Jump to content
Annons

Optimera låtar i Reason


Danabacken

Recommended Posts

😎 Hoppla alla! Jag har haft ett problem ett tag nu, och kan inte hålla mig längre. När jag sitter o mixtrar o mastrar med min musik, så kommer det upp en ruta och musiken stoppas, på står det: Computer to slow to play song!

Och sen står det att man måste optimisera låten, och att det står i dokumentationen. Men jag hittar inte ett skvatt! 😲 . Så jag undrar om någon här kan hjälpa mig.

Hur opitimiserar man en låt, och fortfarande ha kvar alla ljud, alla instrument, alla effekter, allt?

Peace\Daniel Ottosson! 😲

EDIT: Tydliggjorde rubrik /admin

Redigerat av Olsberg
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Säg att du har tre reverb-enheter efter tre synthar, som har samma reverb-setting. Du kan ersätta dessa med en Aux-send reverb, t.ex.

Samplingar tar mindre CPU än Subtractors osv. Har du en del rätt statiska Subtractor- eller Malström-ljud kanske du kan göra om dem till NN19 i stället.

Du kanske har ett "effekt ljud" som bara är med ibland, som är ett "statiskt ljud" och som består av flera efekter: gör om till en sampling. Tänk lite "frysa spår" som Cubase-användare gör.

Och prova dig fram. Jag tror att nyare enheter kräver mer CPU än de äldre t ex det gamla reverbet är väl mer CPU-vänligt än det nya.

Ett vanligt fel man gör när man bygger musik i Reason är ju att man använder för mycket ljud och effekter eftersom det går. Din låt kanske blir bättre om du plockar bort lite?

Link to comment
Dela på andra sajter

Svarar trots att det inte var mig du frågade 🙂

Men fryser man ett audiospår så skapar Cubase en ny audiofil i bakgrunden, där alla inserteffekter ligger med. Alla insereffekter stängs då av på det spåret, och man får tillbaka lite processorkraft.

Är ju inte riktigt samma sak, men lite åt det hållet som SLC-trax beskrev.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det kan ju också vara nått annat program igång som suger cpu och minne. För mig har det ofta räckt att stänga av diverse andra program/tjänster (jo, jag vet, men ska inte köra en massa annat junk under tiden) och kanske starta om datorn. Jag kör en intel p4 3,4MHz med 1024 MB DDR2 RAM och kan ha en onödigt stor mängd synthar, effekter, combinators etc samtidigt i Reason, utan att det krånglar.

//peAk

Link to comment
Dela på andra sajter

Låter jobbigt å göra som slc trax föreslår. även om han har rätt.

Försök tänka som slc trax föreslår om jag säger så.. Är datorn lite seg, använd sendar istället för inserter redan från början osv osv.. Så slipper du exportera ut en massa ljudspår å krångla.

//smulan

Link to comment
Dela på andra sajter

polarn hade samma trubbel, computer too slow. han är iof rik, så han köpte mer ram, eftersom att när du har för lite ram får processorn (stavas det så?) dra mer av det tunga lasset, så att säga. han hade ynka 256 ddr, så han utökade med 512 extra för en dryg tusing eller nåt.

det löste hans problem helt felfritt, så har du möjlighet så är en utökning av ram-minnet en genväg. men det kostar ju såklart pengar, som man som fattig hemmamusiker inte alltid har råd med.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...