Jump to content
Annons

Problem med rundgång med saxofon och mick


Kakke

Recommended Posts

Jag tycker alla har bra förslag! Om vi ska ta tag i några ställen:

Kan det räcka med AKG P4-micken eller ska jag ge mig på en sån där hyperkardioid? Och finns det i så fall förslag på bra och prisvärda sådana varianter?

Jag kan köpa en yamaha q2031a för 1000 kr. Är det en ok eq?

Jag är tacksam för alla ovanstående svar som hjälper en strandsatt!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Att lägga ut länkar om hur rundgång uppstår på studioforum, det är ju komiskt. Som en gammal söndersupen mellanstadiemagister som tror att inte nån annan i hela världen nånsin har hört talas om nånting över huvudtaget. 🙂

Man kan inte låta bli att undra hur gammal en sådan liten magister kan vara 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Och återigen, linebox, är det nåt jag borde fundera över? Som nämnt har jag "balanserad ut" på preamp, vilket jag förstått kan ha med saken att göra.

Du skrev att ingen direkt rundgång uppstod när nivån var något lägre; att rundgången uppstår antingen när du höjer eller tillämpar effekter (kanske både och). Får i alla fall mig att tro att dina effekter höjer ljudnivån, alternativt tillämpar kompression. Kompression är i högsta grad rundgångsfrämjande.

Utöver det behöver vi veta om rundgången uppstår mellan mick och din stärkare, PA huvudlådor eller bandets monitoring?

Men överlag så verkar det alltmer ha med högtalares placering i kombination med förstärkning av rundupptagande mikrofon att göra. Line-box kommer inte hjälpa mot det.

Att EQa, är en sista-lösning. Det gör man först när rundgång inte går att undvikas på annat sätt. Men när rundgång väl satt igång så drabbar den alla frekvenser i mer eller mindre grad.

Man kan använda EQ för att dämpa volymen lite på dom värsta tjut-ljuden som uppstår. Men själva företeelsen kvarstår ju; tjutljuden är bara toppen på ett isberg. Oftast hittar man kroppen av rundgången i bottenfrekvenserna, som får hela botten-soundet att sjunga som inuti en trång stenkorridor. Dom frekvenserna av rundgången är ofta bredbandiga och går inte att få bukt på med en EQ utan att sänka ner en del av bandets bottentryck.

Bästa lösningen är ju alltid att se till att rundgång inte uppstår överhuvudtaget, att detaljerat leta reda på problemet. För då har man ju inget problem att behöva handskas med ens.

Redigerat av Signia
Link to comment
Dela på andra sajter

Hej igen,

Jag har funderat lite ytterligare och insett att jag nog behöver en clip on-mick och den föreslagna P4:n verkar lite stor och mer av fullmickstorlek.

Jag funderar därför på:

http://www.thomann.de/se/beyerdynamic_tg_i52d.htm

Är det nåt, tror ni?

Då får jag ju en dynamisk mick som dessutom har clip-on. Eller tror ni att det går att sätta fast P4:n på saxens klocka? Blir nog lite meckigt, kanske..?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...