Jump to content

jonasandersson

Medlem
 • Posts

  66
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutralt
 1. Är inne på att köpa någon av dessa ljudkort: Focusrite Scarlett 6i6 Gen2 https://www.4sound.se/dator/ljudkort/usb/focusrite-scarlett-6i6-gen2 Focusrite Scarlett 18i8 Gen2 https://www.4sound.se/dator/ljudkort/usb/focusrite-scarlett-18i8-gen2 Tanken är att kunna ha keyboard ansluten hela tiden, och då behöver jag minst två st. ingångar. Sedan en till för gitarren. Då faller ju valet närmast på Focusrite Scarlett 18i8 Gen2. Dock var det någon som nämnde att jag skulle lika gärna klara mig med Focusrite Scarlett 6i6 Gen2, och sedan ha keyboarden ständigt ansluten på baksidans ingångar, men dessa är ju inte XLR-ingångar. Saken är den att jag även ska ha en DI-box mellan keyboarden och ljudkortet, och behöver då XLR-anslutning från DI-boxen till ljudkortet. Därav skulle jag i alla fall behöva köpa Focusrite Scarlett 18i8 Gen2 då jag behöver XLR-ingångar för att ansluta DI-boxen. Vad tror vi om det? Jag antar att det inte är någon bra idé att köra en XLR-hane från DI-boxen till baksidan av Focusrite Scarlett 6i6 Gen2 där anslutningen är 6.3 mm ingångar. Skulle då behöva en XLR-hane till 6,3 mm-hane, men då kanske man förlorar poängen med att skicka signalen genom en DI-box? Är inte så himla insatt i den biten, men det känns så.
 2. Jo, Cubase. Pratade med min musikaffär idag, som sade att signalen ändå alltid är en ren signal då man spelar in. Fast jag använder ju V-amp och då går ju signalen in med effekter och allt på en gång. Jag får börja spela in utan V-amp då och se om jag hittar några effekter att lägga på i efterhand. Hoppas bara kunna höra effekterna samtidigt som jag spelar in också, vore bra.
 3. Skulle behöva göra följande: Spela in gitarren som en ren signal Samtidigt höra den med effekt för att få rätta känslan medan jag spelar in I efterhand lägga på olika effekter på signalen för att experimentera och se vilken jag slutligen vill använda Som jag förstått det så kan man använda en DI box för att göra detta, men visst måste det väl finnas andra alternativ? Kan man inte göra detta via någon form av plugin som gör samma sak? Så att man tänker sig att effekten är som ett lager ovanpå den rena signalen under tiden som man spelar in, och sedan ha möjligheten att bytta ut den effekten i efterhand. Går det?
 4. Har suttit med en oöppnad Windows 7 DVD i snart 6 månader. Jag är väldigt sugen på att installera det, men är rädd att mitt Cubase Studio 4 ska sluta fungera. Fick svaret från Steinberg att även om det inte är officiellt supportat så bör det fungera. Undrar om jag inte ska ta och installera det idag. Just nu kör jag Windows Vista. Är det någon annan som kör Cubase Studio 4 på Windows 7? I så fall, hur har det fungerat för er? Tänkte då göra en uppgradering från "Windows Vista Home Premium 64-bit" till "Windows 7 Home premium 64-bit." Vid en sådan uppgradering är det tänkt att alla program ska ligga kvar som vanligt och fortsätta fungera. Något som säkert kommer att balla ur, i alla fall, är nog drivrutinerna till mitt ljudkort Audiophile 2496, men jag ser att det finns drivrutiner för Windows 7 på deras hemsida. Om nu sedan det visar sig att Cubase Studio 4 funkar dåligt på Windows 7 så får jag väl ta och uppgradera till Cubase 6. Men om man kan skippa den kostnaden så vore det fint, och får hoppas att man kan köra vidare på Cubase Studio 4.
 5. hmm...verkar inte vara nåt fel på mixern. Verkar som att det är V-amp som krånglar.
 6. Satt och spelade in gitarr i Cubase och plötsligt försvann ljudet i vänstra högtalare. Kollade på ljudkortets panel och vänstra insignalen verkar helt ha försvunnit. Kablarna satt på "Line in 3/4". Satte sedan jag kablarna i andra ingångar på mixern, "Line in 5/6", och då kom ljudet tillbaka. Man får då intrycket av att vänster ingång på "Line in 3/4" skulle ha pajat. Bytte sedan tillbaka till "Line in 3/4" och då blev signalen starkare, men ändå svagare än höger signal. Lite senare var allt normalt igen. Vad är det som händer? Tänkte att nån komponent som styr ingång "L" på mixern har pajat, men nu funkar det ju igen. Konstigt! Det verkar som man alltid får räkna med problem när man har att göra med elektronik och datorer. Aldrig får man göra något i lugn och ro utan krångel.
 7. Vid inspelning på varje kanal så håller jag mig inom rimlig nivå enligt "Channel", dvs under den rekommenderade markeringen, men när jag spelar upp ljudet tillsammans med två dubbade spår så går jag i alla fall över gränsen i Stereo Out på mixern i Cubase. Jag kan ju också höra att nivån blir för hög.
 8. Nej, det är nog ingen skillnad på kablarna. Det visade sig att jag stoppat in kablarna i ett par andra kanaler där LEVEL på mixerbordet var nedskruvat och det var därför som signalen blev lägre.
 9. När jag spelar in får jag "överslag" på vissa toner. Låter inte bra i monitorerna. Jag har riktigt bra monitorer så det är inte det som är problemet. Jag kan sänka volymen i cubase mixer för att mildra överslaget, men borde jag kanske hellre sänka insignalen?
 10. Mixerbordet kan hantera både obalanserad eller balanserad kabel, men till V-APMen ska det tydligen vara balanserad så därför har jag nu köpt en balanserad kabel. Märker tydligt att insignalen blir svagare, går att justera förstås och kräma på mera volym på antingen V-AMP eller Mixerbord. Hur som helst, kan det vara så att balanserad kabel ger en svagare insignal?
 11. Just nu har jag "lånat" en obalanserad dubbelkabel från min keyboard, och använder den mellan V-amp och mixerbordet Eurorack UB802. Tänkte införskaffa en ny kabel och använda den mellan V-amp och mixerbordet. Vad är bäst för ändamålet? Balanserad eller obalanserad? Lång eller kort sladd? Skulle föredra kort eftersom V-AMPen står alldelles intil mixerbordet, men gör det något att den är 2 meter lång? För övrigt skulle det räcka med 50 cm.
 12. Ja, betydligt fylligare ljud blev det. Istället "slår ljudet över ibland", men får väl dra ned basen på V-amp eller sänka ljudet i kanalen. Det är lite skillnad på personal i musikaffären. Tycker att jag fick ett korkat råd som gick ut på att jag skulle köra mono. Märker att vissa av Musikbörsens personal är väldigt kunniga och andra ska man helst undvika.
 13. Skulle köpa sladdar på musikbörsen för några år sedan. Jag beskrev att jag skulle ha en Tele-Tele mono dubbelkabel från V-amp till ingångarna på mixerbordet. Personen i musikaffären sade "varför ska du ha dubbla kablar då du ändå inte kan få stereo till mixerbordet". Han menade att jag skulle dra en kabel från "L" på V-amp till "LINE IN 1" på mixerbordet, så jag sa ja tack och amen och nöjde mig med en enkelkabel. Nu har jag kört så ett tag, men sedan har jag funderat... 1) Det finns "L LINE OUT R" på V-amp 2) Det finns "LINE IN 3/4", "LINE IN 5/6" på mixerbordet, alltså flera möjligheter för stereo 3) När man infogar ett audiospår i Cubase så har man möjligheten att välja "Stereo". Då undrar man, varför skulle man då inte kunna få stereo? Eller är det så att gitarren som är kopplad till V-amp ändå inte ger ifrån sig annat än mono. Men då är frågan varför V-amp:en har både "L" och "R" som LINE OUT. Den är väl mest avsedd som gitarrförstärkar-simulator? Idag nämnde jag till någon i samma musikaffär om hur jag kopplat och han sade "Ja men det var väl dumt, du borde ha en dubbel kabel så att du får stereo och koppla den till två ingångar på mixern". Frågan är vem som har rätt här. Vinner man något på att köra stereo från V-amp:en till mixern? Får man fylligare ljud då man spelar in ett ljudspår i Cubase. I så fall funderar jag starkt på att sätta nya gitarrspår på dom låtar jag spelat in.
 14. eh...problemet med att jag inte fick nåt ljud berodde på att LEVEL på mixern inte var vridet tillräckligt högt. Jag hade vridit på det skapligt, men tydligen så måste man vrida på det riktigt ordentligt för att insignalen till ljudkortet ska bli tillräckligt stark. Det underlättar att också vrida på keyboarden rätt så högt. Hm...att jag inte tänkte på att vrida på tillräckligt från början, hade nåt liknande problem med gitarren för några år sedan. Märks att man inte är någon proffs. LEVEL måste tydligen vara vridet ända upp till 3/4 delar för att det ska kunna ge bra utslag i ljudkortets kontroll-panel, därmed får man också ljud ut i högtalarna. Trevligt !!!
×
×
 • Create New...