Jump to content

Recommended Posts

Hej!
 

Har en fråga ang. xy mickning. Har hört att 90-110˚ funkar bra, men nu undrar jag om det funkar med mindre, tex. 45˚?
Jag vet, ”prova dig fram, lyssna”. Men jag har inte varit i studion på 6 år, pga. ångest och depression, och har nu kommit igång att fundera iaf, inte redo att sätta mig där än, om ens någonsin igen. Jag bara brainstormar lite, och ville bara veta om detta skulle fungera, eller om det blir ”fel” och inte fungerar, mitten kanske krockar? Fattar att stereobredden blir väldigt minimal men ändå.

https://nikkdust.bandcamp.com/track/all-theese-days

Tack för mig/Niklas

Link to post
Share on other sites

Skulle nog säga att det beror nog en hel del på vilket upptagnings mönster mikrofonerna har. De flesta försöker nog maximera stereo effekten och då är nog de vanliga tumreglerna lämpligast. Men men vill man ha en rent fyiskt större mitt så går det nog att ordna med mindre vinkel.  Med shootgun mikrofoner så kan man ha mycket mindre än 45 och ändå få en stereo effekt.

Link to post
Share on other sites

Ah, ok.

Hade tänkt till akustisk gitarr, men jag vill ha ena micken pekandes rakt in mot 12:e bandet och då pekar den andra liksom förbi hela gitarren. På detta viset kan jag använda enbart mic 1 om det skulle visa sig bäst som mono, i låten sedan. Vinklar man mindre än 90, så ”träffar” mic 2 mer på kroppen. Annars måste ju mic 1 vinklas snett upp mot halsen och blir då ganska oanvändbar om 2 mickar senare skulle visa sig otympligt i mix.

 

/Niklas

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...