Jump to content
Annons
  • Lyssna, lyssna och åter lyssna

    FREDAGSTIPSET: Detta kan mycket väl vara det viktigaste fredagstipset jag någonsin skrivit, men kanske också det mest enkla och självklara. Låt mig utveckla…

    Jon Rinneby

    ingang_965618258.jpg.8f5f4b32722b043b5aed08523e33d2fa.jpg

    Mixning i sin allra renaste form är egentligen mycket enkelt och kan ses som en cirkelkomposition i fyra steg:

    1. Lyssna på det inspelade materialet
    2. Identifiera vad du vill göra
    3. Lös problemet
    4. Börja om

    Nu är verkligheten kanske inte alltid riktigt så enkel. Varför? Helt enkelt för att du inte jobbar på detta sätt. Istället arbetar du efter invanda mönster.

    Du lägger alltid ett högpassfilter på sång, gitarr och synthar, för att du alltid gjort så (och hört att det är bra). Gång på gång komprimerar du basen likadant och så vidare. Visst kan detta få saker att låta bättre, men absolut inte per automatik. Varje låt och varje inspelning är unik och att mixa efter recept blir sällan bra, även om det i början kan hjälpa. Jag upprepar likt en gammal skivspelare på repeat: Lyssna, lyssna och åter lyssna.

    Det ligger i människans natur att vilja förändra. Vi vill känna oss kreativa, genom att exempelvis slänga på en plugg, eller två eller tre… Detta gör oss lata, eftersom vi älskar genvägar. Vi stänger av öronen och slutar att lyssna. Men mixning handlar inte alltid om att göra ”rätt” beslut, vad det nu egentligen innebär, utan lika mycket om att inte göra ”fel”. Du måste därför alltid ställa dig själv frågan innan du slänger på nästa effekt eller rattar på equalizern: Varför gör jag detta?

    Men lika mycket som det handlar om att lyssna, så handlar det också om erfarenhet. Eller som Dave Pensado sa “I can teach somebody how to get a great snare sound. I can’t teach somebody what a great snare sound is”. Vad han menar med detta är att du själv måste förstå vad du håller på med och utveckla det som i folkmun kallas för ”god smak”. Det underlättar absolut att veta hur du får till ett visst sound, men likväl måste du veta när det passar att användas. Tricket är att… Just det, du har redan listat ut det: Lyssna, lyssna och åter lyssna. Och då talar jag inte om dina egna mixar, utan annan musik, inom alla genrer, genom alla tider. Det är först när du förstår vad du vill ha och varför, som du faktiskt har nytta av tekniken.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...