Jump to content
Annons

Skräddarsydda rackpaneler?


everlastingrecords

Recommended Posts

Jag har planer på att bygga ett rack till de hårdavaruprylar jag har. Tanken är att jag (relativt) snabbt ska kunna plugga ur strömsladden och sedan ta med racket och laptopen för mobil inspelning. För att göra det maximalt effektivt har jag funderat mycket på hur grejerna ska vara ihopkopplade och hur signalflödet ska vara. Bland annat har jag tänkt att ordna ett eget rack som patchar alla kontakter på ljudkortets baksida. Även en vanlig patchbay är påtänkt men jag vill inte köra fantommatning via en sådan varför det blir nödvändigt med en egen patch för ljudkortet, åtminstone till de preamps som har fantommatning.

Först hade jag tänkt göra en helt själv, dvs köpa en rackplåt men lämpliga utskurna hål och sedan köpa de kontakter jag behöver och sedan löda dit kablar och de kontakter som ska in i ljudkortet. Men så upptäckte jag att det finns företag som bygger skräddarsydda paneler, och dessutom med valmöjligheten att skriva in text för varje kontakt! Tex "MIC/LINE 2". Kolla på deras hemsida om ni vill se exempel: http://www.redco.com/Custom-Wall-Plates/

Det verkar inte så himla dyrt heller. Den jag gjorde på prov (men 6 XLR, 2 TRS och 8 TS) landade på 70 dollar, dvs 600 kr. När jag kollar på Thomann så hamnar man nära den summan bara genom att köpa alla separata delar.

Det tråkiga var att frakten kostade lika mycket som själva panelen. Och 1200 kr är lite väl saftigt. Är det någon som har koll på om det finns någon som gör något liknande i Sverige eller Europa? Skruva ihop kan jag lätt göra själv men att få infräst (eller hur de nu gör) text känns väldigt snyggt och lyxigt! För att inte tala om smidigt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Om det är mycket prylar skulle jag bygga något med gigrack och harting-kontakter (samma som för vissa stageboxar: http://www.thomann.d...ebox_986919.htm)

Kontakterna fäster man i gigracket via rackplåtar som har hål för dessa uttag.

Kontakterna: http://www.thomann.d...09161083101.htm

Rackplåtar: http://www.thomann.d...de_2_he_2ha.htm

ps. Eller typ D-sub, ifall man inte vill löda: http://www.thomann.de/se/lynx_studio_cbl_aes1604.htm

Redigerat av Cathrine
Link to comment
Dela på andra sajter

Om det är mycket prylar skulle jag bygga något med gigrack och harting-kontakter (samma som för vissa stageboxar: http://www.thomann.d...ebox_986919.htm)

Kontakterna fäster man i gigracket via rackplåtar som har hål för dessa uttag.

Kontakterna: http://www.thomann.d...09161083101.htm

Rackplåtar: http://www.thomann.d...de_2_he_2ha.htm

ps. Eller typ D-sub, ifall man inte vill löda: http://www.thomann.d...cbl_aes1604.htm

Inser nog att jag förklarade mitt upplägg dåligt. Tanken är alltså att bygga ett 19''-rack med den hårdvara jag har (i dagsläget inte mycket). Här en en schematisk bild över racket.

Interface Patch till interface Ultragain Kompressor Hörlursförstärkare (Patchbay)

Jag vill kunna ta med racket till mitt inspelningsrum som jag har en bit bort. Jag ska sätta ditt handtag på sidan och sen är det bara att dra ut elkabeln ur väggen (har strömförsörjning till alla enheter via grenuttag i själva racket) och firewirekabeln och sedan bära ut racket till bilen. Väl på plats i inspelningsrummet kopplar jag in el och firewire sen är det bara att börja koppla in micar och köra.

Det jag vill gör nu (förutom att bygga själva racket) är att bygga en egen patchbay till de kontakter jag har på baksidan av mitt ljudkort. Detta för att det ska blir enkelt att koppla in micar samt för att routa saker in och ut.

Det är inte så svårt att göra egentligen, alla delar finns hos tysken, men det vore kul att göra det riktigt snyggt. Jag började därför söka på firmor som gjorde skräddarsydda paneler samt kunde gravera in text. De jag hittade var i USA och frakten blir alldeles för dyr. Det är något sånt här jag skulle vilja bygga:

Patchbay.png

Det jag egentligen var ute efter är om någon vet om det finns någon i Sverige eller Europa som gör såna skräddarsydda paneler med ingraverad text?

Det verkar dock inte finnas några prisvärda alternativ så förmodligen köper jag en panel med 8 förborrade hål och så kör jag alla preamps på baksidan via den. Och så köper jag en vanlig patchbay för alla andra in och outs.

Varför kan du inte köra en vanlig patchbay för preamp?

Antar att det vore lättast men mitt nuvarande ljudkort har bara 4 st preamps på baksidan och det ljudkort jag funderar på att skaffa i framtiden har 6 st preamps på baksidan. De enda patchbays jag sett med xlr har 16 ingångar. Lite overkill som att det kostar mer. Att bygga en egen patchbay för mina preampbehov skulle gå på runt 500 kr.

För övriga in- och utgångar ska jag nog införskaffa en vanlig balanserad tele-patchbay framöver.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...