Jump to content
Annons

Lära sig Svensk Folkmusik


hertingen

Recommended Posts

Hej, 

Jag har på senare tid börjat intressera mig för Svensk folkmusik och skulle vilja lära mig mer om hur den fungerar/är uppbyggd. Vad är det som kännetecknar just Svensk folkmusik? Är det några speciella tonarter och skalor som musiken är uppbyggd på/runt? Jag spelar gitarr och piano och skulle vilja lära mig spela folkmusik på dessa instrument. Är det mycket improvisation? Och vad utgår man ifrån isf. Finns det några bra sidor eller kurser som man kan lära sig via?

Tacksam för svar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

http://www.folkwiki.se/ - Noter till folkmusiklåtar.

http://spelmansforbund.se/index.php/spelmansforbunden - Kolla in närmsta Spelmansförbund om det är kurser, stämmor eller jamkvällar på gång. T ex i Stockholm brukar det vara dans- och jamkvällar varje söndag på Skeppsholmen.

På jamkvällar är min upplevelse att det är begränsad improvisation, man bestämmer vilken låt man ska köra ("Kan ni den här?") så kör man den några vändor. Nån lägger en stämma till melodin, den som kompar luskar fram ackord på gehör, men inga solon eller improviserade sektioner. Men sånt beror väl på folk och sammanhang.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...