Jump to content
Annons
 • Pluggformaten du behöver känna till

  Ditt musikprogram kan byggas ut med både virtuella instrument och effekter – men har du koll på vilka format pluggarna använder? Vi reder ut vad du behöver veta.

  Björn Olsberg

  Pluggar till musikprogram har faktiskt funnits ända sedan 1996 då Steinberg tog fram standarden vst. Sedan dess har det hänt mycket. Många format har kommit och gått, men vst finns kvar som ett av de få vanligaste formaten.

  Vilket musikprogram du använder styr helt vilket pluggformat du kan använda. Till exempel fungerar Audio Unit (au) i bland annat Logic Pro, men inte i Cubase. Och en vst-plugg för Windows fungerar inte i macOS och vice versa. Det betyder att om du hittar en vst-plugg till Cubase för Windows så går det inte att få den att fungera i Cubase för Mac.

  De vanligaste formaten

  • vst - Den vanligaste standarden som är uppe i version 3 (vst3) och som har tagits fram av Steinberg. Fungerar till de flesta inspelningsprogrammen utom Logic, GarageBand och Pro Tools.
  • au - Apples egna standard Audio Unit som fungerar som en del av Core Audio i macOS. Det innebär att dessa pluggar enkelt kan användas av appar i macOS. Har låg latenstid, och är oftast stabila.
  • aax - Avids format till Pro Tools (Avid Audio eXtension) som finns i version både för dator och för Avids DSP-hårdvara. Finns både till Mac och pc, och endast i 64 bitar.

  De flesta musikprogram idag kräver pluggar i 64 bitar.

  pluggformat_artikel.png.566809e443e92a9ffd8e9f9c57bda75a.png
  Snabbguide till vilket program som har stöd för vilket pluggformat.

  blatt_streck.png.4426156f85931b83cab4ec8d315642ba.png
  Tips för Mac-ägaren
  När du köper eller laddar ner en plugg till ditt musikprogram, se till att den är optimerad för den processor som sitter i. Utgångspunkten idag är att alla Mac-appar och pluggar är optimerade för Intel. Om du har en ny modern Mac med företagets egna processorer (Apple Silicon, som i skrivande stund finns i form av M1) behöver du än så länge se till att pluggen eller appen är helt kompatibel. Detta brukar framgå antingen på produktsidan eller på supportsidorna för produkten.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...