Jump to content
Annons
 • Global Music Vault i Svalbard lagrar världens musik till eftervärlden

  I Svalbard har man sedan tidigare förvarat vad som kallats för världens skafferi med ett urval av fröer från vår samtid. Nu har man utökat detta skafferi till att även omfatta världens skivback med musik som kommer att kunna bevaras i 1000 år.

  Urban Kindhult

  02_AWA-2020-Nasjonalmuseet-208_home_sez_red.jpg.29de6cecc63b58bf72fcecd1d28ecd9d.jpg

  Tanken är alltså att ordna en samling av för mänskligheten betydande verk och skydda dessa från både naturkatastrofer och dito tillskapade av människan. Redan 2017 skapade man Arctic World Archive (AWA) där man förvarar en stor samling digitala artefakter och oersättlig information från över 15 nationer. Varför det hela är placerat i Svalbard nära Spetsbergen i Norge har sin förklaring i att området är en demilitariserad zon, i alla fall om man frågar 42 länder. Klimatet som väl lättast kan beskrivas som bistert lämpar sig också synnerligen väl för grejer som skall förvaras länge och helst få vara ifred. Permafrost som klimatmässig omständighet manar ju till viss eftertanke. Här är tanken att innehållet i detta valv skall kunna hålla sig mellan 500-1000 år då all lagring sker offline på en speciell digital film som sägs skall hålla i minst 500 år, men i bästa fall upp till 2000 år. Filmen är gjord av polyester täckt av ett lager silverkristaller och järnoxid. Undviker man elektronisk lagring är oddsen också bättre att klara en geomagnetisk storm av den typ man såg år 1859, kallad Supersolstormen. En supersolstorm är som namnet antyder en ganska kraftfull företeelse som påverkar hela världens kraftnät och kan radera all vår globala elektroniska infrastruktur. 

  svalbard_red.jpg.23b87b5fe2d88ad92278e93959b8c563.jpg

  Nu avser man alltså etablera en liknande förvaring speciellt dedikerad för musikaliskt material lagrad i så kallade musikkapslar med den senaste tekniken. Här kommer unik och oersättlig musik att sparas och man inleder ett samarbete mellan Global Music Vault och International Music Council, IMC, med ett projekt som man kallar Project: ARV vilket kallar till världen att samla musikaliskt material för deponering i valvet. International Music Council är ett organ skapat av Unesco år 1949 och verkar för musikens tillgänglighet för alla, samtidigt som det är världens största nätverk för 1000 musikorganisationer i 150 länder. 

  - Vi vill erbjuda musikvärlden en lösning för framtiden i en samtid där lagring och säkerhet kan förväntas bli en bristvara, säger Luke Jenkinson som leder arbetet med Global Music Vault.

  luke_jenkinson.jpg.777ac61b364960fdf69c63899a2143b8.jpg Luke Jenkinson (Managing Director - Global Music Vault).

  Alfons Karabuda, som är både svensk och även ordförande för IMC, har också blivit utsedd till styrelseordförande i Global Music Vault’s internationella Advisory Board.

  - Att vara en av grundarna till Global Music Vault är ett naturligt steg för IMC’s globala uppdrag att bevara och stödja musikens värde i alla människors liv. Vi ser Global Music Vault som en lösning på några av de största utmaningarna som möter det musikaliska ekosystemet av idag och då inte minst faran att världen glömmer musikaliska uttrycksformer och inte har tillgång till denna rika bredd, säger Alfons Karabuda. Med den aktuella pandemin ser vi hot mot den musikaliska värdekedjan och endast med en global medvetenhet kan vi säkra de musikaliska särarterna för varje område. Med Global Music Vault får vi inte bara ett verktyg för att bevara musik men också en komponent som kan stärka de som skapar och framför den framöver.

  alfons_karabuda_red.jpg.fed63dcb94d0a71e381321cd08410b3d.jpgAlfons Karabuda (President IMC).

  IMC har utvecklat fem grundvärderingar, eller ”Fem Musikrättigheter”, som vägleder organisationen på olika nivåer, baserade på internationella konventioner. Global Music Vault delar dessa värderingar och implementerar dessa i sin verksamhet. Då vi på Studio tycker om att utbilda och förkovra våra läsare redovisar vi dessa punkter här nedan.

  Rätten för alla barn och vuxna att:

  • Fritt få uttrycka sig genom musik
  • Få utbilda sig i musikens uttryck och färdigheter
  • Ges tillgänglighet till musikaliskt engagemang genom deltagande, lyssnande, skapande och information

  Rätten för alla musikskapare och utövare att:

  • utveckla sitt utövande och sitt skapande
  • få rättvist erkännande/credit och rimlig ersättning för sina verk och framträdanden

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...