Jump to content
Annons
  • Guide till rullbandspluggar

    FREDAGSTIPSET: 2017 kommer förmodligen gå till historien som året då flest rullbandspluggar släpptes. Och som om inte detta vore nog är samtliga riktigt trevliga bekantskaper, var och en på sitt sätt.

    Jon Rinneby

    ingang_3535376721.jpg.3056c286481e9df95ec001e0c25910d1.jpg

    Men innan vi tittar närmare på vilka kreationer som släppts så vi såklart ställa oss frågan: Varför rullband?

    För inte allt för länge sedan spelades i stort sett all musik in genom analoga mixerbord med preamps, equalizers och kompressorer, för att slutligen hamna på rullband. Detta resulterade i att ursprungsljudet, den inspelade signalen, förändrades ganska mycket på vägen. Man brukar tala om att övertoner läggs till, det som på engelska kallas för harmonic distortion, men också att ljudet förändrades eftersom vissa frekvenser försvann. Denna "försämring" innebar allt som oftast en liten, och ibland större, sänkning av diskanten. Något som vi människor har en tendens att uppskatta, om det inte går till överdrift såklart.

    Idag spelas det mesta in digitalt genom ljudkort med rena preamps och mycket lite händer mellan ljud in och ljud ut. Vi spelar alltså in betydligt "mindre ljudförstörande" idag och mer troget ursprungsljudet, än förr. Detta innebär i praktiken att ju fler kanaler du spelar in, ju mer högfrekvent innehåll fylls på. Även om det inte hörs när du lyssnar på enstaka kanaler, så kan verkligheten vara en annan när 30-40 kanaler läggs ihop och en mix kan då lätt framstå som diskant, steril och kall utan att du kanske förstår varför. Det är av just denna anledningen som analoga pluggar blivit så populära, däribland rullbandspluggar. Då rullar vi!

    Airwindows ToTape5


    Beatskillz REELIGHT


    Black Rooster Magnetite


    Hornet Tape


    Overloud TAPEDESK


    Softube Tape


    Voxengo CRTIV Tape Bus

    673422685.jpg.e5365be030c58412f90981e6df953bfa.jpg

    För er som undrar så är min personliga favorit just nu Black Rooster Magnetite, gärna i kombination med gamla hederliga Slate VTM.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...