Jump to content
Annons

Membransabsorbent


shadewind

Recommended Posts

Hejsan!

Jag har en jobbig frekvens (77 Hz) som jag behöver få bukt med. Till detta tänkte jag bygga Membransabsormenter. Om jag fattat rätt så måste dessa placeras vinkelrätt mot den våg man vill absorbera? Så eftersom vågen bildas mellan kortsidorna så måste jag placera dess på kortsidorna... korrekt? Spelar det någon större roll var på kortsidorna jag placerar dem?

När det gäller material, finns det något speciellt krav på membranet? Jag hade tänkt att använda gips som väger 9 kg/m^2 om det går bra eller är det för stelt? Och hur ska man fästa fast det i "ramen"? Finns det några speciella krav som att det inte får sitta för hårt? Dessutom, hur pass tätt måste det vara?

Såg att det fanns folk som verkar kunna sånt här i en annan tråd...

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Om du vill ta exakt 77 Hz så skulle jag bygga en perforerad skiva då dessa är mycket lättare att stämma. Det är ganska svårt att stämma en panel p g a alla faktorer som spelar in och framförallt hur den fästs mot vägg.

http://www.microflown.com/data/2006_AA_impedance.pdf

http://dogbreath.de/misc/PlaneAbsorberResonance.pdf

http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp...tzPanelAbsorber

https://www.studio.se/index.php?showtopic=53377

Link to comment
Dela på andra sajter

Så eftersom vågen bildas mellan kortsidorna så måste jag placera dess på kortsidorna... korrekt? Spelar det någon större roll var på kortsidorna jag placerar dem?

Korrekt, beroende på om vågen bara utnyttjar dessa ytor eller flera. Om bara kortsidorna, så spelar det mindre roll men om den stående vågen beror på alla fyra väggar eller alla sex ytor så bör du lyssna vid ytan (medan du spelar 77 Hz) om amplituden varierar över ytan (kortsidorna). Absorbenten skall sitta där tryckvariationen (amplituden) är som störst.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det verkar ju rimligt. Så du tror att Helmholtz-varianten skulle funka bättre? Hur pass brett Q-värde skulle det bli då? Enligt den artikel du länkade till så verkar det rätt komplicerat det där så hur kan jag beräkna det? Funkar den Mhsoft-grejen tillfredställande. Något speciellt jag ska tänka på när jag stämmer den så som ifall det är mer effektivt med tjockare panel istället för större panel?

Dessutom... hur många/stora såna här krävs det för att det ska hända något?

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu när jag lyssnade runt lite så märkte jag att när jag stod på en stol eller låg på golvet så var det mycket högre. Kan det vara så att vågen bildas mellan tak och golv helt enkelt? Rummets dimensioner är:

Längd: 4,20 m

Bredd: 3,20 m

Höjd: 2,50 m

Link to comment
Dela på andra sajter

Där ser man.

Jag har kollat lite nogrannare i alla fall. Just nu i mitt rum så har jag feta rockwool-trianglar i alla hörn där det går (ett av hörnen befolkas av en kakelugn). De sträcker sig 60 cm från golvet till kanske 45 cm från taket. Har för mig att man brukar kalla dessa SuperChunks. Dessa är i alla fall fyllda med vanlig stenull som man isolerar med.

Typ så här... http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=535

I alla fall så blir tonen något starkare närmast kortväggen men ännu starkare blir den när man står nära kortväggarna och dessutom är antingen nära taket eller golvet. Så uppe och nere i hörnen så händer det grejer om man säger så. Kanske skulle man bygga någon Helmholtz-absorbent av mer traditionell variant som man placerar över och under dessa hörnfällor. Det kanske skulle vara effektivare än perforerade paneler i den främre kortväggen?

Dessutom kom jag fram till nu att dippen flyttar sig till 84 Hz när jag kopplar in subben... men det kanske beror på att subben är dåligt placerad? Så jag borde placera om subben istället för att kompensera för 84 Hz?

Redigerat av shadewind
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...