Jump to content
Annons

Textidéer?


PeterF

Recommended Posts

För min del så går det i perioder med textskrivandet. Ibland kan man ha en period där man är otroligt inspirerad av massa saker som hänt, personer man mött, samtal man haft eller liknande. I en sån situation så brukar jag bara sätta mig och skriva text efter text. Sen får man ju gå igenom texterna och se vilka texter som är användbara, vilka som ska skrotas helt och vilka man kanske kan "rädda".

Sen kan jag som alla andra få nedgångar i kreativiteten. Då blir det mer sällan som texter skrivs, men i mitt tycke blir texterna oftast bättre under de perioderna.

Några generella tips om skrivandet kan jag nog inte direkt ge. Jag började skriva texter när jag var fjorton bast, mina första texter handlade om satan, blod och offringar(det hade man ju hört andra sjunga om 😳). Men det var ju en bra grej för att komma igång med skrivandet. Senare började jag skriva om allt möjligt och under åren så utvecklar man ju sitt skrivande. Så det enda riktiga tips jag kan ge är "Skriv skriv skriv"!

Blev lite lång text för mitt korta tips kanske 🙁, kanske hjälper ngn iaf!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Jag skriver om saker jag ser, hör, läser och känner. Svårare än så är det inte.  :rolleyes:

Det är klart det är så. Men det säger väl inget.

Jag tycker att det säger allt. 😳

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag skriver om saker jag ser, hör, läser och känner. Svårare än så är det inte.  🥰

Det är klart det är så. Men det säger väl inget.

Jag tycker att det säger allt. 😲

Whatever.

Ämnet heter "textidée?". Jag svarar. Vad är oklart? 🥰

Link to comment
Dela på andra sajter

Ämnet heter "textidée?". Jag svarar. Vad är oklart?  🙂

Redundans.

Kanske för dig. Men inte för alla?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag hoppas att Hammagrella svarar i denna tråden. är nyfiken på hur han kommer på sina ideér.  😉

Eller hur? 🙂

Svårt att säga vad som gör en text bra alltså. Jag tror det finns typ 5 slags texter, eller syften med texter:

1) Man vill förmedla en åsikt och därmed förändra världen mer eller mindre.

2) Man vill berätta en story av någon anledning, kanske för att därmed förmedla en åsikt

3) Man vill vara ball och skriver texter som förstärker sin egen självbild

4) Man vill locka fram ett skratt

5) Man har ingenting att säga men måste ha ord till musiken eftersom man har en sångare

Nr 1 är ju ofta politik (Dylan, Wiehe...) eller religion/moral (ALL amerikansk smetmusik med Whitney, Mahriahiah), eller andra åsikter som Fight for your right to party, tex, inte sällan kombinerat med 2) som var extremt populärt i början av 70-talet, inte minst i Sverige (Hallå du gamla indian, Gamla 34:an) eller varför inte Smoke on the water, som ju är ren prosa.

Kanske vanligast är 3) t ex alla avarter av metalband jobbar med att på ytan förmedla ett budskap (t ex life sucks) eller berätta en läbbig story (1 o 2), men egentligen mest är ute efter att lira allan. Samma gäller många pistol-hiphopare (fast nu får jag väl stryk), som lägger mest vikt på att tjata ner någon konkurrent eller babbla om hur många brudar han har.

Många kör det enkla spåret att komma undan med ett garv (4), t ex Du borde köpa dig en tyrolerhatt, Markoolio, Gunther, Dr Boombay och Tomas Ledin (lyssna på senaste - stor humor).

Sen har vi då återstående som hamnar under kategori 5).

Kärlek å båtar är ju vanliga teman och hamnar oftast under 2) 3) eller 5)

Alla som tjötar om You gotta dance, eller Touch my sexy ass faller under 1) 3) och 5), men kanske allra mest 5).

Egget, vad JAG får idéer från? Gadämn. Är för dålig på att lira så jag MÅSTE ha texter. Väldigt sällan jag har några textideer från början som 'måste ut'. Snarare sätter jag mig själv under någon form av press; låten SKA handla om Förstoringsglas, Olika typer av korv eller Tyska barn. Sen blir det bara mörkt och associationerna spelar fritt. Försöker ändå hålla någon sorts resonlig tråd i det hela så att det inte blir blaj och efter en stund har jag övertygat mig själv om att jag faktiskt HAR någonting att säga (1) och 2)). Skriver ner skiten. Låter den mogna. Korrigerar. Själva uppslagen kan man få varsomhelst. Skaffa en knäpp textpolare, slå upp en sida i en bok eller nåt. Men det här är bara jag.

Bra texter? En kombination av 1-4. Jag tycker t ex David Bowie är en underskattad textförfattare, åtminstone mellan 70' och 80'. Olle Ljungström är en svensk favorit. Båda är galna, men håller sig på banan... Åt det mer skruvade hållet så älskar jag Sparks och - framförallt - 10cc. Lekfullt o genialt.

Redigerat av hammagrella
Link to comment
Dela på andra sajter

låt ngn god liten vän skriva ett förslag till en text och utgå från den.. 😉 har jag gjort mååånga gånger.. det är naajs

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
Det svåra är egentligen att hitta vad som är bra, lära sig vad som är bra. Det, och att undvika "säga-rakt-ut-texter", så har du kommit en bit på väg.

Det är väl upp till en själv (både som lyssnare och låtskrivare) om man gillar raka texter eller inte? 😮

Link to comment
Dela på andra sajter

För mig flyter det ganska ofta på av sig själv... Annars brukar jag prova att känna känslan i låten och försöker hitta något ämne som hos mig eller någon närastående berör de känslor jag vill få fram... (Att använda händelser som berört människor nära omkring en kan vara bra om man inte har egen erfarenhet eftersom man har lättare att identifiera sig/empatisera med dessa än att kanske bara ta något ur luften)

Något som fortfarande funkar för mig efter många år är bakfylleångest... Det finns inget som får igång min inspiration som dagen efter en snor-fylla 😕 ... Däremot dyngar jag mig inte en tiondel så ofta som förr, så jag har blivit tvingad att hitta andra inspirationskällor 😛

Hoppas det är till nån hjälp

Link to comment
Dela på andra sajter

tycker det här var en j*vligt bra tråd! 😆

bra och seriösa svar

jag kanske inte tillför så mkt men när jag ska skriva en text brukar jag isolera mej från allt och alla, tar några djupa andetag och skriver några rader som jag vill få sagt med texten och sen bygger upp texten ifrån det

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...