Jump to content
Annons

Ljudtätning runt dörren?


coverman

Recommended Posts

Ja, nu börjar snart rum ett i vårt lilla hemstudiohobbybygge bli klart.

Golvet är på plats och dörren har hakats på och dena har vi kasserat och fyllt med nytt innehåll på eget sätt, som verkar vara rätt bra när vi bankar på den i alla fall.

Vi har då öppnat ena sidan av dörrbladet och plockat bort det gamla innehållet och istället fyllt på med två skivor gips med dämplim mellan och det blev en väldig skillnad.

Nu är det bara gliporna mellan dörrens karm och vår byggda gipsvägg där det givetvis finns en del glipor. Dörrfoder ska ju täcka ytan för att få ett snyggt yttre, men vad ska vi göra i springorna?

Utsidan pressade vi in lite fogskum på, men antar att vi måste fylla på med något som tätar bra.

Räcker det att proppa in mineralull eller finns det någon annan fiffig lösning?

Där dörren stängs ska vi givetvis fästa tätningslister också, som nte är gjort på bifogade bilder, men just utrymmet utanför karmen är det stora frågetecknet just nu...

door_one.jpg

På denna bild är det alltså utrymmet precis till vänster om kvistmärket som ska tätas.

door_two.jpg

På denna bild är det alltså utrymmet mellan karmen och den färdiga gipsväggen som ska tätas.

Bilden visar övre vänstra hörnet av dörren. Och sedan ska detta täckas med dörrfoder också.

Någon som har tips, råd eller varningar?

Resten av bygget finns på STUDIOBYGGET

Redigerat av coverman
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Istället för att dreva så kan man köpa fogskum på flaskor på alal byggvaruhus. Man sprutar in det i skarven, det expanderar och fyller upp ordentligt, och efter några timmar när det torkat så kan man skära bort överskottet med en kniv.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tackar andreasb. Hittade en bottningslist på nätet strax efter min fråga.

Men tror att det är så pass trångt mellan min vägg och karmen att det blir svårt att få rum med en bottningslist. Kan man skippa den och köra fog direkt istället? Givtvis med drev inpressat så gott det går bakom...

Link to comment
Dela på andra sajter

Istället för att dreva så kan man köpa fogskum på flaskor på alal byggvaruhus. Man sprutar in det i skarven, det expanderar och fyller upp ordentligt, och efter några timmar när det torkat så kan man skära bort överskottet med en kniv.

Med den lilla korrektionen att det är jättebra för tätning av fönster och dörrar utomhus (jag använde det när jag bytte fönster), men i ljudsammanhang så fungerar det ungefär lika bra som frigolit (det blir lika hårt och värmeisolerande). Dvs. det fungerar inte alls. Lite mer rörelse som kan ta upp ljudvågor är att föredra och då är det bättre med vanlig drevning. Viktigast av allt är dock akustikfogen.

Bottningslist? Eh, skumgummiliknande litet rörformigt bihang som man använder för att utefogen (eller akustikfogen i detta fall) inte ska ge sig in och fylla upp hela utrymmet mellan innervägg och yttervägg. Det blir -väldigt- dyrt. Fråga hos närmasta fackhandel.

http://www.sika.se/bottningslist_(1).asp

Edit: Och där var jag sen som vanligt igen

Redigerat av Lee
Link to comment
Dela på andra sajter

Tänkte försöka hitta någon riktigt smal/tunn bottningslist att fylla det smala utrymmet jag har kvar med. Såg någonstans att det fanns i många olika tjocklekar, så jag får försöka hitta någon riktigt smal.

Men vad som förvånar mig är att jag inte hittar en sådan på varken Clas Ohlson eller Jula (som är butiker som ligger nära mig). Eller kallas de kanske något annat också?

Eller kan man kanske stoppa upp med något annat fiffigt, med tanke på att utrymmet är ganska tight.

Link to comment
Dela på andra sajter

ja precis, bottninglist finns i mindre storlekar, så får du in drev så får du in bottningslist.

Listen gör att fogmassan ligger mer "rörligt" så att den inte spricker. NB! då bör köra med akustikfog som är seg och inte fogmassa som stelnar och blir hårt... men det visste du säkert redan 😛

a

😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...