Jump to content
Annons
  • Så mixar du låga frekvenser

    FREDAGSTIPSET: Ett av de svåraste områdena att komma till bukt med, vare sig det gäller mixning eller mastring, är de lägsta frekvenserna mellan 0 och 250 Hz.

    Jon Rinneby

    ingang_1855995483.jpg.0f4ff54db2785f2204b0fed951564a2a.jpg

    En stor bov i dramat är garanterat dina högtalare i kombination med rummet du sitter i, eftersom dessa troligvis inte kan återge bottenfrekvensera på ett 100% korrekt sätt. Men det handlar också om erfarenhet, eller snare avsaknaden av denna. Det är svårt att få till en tajt botten, även efter många års hårt slit, och så är det med den saken.

    Så vad kan då göras, förutom att skaffa mer erfarenhet och bättre utrustning/ akustikbehandling? Jo, det är framförallt två saker jag tänker på:

    Frekvensmaskering
    Eller överlappning som det också kallas, är ett av de vanligaste problemen när det kommer till mixning och då inte bara gällande basfrekvenser. Frekvensmaskering handlar kort och gott om hur vi människor uppfattar ljud och då i synnerhet om två eller fler toner spelas upp samtidigt. Om den ena tonen är starkare kommer denna automatiskt att överlappa och maskera den svagare om ljudnivåskillnaden är tillräckligt stor. Du hör då inte längre två toner utan bara den som låter mest. Men det handlar även om när två eller flera instrument bråkar om samma frekvensutrymme. Ett klassisk exempel är baskagge och elbas, eller gitarr och sång. Här är frekvensanalysatorn, eller ”spectrum analyzer” som det också kallas, din bästa vän. De flesta digitala equalizers är idag berikade med en sådan, till exempel Fabfilter Pro-Q 3 och DMG EQuilibrium, för att nämna två populära alternativ. Med hjälp av analysfönstret kan du då "lätt" se hur energin är fördelad mellan de olika instrumenten och vart eventuella krockar och överlappningar är tänkbara, utan att du för den sakens skull kanske hör det.

    Om vi återgår till exemplet med baskagge och elbas så är det högst troligt att vi hittar mycket energi i området 60-250 Hz . Det gäller då att bestämma vilket av instrumenten som ska få vilken plats. Kanske måste du sänka 120 Hz på baskaggen för att basen ska komma fram, eller 60 Hz på basen för att kicken ska kännas rätt. Här handlar det naturligtvis också om vilket sound du är ute efter, dina egna preferenser, eller det inspelade materialet. Viktigt att poängtera är att detta bara är fiktiva siffror och att du själv måste lyssna och titta för att det ska bli rätt i just din mix. Här kan ett par bra hörlurar vara till stor hjälp, eftersom dessa ofta återger basfrekvenser mer ärligt än högtalare. En mycket användbar plugg för att råda bot på krockande frekvenser är Trackspacer 2 (en slags specialdesignad och förenklad side-chain kompressor), eller varför inte  iZotope Neutron 3. Väl värda att kika närmare på.

    Vinnaren
    Med anledning av ovanstående är det också viktigt att förstå att det ofta är klokt att låta ett instrument ”vinna” överlappningskriget. Om två instrument slåss om samma utrymme blir det lätt grötigt och otydligt. Baskagge och elbas kan helt enkelt inte båda stoltsera med en härlig dos subbas. Precis lika lite som sång och gitarr kan dela på energin runt 2000-3000 Hz. Det ”går” naturligtvis och det är inget som hindrar dig, men det blir också betydligt svårare att få till en välbalanserad mix med fin separation på detta vis.

    Det handlar dock inte enbart om kolliderande frekvenser, vilket är lätt att tro, utan också om volym. Ibland kan det räcka med att du backar några dB på ett instrument och vips har du skapat plats utan en massa krångel med equalizer eller annat hokus pokus.

    Analyzera mera!

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...