Jump to content
Annons
 • Bästa gitarrsoundet del 5: Thobbe Englund

  Studio träffar fem grymma gitarrister och ber dem berätta för dig vad som gör deras sound. Metalgitarristen Thobbe Englund, (f.d. Sabaton), avslutar Studios serie och avslöjar här sina hemligheter.

  Guest Micke Linderoth

  thobbe-englund_puff_red.jpg.e5cbc91f16ced5fc985672e7a0147b1c.jpg

  Vi tog ett kort snack med Thorbjörn Englund som tidigare spelade i Sabaton, om gitarrljud och frågade lite om vilka prylar han använder och varför.

  – Hemma i studion använder jag mig av en Kemper Profiler mest av bekvämlighetsskäl eftersom den kan återskapa vilken signalkedja som helst, men ute på vägarna är det en Line6 Pod HD500 som får göra jobbet.

  Du spelar på strata, ett lite ovanligt val för tunga gitarrsound?
  – Ja, jag är en strata-kille, så det är viktigt att få fram instrumentets karaktär. Det kan vara svårt om man krånglar till det med en massa onödigt, så därför ser jag till att ha en stark och ren signal direkt från guran.

  Och har bytt till andra mickar med andra ord?
  – Jag kör med en Seymour Duncan Hot Rails i stallet och en DiMarzio FT2 i halsläge. Egentligen är FT2:an mer ämnad för stallet, men passar min smak bättre i halsläget. Det gäller förmodligen även för jazz-gitarrister då den ger ett rätt varmt och runt sound.

  – Lite kul att veta kanske är att jag moddat mickarna för att de ska se ut som traditionella single coil-mickar då jag är lite av en vintage-nörd. Många höjer på ögonbrynen då den till synes gamla stratan levererar ett sju jäkla fläsk! Favoritguran är min gamla trotjänare en Japanstrata ’96 re-issue som varit med sedan 1998. Den börjar se lite sliten ut vid det här laget, men låter underbart! Har elva Strator, och även om jag lätt blir förförd av var och en så återkommer jag alltid till Gamla Bettan!

  – Live använder jag Strap-locks, eftersom det blir en del hoppande och galna moves! Naturligtvis kör jag trådlöst. Jag måste erkänna att jag är dålig på att värma upp, vilket man kanske borde göra, och ibland kan man få sota för det med lite stela fingrar som följd. Det är väl ett tips jag kan ge; att värma upp både kropp och fingrar.

  thobbe_effekt.jpg.90f2bfb39a3330a06dfff7645d07eb5f.jpg

  Fingrar ja, sitter soundet i fingrarna?
  – Absolut! Om du i inte kan lira ordentligt eller har en svag ton så spelar det ingen roll hur dyra grejer du kör på. Rent tekniskt kan det vara stor skillnad på bra eller sämre grejer, men man ska kunna få en Hobbex-gitarr med skrotmickar, fem år gamla strängar och en påsklämma som plektrum till att låta bra innan man köper en snordyr rigg!

  – Eftersom jag gillar att improvisera mina solon så är det också dagsformen som sätter sin prägel på mycket av spelet, men det är väl det som är tjusningen tycker jag. Ingen kväll blir den andra lik, och ibland känner man sig hög av att ha lyckats toppa sig själv, ibland tvärt om.

  Vilken gitarrist har du inspirerats mest av?
  – Till största delen från Yngwie Malmsteen. I min värld den bästa gitarristen planeten någonsin skådat!

  Berätta lite om inspelningen nya plattan. (2014, reds anm.)
  – Inspelningen av hela plattan gick snabbt säger Thobbe och att produktionen fick sig en ytterligare en skjuts på grund av att det inspelningen av gitarrliret gick fort. Både jag och Pipan (Chris) är ju gitarrmongon i den bemärkelse att vi inte gör mycket annat än lirar gura! Vi älskar det vi gör helt enkelt, och vi visste vad som skulle göras!

  thobbe_englund_red.jpg.4dfc8533e288011d9de9f66199162159.jpg
  Thobbe Englund med sin strata.

  Läs mer på sabaton.net
  Gitarrclinic med Sabatons gitarrister:

  Artikeln ursprungligen publicerad 2014-09-15 kl 07:28

   


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...