Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #2: Michelangelo EQ målar med breda penseldrag

  Vid en första anblick kan denna mastringsequalizer tyckas aningen anspråkslös, men skenet bedrar och det många gånger om. Michelangelo EQ ger mig nämligen både större självkänsla och trygghet i min yrkesroll.

  Jon Rinneby

  michelangelo_screen_large._1800.webp.8f89c39f2c38ae441a4d0483d7679d0d.webp

  Jag kan redan nu proklamera att Tone Projects Michelangelo EQ kommer att kvala in som en av mina absoluta favoritpluggar år 2023. Om vi börjar med det viktigaste, nämligen ljudet, så faller denna plugin under kategorin ”Jag hör inte riktigt vad den gör, men jag älskar det och när jag plockar bort den så känns det som om hela mixen fallerar”. Michelangelo EQ är en vidareutveckling av hårdvaran byggd av Chris Henderson på Hendy Amps (se videon nedan) med huvudsyftet att vara enkel och välljudande, hur du än rattar. Stora ord minst sagt, men som faktiskt ligger väldigt nära sanningen.

  Michelangelo målar med breda penseldrag och är uppdelad i fyra (ej exakt specificerade) frekvensband: low, mid, high och air. Det finns dock två extra band som du vid behov kan styra mer fritt över. Vidare hittar vi Aggression som bestämmer hur hårt du pressar pluggen, tänk saturation, och en trimknapp för att justera volymen. Men där slutar i stort sett likheterna med hårdvaran.

  Under huven döljer sig bland annat en massa andra godsaker för den som är på det humöret. Här får du nämligen tillgång till mid/side för varje band, möjlighet att fokusera på transienter eller fyllighet, samt en dynamisk del. Vidare har pluggen berikats med hög- och lågpassfilter, crosstalk och två olika sorters rörkompression. Med detta sagt behöver du verkligen inte djupdyka ner i Michelangelos inre för att ha glädje av denna skapelse, vilket också är tjusningen och tanken med pluggen: enkelhet och väljud. Denna plugg bor just nu på min masterkanal och verkar ha kommit för att stanna.

  Hendyamps Michelangelo EQ kostar i skrivandes stund 162 Euro och finns till PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida

  blatt_streck.png.026afdab3b52d9636add094874d2da64.png

  I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.



  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...