Jump to content
Annons

Varför närmickar man gitarrförstärkare?


JJRockford

Recommended Posts

Mitt resonemang om direktljud, diffusljud och störljud gick inte alls ut på att jag tror att man bara får in t ex direktljud i en närmick. Man får in allt i varje mick. [...] När jag skrev om att jag upplevde endast direktljud som kliniskt, pratade jag om när jag linear.

Mitt inlägg blev lite malplacerat. Jag försökte återknyta till den urspungliga frågan om varför man ofta sätter micken så nära stärkaren.

Jag antog att du pratade om lineade instrument när du skrev direktljud och försökte förtydliga att det var det och inte micken-så-nära-som-det-går du syftade på.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Nu blir det lite missförstånd igen.

Ja, verkligen.

Poängen med mitt inlägg var att jag vänder mig emot ett alltför kategoriskt sätt att se på musik och musikinspelning. Att säga att "direktljud låter ALLTID bra" är ett väldigt kategoriskt sätt att uttrycka sig (och jag håller dessutom inte med i sak), liksom att störljud ALLTID är dåligt (OK, oftast är det det, men ibland kan ett handtag som rasslar varje gång man spelar C vara en jätteintressant krydda), och att man ska

Micka med en närmick On eller off-axis nära högtalaren. Ta in en mick längre bort i rummet.

Detta är en utmärkt teknik, men det finns många andra och vilken man väljer beror på sammanhanget. Det är det jag menar med att du pekar med hela handen. Faran med det är något du själv också tycks vända dig emot - nämligen att folk går runt och tror att det bara finns ett rätt sätt att göra. Det stoppar experimentlustan och hämmar kreativiteten, och då går man aldrig framåt och hittar nya vägar. Och vi är helt eniga i att man bör sluta lyssna med ögonen, framförallt med ögonen fästa på någon flashig annons från en instrumenttillverkare... (kängan riktas till lika delar åt förstärkartillverkare som tillverkare av simulatorer).

Bästa hälsningar

/Henrik

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...