Jump to content
Annons

Monitorer/Högtalare?


jonasandersson

Recommended Posts

Annons

Skulle tro att det är en försvenskning av det engelska ordet (som ju kan betyda diverse saker men t ex övervakning etc). Ungefär som när folk säger "passord" istället för "lösenord"...

Link to comment
Dela på andra sajter

Monitorer är till för studiolyssning och har till uppdrag att återge musiken och ljudet så rakt som möjligt utan att sänka eller öka några frekvenser. Högtalare förskönar däremot ljudet så att det ska låta lite bättre. Ofta lite loudness så att säga. Risken i vanliga högtalare är att du inte hör allt som pågår inne i ljudbilden och vissa frekvenser kanske verkar starkare än vad de egentligen är och tvärtom. Men ta i betraktande då det har kommit många monitorer för den så kallade hemstudion så har också kvalitén sjunkit lite. Vissa är skitbra även till billig peng medan vissa är sämre än kanske dina högtalare. Detta är en djungel idag då de flesta köpare finns i de lägre prisklasserna. Om du ska köpa monitorer så ta med en eller två skivor som du är väldigt bekant med och jämför inne i affären. Prata med vänner och folk på detta forum. Som sagt....det finns guldkorn även i de lägre prisklasserna men det finns även en hel del skit.

Link to comment
Dela på andra sajter

Att högtalare strävar efter försköna ljudet och allt sånt är en skev uppfattning. Hela High Fidelity-konceptet (HiFi) handlade om att återge materialet så naturtroget som möjligt.

En väsentlig skillnad är ju vilket avstånd man har till lyssningen. En närfältsmonitor har man ju på ett annat avstånd än högtalarna i vardagsrummet så att säga.

Dock kommer både vanliga HiFi-högtalare och studiomonitorer att förändra lyssningen, men i slutändan så är det oftast rummen som kan vara den stora boven i en felaktig lyssning.

Redigerat av Kryckan
Link to comment
Dela på andra sajter

Bra synpunkter från Kryckan, mindre bra från Gizmozis.

Monitor betyder övervaka och gäller ju t ex även bildskärmar.

Riggar du sk HiFi-högtalare i en studio går det utmärkt att kalla dom för monitorer.

Mvh Omni

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...