Jump to content
Annons

Lök på laxen vs Grädde på moset


Wernborg

Recommended Posts

Annons
musik (oregistrerad)
Vi pratar inte vispad grädde. Alla som har gjort potatismos med muskot vet att det krävs både smör och rinnande grädde för att få till den. 🙂 Uttryket är helt relevant, dock inte om man tänker grädden som vispad.

/Gourmetbjörn

Du hann före.

😉

Link to comment
Dela på andra sajter

innan ni drar iväg och sabbar era stränginstrument så kan det vara bra att veta att i uttrycket "stämma i bäcken" avser ordet stämma "hålla emot". "stäm i bäcken och inte i ån" avser alltså att man ska ta itu med saker innan problem hunnit växa sig stora.

jag trodde att ni ville veta det.

Link to comment
Dela på andra sajter

innan ni drar iväg och sabbar era stränginstrument så kan det vara bra att veta att i uttrycket "stämma i bäcken" avser ordet stämma "hålla emot". "stäm i bäcken och inte i ån" avser alltså att man ska ta itu med saker innan problem hunnit växa sig stora.

jag trodde att ni ville veta det.

Det ville vi 😳

Link to comment
Dela på andra sajter

Danny Cort (oregistrerad)
Vi pratar inte vispad grädde. Alla som har gjort potatismos med muskot vet att det krävs både smör och rinnande grädde för att få till den. 😆 Uttryket är helt relevant, dock inte om man tänker grädden som vispad.

/Gourmetbjörn

Alltså, ordstävet från början handlar inte alls om potatismos utan om äppelmos.

För länge länge sedan när endast dom som hade det lite bättre ställt hade råd att byta ut mjölken mot grädde till äppelmoset.

Så utttrycket betyder ju egentligen och från början att vilja ha det lilla extra och inte nöja sig med det billigaste alternativet.

Man kan ju tänka sig hur snacket gick "Jaha, Godsägare Bjällerklang nöjer sig inte med mjölk, han ska minsann ha grädde på moset".

EDIT; Grädde i potatismos blir inte särskilt bra. Blanda smält smör och tjockmjölk, ungefär lika delar och vispa ordentligt ner det i potatisen med handjagare, inte elvisp. Vispar ni förlänge och hårt så blir moset stabbigt och dött. Med några ordentliga tag med handvispen blir det luftigt och sådär lent men ändå med lite bitar i - precis som på restaurang!

Och glöm för bövelen inte att sockra, salta och vitpeppra ordentligt. Muskot kan vara gott i rätt sammanhang.

Redigerat av Danny Cort
Link to comment
Dela på andra sajter

Vi pratar inte vispad grädde. Alla som har gjort potatismos med muskot vet att det krävs både smör och rinnande grädde för att få till den. 😆 Uttryket är helt relevant, dock inte om man tänker grädden som vispad.

/Gourmetbjörn

Alltså, ordstävet från början handlar inte alls om potatismos utan om äppelmos.

För länge länge sedan när endast dom som hade det lite bättre ställt hade råd att byta ut mjölken mot grädde till äppelmoset.

Så utttrycket betyder ju egentligen och från början att vilja ha det lilla extra och inte nöja sig med det billigaste alternativet.

Man kan ju tänka sig hur snacket gick "Jaha, Godsägare Bjällerklang nöjer sig inte med mjölk, han ska minsann ha grädde på moset".

EDIT; Grädde i potatismos blir inte särskilt bra. Blanda smält smör och tjockmjölk, ungefär lika delar och vispa ordentligt ner det i potatisen med handjagare, inte elvisp. Vispar ni förlänge och hårt så blir moset stabbigt och dött. Med några ordentliga tag med handvispen blir det luftigt och sådär lent men ändå med lite bitar i - precis som på restaurang!

Och glöm för bövelen inte att sockra, salta och vitpeppra ordentligt. Muskot kan vara gott i rätt sammanhang.

Misstänkte nästan att det var nåt sånt. Då återstår bara att reda ut "lök på laxen". Såg nånstans när jag googlade (får försöka hitta det igen) innan idag att det hade sitt ursprung i ett tyskt ordspråk som egentligen alls inte hade samma betydelse på svenska. Det skulle kanske kunna vara någon språklig missuppfattning eller felöversättning eller dyl.....

Lax Vobiscum

Link to comment
Dela på andra sajter

Danny Cort (oregistrerad)
Vi pratar inte vispad grädde. Alla som har gjort potatismos med muskot vet att det krävs både smör och rinnande grädde för att få till den. 😳 Uttryket är helt relevant, dock inte om man tänker grädden som vispad.

/Gourmetbjörn

Alltså, ordstävet från början handlar inte alls om potatismos utan om äppelmos.

För länge länge sedan när endast dom som hade det lite bättre ställt hade råd att byta ut mjölken mot grädde till äppelmoset.

Så utttrycket betyder ju egentligen och från början att vilja ha det lilla extra och inte nöja sig med det billigaste alternativet.

Man kan ju tänka sig hur snacket gick "Jaha, Godsägare Bjällerklang nöjer sig inte med mjölk, han ska minsann ha grädde på moset".

EDIT; Grädde i potatismos blir inte särskilt bra. Blanda smält smör och tjockmjölk, ungefär lika delar och vispa ordentligt ner det i potatisen med handjagare, inte elvisp. Vispar ni förlänge och hårt så blir moset stabbigt och dött. Med några ordentliga tag med handvispen blir det luftigt och sådär lent men ändå med lite bitar i - precis som på restaurang!

Och glöm för bövelen inte att sockra, salta och vitpeppra ordentligt. Muskot kan vara gott i rätt sammanhang.

Misstänkte nästan att det var nåt sånt. Då återstår bara att reda ut "lök på laxen". Såg nånstans när jag googlade (får försöka hitta det igen) innan idag att det hade sitt ursprung i ett tyskt ordspråk som egentligen alls inte hade samma betydelse på svenska. Det skulle kanske kunna vara någon språklig missuppfattning eller felöversättning eller dyl.....

Lax Vobiscum

Som jag har förstått så har "lök på laxen" uppstått genom en enkel alliteration.

Att "lägga lök på..." har använts för att beskriva att förvärra någonting, lägga lök på såret o.s.v.

Att det är just laxen som har fått lida i detta fall beror säkerligen på dess (ofrivilliga, får man förmoda) begynnelsebokstav. Det låter helt enkelt lite svängigt.

Men jag bjussar på ett laxrecept med lök;

Stek eller grilla laxfilé försiktigt (vi ska ha fin stekyta, men köttet ska vara blankt och fint i mitten, medium rare, precis som man vill ha nötkött). Krydda försiktigt med havssalt och svartpeppar och lägg i långpanna.

Skiva en rödlök, en gullök, en rejäl palsternacka och ett fänkålshuvud fint, ta naturligtvis bort den träiga roten på fänisen. Stek grönsakerna i lite smör och olivolja. Smaksätt med havssalt, svartpeppar och Balsamico. Häll sedan på ett par-tre deciliter rödvin och en klick smör till, låt detta bubbla tills det blir lagom såstjockt, vispa emellanåt. Kokningen bör ta 5-6 minuter på låg värme. Lägg i kokt potatis, gärna sparrispotatis eller någon annan säsongsbetonad fin potatis. Häll alltt detta över laxen och gratinera en liten stund under grillgallret i ugnen. 250 grader ett par minuter. En neutral hollandaise (blå bands funkar utmärkt) blir gott till.

Redigerat av Danny Cort
Link to comment
Dela på andra sajter

Vi pratar inte vispad grädde. Alla som har gjort potatismos med muskot vet att det krävs både smör och rinnande grädde för att få till den. 😉 Uttryket är helt relevant, dock inte om man tänker grädden som vispad.

/Gourmetbjörn

Alltså, ordstävet från början handlar inte alls om potatismos utan om äppelmos.

För länge länge sedan när endast dom som hade det lite bättre ställt hade råd att byta ut mjölken mot grädde till äppelmoset.

Så utttrycket betyder ju egentligen och från början att vilja ha det lilla extra och inte nöja sig med det billigaste alternativet.

Man kan ju tänka sig hur snacket gick "Jaha, Godsägare Bjällerklang nöjer sig inte med mjölk, han ska minsann ha grädde på moset".

Sedärja, en bra förklaring! Även om grädden i båda sammanhang har samma betydelse så är ju detta en mer logisk förklaring (eftersom det är grädde "på" och inte "i").

EDIT; Grädde i potatismos blir inte särskilt bra.

Just den detaljen blir vi dock två om 🙂 Man ska inte ersätta mjölken, utan komplettera den med grädde. Resultatet torde inte skilja så mycket från "tjockmjölk" eller gammeldags mjölk.

Link to comment
Dela på andra sajter

Danny Cort (oregistrerad)
EDIT; Grädde i potatismos blir inte särskilt bra.

Just den detaljen blir vi dock två om 🙂 Man ska inte ersätta mjölken, utan komplettera den med grädde. Resultatet torde inte skilja så mycket från "tjockmjölk" eller gammeldags mjölk.

Men...

Jo du har ju rätt i att resultatet blir detsamma om man blandar grädde i mjölken eller om man använder gammeldags mjölk..det handlar ju i slutändan om att få den perfekta fetthalten, men det reglar man ju också med smör.

Vad fan jag kan detta!

Jag har jobbat som kock i 15 år!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...