Jump to content
Annons

Om att sjunga känslor hur gör man?


Pär Nord

Recommended Posts

Jag sjunger bättre än de flesta. Människor alltså, inte sångare. Det har varit den enda anledningen att jag varit med i band eller snarare FÅTT vara med. Inget pop/rock/bluesband behöver en usel gitarrist med en usel personlighet som alltid har förstärkaren på pantbanken. Men nån som sjunger hyfsat behöver de flesta band så överseende med sångares karaktärsbrister ses ofta som en nödvändighet. I själva verket krattar man planen för självmål efter självmål.

Sångaren förmedlar en text som i sin tur ska förmedla något som lyssnarna ska förhålla sig till. Sångaren kan veta vad texten vill säga och underordna sig den om den så kräver. Orden ska gå fram men sångaren kan inte vara säker på att de faktiskt gör det.Men sångaren förmedlar också sig själv och kan behandla texten som en serie läten som lyssnarna fäster sin uppmärksamhet och gillande på så sångaren kan sjunga sig själv och skita i texten.

Detta kräver en bra sångare (tänk operasångare som sjunger på italienska och tyska) eller en sångare som dränker in sig med fotogen och trollbinder lyssnarna genom att använda en gasolbrännare som mikrofon.

Dom flesta sångare ligger däremellan. Man vill

1. sjunga bra,

2. tolka texten rättvist och

3. uttrycka känslor som speglar sången man sjunger.

Det där tycker jag personligen är svårt. Och det ÄR svårt. Det räcker inte att ha en god sångröst och vara musikalisk för att fixa det. Precis som det inte räcker att kunna tala för att tala om för någon att  man fått sparken  eftersom man ska in på kåken. För ett brott man inte begått.

Man måste hitta ett känsloläge som speglar smärtan och förmedlar den.  Man måste spela teater, MEN på riktigt. Tal är svårt, var behärskad, närvarande, absolut inte uttryckslös (vilket också är ett uttryck) MEN i sång kan de va för jävla svårt. Sång ÄR känslor i de flesta fall. Melodier, ackordsföljder, sätter oss i rörelse även om vi vill sitta still. Att sjunga om det personliga, det smärtsamma men även det goda och sjunga det väl i ett band som uppträder kräver övning och teknik. Om man vill låta så lik sig själv som möjligt vill säga. Annars finns Stockholms Konstnärliga Högskola SKH, för opera eller tappen för en dunk fotogen.

https://youtu.be/epqYft12nV4

Adam Neelys morsa förklarar efter cirka 22 minuter hur rutinerade sångare gör

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...