Jump to content
Annons

Vad går mixning ut på?


Padchi

Recommended Posts

Hejsan,

Försökte söka men vet inte riktigt vad jag ska söka på.

Jag har precis börjat sjunga lite och har ingen koll på alls vad man ska göra när man mixar. Vad går mixning ut på, vad gör man? De små sakerna som jag har spelat in så hör man nästan att det är ett ljudspår för instrumenten och ett annat där sången ligger så jag antar att man ska göra något för att de ska gå "ihop" men vad gör man? Att höja och sänka så allt låter bra förstår jag men vad gör man mer?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Det är en del som man kan göra, lägga kompressor, eq, reverb/ och delay (ibland en av dom, ibland några olika eller alla tillsammans) är nog det vanligaste men det finns många andra metoder för att lyfta fram olika saker i en mix. Ett tips om du vill lära dig mixa, köp Studio Mixologi och läs igenom den. Den går igenom de vanligaste effekterna och hur man mixar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Grunden till var mixning kommer ifrån kan man se såhär:

Säg att du har en sångare och kompmusiker i ett rum. Du ställer upp 8 mikrofoner på noga utvalda ställen för att fånga upp alla så rent och naturtroget du kan. När du sen lyssnar på det inkommande ljudet från alla 8 mikrofonerna, en efter en, så hör du att alla låter bra, även gitarren låter riktigt naturtrogen men där hörs ett riktigt basigt bumlande i mikrofonen. Roligt nog så låter det inte alls så farligt när man står intill gitarristen, men mikrofonen - tekniskt sett - fångar upp det mycket högre än vad man tror. Men, tiden är knapp, musikerna vill spela, taxametern tickar och du har redan placerad om gitarrmikrofonen till olika vinklar och saker och du lyckas inte få bukt med det där bumlet.

Så vad gör man? Jo, man använder sig av en volymratt som kan höja eller sänka volymen på specifika frekvenser - en equalizer. Med den sänker man volymnivån på just dom frekvenser där gitarrbumlandet finns, och bara i signalen från gitarrmikrofonen. Det påverkar inte gitarrljudet speciellt, kanske aningens lite botten ifrån gitarren åker med på kuppen med det är inte så farligt. Gitarrljudet är oförändrat i övrigt. Du fick inte bort basbumlandet helt, men du sänkte ljudnivån på det så att det inte märks så mycket.

Därefter spelar musikerna och du spelar in. När ni lyssnar tillbaka på inspelningen hör ni att trummorna låter aningen lite för högt, så då sänker du volymen aningen för den mikrofon som stod närmast trummorna. Sen är allt väl.

Mixning växte fram ur aspekter i ljudinspelningar som av olika tekniska eller praktiska anledningar inte funkade rakt av, och behovet av att jämna till dom så gott det går. Teoretiskt sett kan man säga att en bra inspelning behöver ingen mixning. Men sånt händer sällan i praktiken.

I dagsläget har mixning fått enormt stort utrymme. I mycket av den populäraste musiken så tänker man inte längre att man ska använda det inspelade till 95% och justera lite av det oönskade. Idag introduceras man i tänkandet att mixning är en process där man ska "skapa" ett ljud - ett sound. Det betyder att man ser ett inspelat spår som en slags halvt formlös klump av modellera, som man sen ska forma till ett användbart ljud med hjälp av mängder av processning. Equalizers, dynamik processning, exciters, gatear, syntetiska filter, passiva filter, analoga emuleringar ... och allt detta i flera steg ibland. Men grundidén är densamma, att göra det inspelade (eller uppspelade) till en så behaglig och fokuserad lyssningsupplevelse som möjligt. Om en mix är bra eller inte, det finns det inga siffervärden på. Det är helt och hållet en subjektiv bedömning, precis som musik är. Det närmaste man kan komma är att säga att ljudet ifrån en mixning hjälper eller stjälper stämningen som musiken vill förmedla.

Redigerat av Opus99
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...