Jump to content
Annons

Hur dömpar man studion?


danne81

Recommended Posts

Annons
håller på och bygger en studio på ca 30 m2, men hur dämpar man lämpligast väggar, golv till rimligt pris? 🙂

Så här kan man dämpa ett rum på ett bra, enkelt och billigt sätt. Kostnaden kan bli så lite som runt en tusenlapp.

Det passar särskilt bra när man inte kan göra för stor åverkan på rummet. Allt är dessutom flyttbart/återanvändningsbart.

Köp mineralullsskivor på Byggmax "Isolering 37" 95 mm tjocka, ca 120x60, 8-pack för 253,20 kr.

Köp oblekt bomullstyg för 19 kr/m på IKEA (eller 25 kr/m för t ex svart eller vitt).

Klä in mineralullsskivorna i tyget, som man slår in ett paket, limma med textillim från Clas Ohlson för 24 kr (räkna 2 tuber per 8 skivor). Använd handskar när du jobbar med skivorna för att undvika kliande händer...

Skivorna är tillräckligt fasta att stå för sig själva och man behöver inte bygga någon träram till dem. Utan träram ökar dessutom den effektiva absorptionsytan.

Fäst skivorna på väggarna med 3 st 10 cm spik (om du har trävägg); två i de övre hörnen och en nere i mitten. Ta tunn ståltråd (eller gem) och fäst två små öglor direkt i tyget som du kan hänga skivan i på spikarna. Spikarna är för att skapa en luftspalt mellan skivan och väggen, vilket utökar absorptionen avsevärt i det högre basområdet. Om du har långa spikar och kan avvara rumsyta kan du gärna dubbla luftspalten.

Att fästa i taket är klurigare. Har du få skivor kan du göra öglor och hänga dem från en krok i varje hörn (skivan bågnar lite om du inte har en femte i mitten också). Har du många takskivor kan du spänna stålvajer från vägg till vägg ca 12-15 cm från taket. Två vajrar behövs för varje rad skivor. När du lägger skivorna ovanpå vajrarna böjer sig vajrarna beroende på rumslängd och hur hårt du spänt dem. Tanken är att skapa 10 cm luftspalt mot taket. Fördelen med vajrar är att du lätt kan flytta runt skivorna till de ställen där du vill ha dem. Konstruktionen kostar en del; ska du förse hela taket kan nog stålvajrar och alla fästen som ska till kosta ett par tusen (Bauhaus har allt som behövs). Om man använder vitt tyg till takskivorna känns rummet lite större.

Det finns flera anledningar att dämpa taket. Först kan man skapa en reflexfri zon genom att dämpa taket vid lyssningspositionen. En annan anledning är att man kan minska flutterekon (och i viss mån stående vågor) mellan tak och golv. Slutligen ger takdämpning en symmetrisk dämpning på ett sätt som oftast inte väggdämpning gör. När man vrider huvudet förblir dämpningen densamma i olika horisontella riktningar. Vårt hörselsystem är dessutom anpassat efter att få reflektioner via marken, så att dämpa golvet blir inte riktigt samma sak, förutom att det är praktiskt svårt att ha luftspalt och porös mineralull där... Det låter helt enkelt mer naturligt och behagligt med takdämpning. :-)

16 st skivor kan räcka för att få en lagom dämpning i ditt rum, t ex 12 st på väggarna och 4 st i taket. Eller 24 skivor för ett mer dämpat rum. Lämna 20-50 cm tom vägg/takyta mellan skivorna, beroende på hur mycket du vill dämpa rummet. Dessa tomma ytor behåller en viss mängd reflektioner i rummet så det inte blir döddämpat. Om det är parallella tomma väggar kan det behövas några extra skivor lite högre upp på ena av de två parallella väggarna för att ta bort fluttereko.

Mineralull (av denna ganska låga densitet) ger en fin och jämn dämpning över hela frekvensspektrum ner till runt 200 Hz (luftspalten förstärker absorptionen kring basområdet). Se www.ethanwiner.com/acoustics.html för detaljer.

Sen får du själv avgöra hur dämpat du vill ha rummet. Inspelningsrum kan ju vara ganska odämpade. Du skulle kunna ha ett hörn för sånginspelning som är väldämpat och lämna resten av rummet ganska levande (förutom att ta bort flutterekon).

Basområdet kring 100 Hz och neråt absorberas inte nämnvärt av dessa skivor. Här behövs basfällor som du kan läsa mer om vid länken ovan. Ett snabbt och ganska billigt sätt att absorbera bas (utan den allra lägsta) är att köpa den billigaste mineralullen i rulle och ouppackad trava 2-3 rullar i varje hörn av rummet. När det är förpackat är det ihoptryckt vilket ökar densiteten och absorberar bas bättre. Klä in rullförpackningarna i tyg för att få det lite snyggare.

Jag ska väl kanske tillägga att denna akustikbehandling inte nämnvärt påverkar isolering av ljud in eller ut från rummet, utan enbart akustiken i rummet.

Lycka till med byggandet!

Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

spelar det nån roll att det är oblekt bomullstyg eller kan det vara vilket tyg som helst, tänkte om man vill att det ska va lite snyggare o kanske välja ett mönstrat tyg eller nåt. för övrigt måste jag säga att det va en bra beskrivning. Också undrar jag om det inte e bättre att bygga träramar runt skivorna för det har jag läst om på alla andra ställen att man ska ha!!! har du nån kommentar på det ???

Tack!!

silvR

Link to comment
Dela på andra sajter

spelar det nån roll att det är oblekt bomullstyg eller kan det vara vilket tyg som helst, tänkte om man vill att det ska va lite snyggare o kanske välja ett mönstrat tyg eller nåt. för övrigt måste jag säga att det va en bra beskrivning. Också undrar jag om det inte e bättre att bygga träramar runt skivorna för det har jag läst om på alla andra ställen att man ska ha!!! har du nån kommentar på det ???

Tack!!

silvR

Naturligtvis kan tyget vara mönstrat... :-) Men det bör inte vara alltför tätt så att högra frekvenser reflekteras (om det nu är dem man vill absorbera). Mönstrade kostar oftast mer, kanske 3-4 gånger mer om man ska ha ett mönster man gillar... En tumregel man brukar ge är att det tyget ska vara så luftigt att det går att andas genom det.

Att bygga träram är enbart av praktiska skäl att panelen blir stadigare (och då kan man dessutom använda sladdrigare mineralull). Men med de skivor jag beskrev går det utmärkt utan träram. Fördelarna är att det blir billigare, enklare att bygga, mindre vikt (enklare att hänga, särskilt i taket) och det blir lite mer effektiv absorption genom ökad yta.

Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...

Har läst denna tråd med stort intresse och har precis börjat fixa absorbenter själv.

Kan tipsa om att IKEA har ett "kit" med 5 meter stålvajer och två fästen för 99 kronor,

heter "Dignitet" och finns på tyg- och gardinavdelningen. Finns också lösa fästen,

vajerlängder och gardinkrokar som man kan fästa absorbenterna med.

Så, om du klarar dig med 5 meters längd blir det inte så dyrt att sätta vajer.

Tack, Ingvar K! 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Angående DIGNITET Ikea's Wire där...

Vet nån hur mkt dom tål egentligen? Funderar på om de går att använda till en backdrop ja tänkte sätta upp i lägenheten, ska ha den dels som en gardin då ja har ett fönster precis bakom skrivbordet samt för lite dämpning. Denna backdrop väger ju lite, de e lixom scentyg...

Link to comment
Dela på andra sajter

jensss (oregistrerad)

Ett bra sätt att bygga basabsorbenter billigt, och samtidig döda stående vågor som gör att rummet känns burkigt är att döda vinklarna i rummets hörn och fylla dem med isolering.

Såhär gör man:

Köp en eller två ca 240x120 cm spånskivor (Beroende på hur många vinklar du ska döda) på närmsta bygghandel, det kostar inte många pengar.

Dela dom på mitten så att du har 60 cm breda skivor som går ända upp i taket.

Sedan borrar du massor med lite större än golfbolls-stora hål i dessa så att basen kan sugas upp.

Bakom skivan sätter du tyg.

Fyll sedan hörnet med isolering, ganska hårt packad och fäst skivan från golv till tak med hjälp av reglar.

Klart!

(Självklart så kan man måla spånskivorna om man tycker det ser lite tråkigt ut med spån)

MVH Jens

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...