyggda ljudkortet 😛 Plattformsbyte FRÅN mac TILL pc??? Intressant i såna fall. Snacka om politiskt inkorrekt 😄 Jag betraktar snarare Reason som min plattform. Använder Windows, OS X och Linux hemma så jag har många års erfarenhet av operativsystemen. Nu blev det mest gynnsamt att köra Windows (Vista blev det till och med). Standardinstallation (med ASIO4all pålagd) känns väldigt stabil och jag har bara ändrat lite i Vista för att stänga av "stokastiska resursförbrukare" som bakgrundsindexering och liknande.
  22. Behöver inte vara en specialdator. Jag använder en bärbar Dell XPS M1330 med Reason 4. Fungerar alldeles utmärkt och ett jättelyft jämfört med min Powerbook 12" G4. (råkade skriva 13" från början) Som en bonus upptäckte jag dessutom att den datorn har 6 kanaler ut från det inbyggda ljudkortet 😛
  23. Ligger ju nära till hands ändå att tro att diskettstationen inte förmår läsa hela diskens yta även om den detekterar disketten och kanske kan läsa delar av mediat. Prova med en vanlig PC-floppydrive. Förbered dig på att lossa *många* skruvar innan du nått in i magen på synten. /Stefan
×
×
  • Skapa ny...