Jump to content
Annons
 • Guide: 16 bästa studiomikrofonerna för sång 2022

  Vi har tittat på 16 modeller av intressanta sångmickar i olika prisklasser för att hjälpa dig att hitta en mikrofon som passar dina behov.

  Patrik Stugvard

  397883516_bastastudiomikrofonernaforsang_2022_1800.thumb.jpg.e0260990cd72e7669186fcaeb721bc53.jpg

  Det finns många frågor du behöver ställa dig. Vilken mikrofon låter bäst för den typ av röst du ska spela in? Har du ett behov av att spela in en bred uppsättning rösttyper och olika sångstilar? Om du har ett väl akustikbehandlat rum kan det vara läge att titta på en lite känsligare kondensatormikrofon som fångar både rösten och rummet mer ärligt och precist. Arbetar du istället i en hemmastudio eller replokal kan en dynamisk sångmikrofon vara att föredra.

  Vi har samlat några av de bästa och mest populära mikrofonerna på marknaden. Mikrofonerna är presenterade i bokstavsordning baserat på tillverkare. Prisuppgifterna kommer från svenska återförsäljare inklusive moms, men priserna i handeln kan givetvis variera en del.


  AKG – C414 XLII
  – För dig som vill ha en uppdaterad klassiker
  akg.jpg.5315847f05f32c00dc475cc96f696d8a.jpg

  AKG har byggt vidare på sin succémikrofon C414 med två olika modeller C414 XLII och C414 XLS. Skillnaden mellan dessa är endast kapseln. C414 XLII har inspirerats av AKGs legendariska C12 och har ett litet lyft i frekvensresponsen över 3 kHz för ett luftigare sound. På framsidan av mikrofonen finns valet mellan 5 riktningskaraktäristiker; rundtagande, åtta, hyperkardioid, njure och en bredare njure, dessutom finns mellanlägen mellan dessa.

  Vilken riktningskaraktäristik som är vald indikeras av en LED-lampa som även fungerar som en varning för klippning/distorsion. Lampan indikerar även om du har mikrofonen i korrekt placering mot ljudkällan då den endast syns i korrekt läge. C414 XLII levereras med metallväska, stötdämpad upphängning, puffskydd och vindskydd.

  Tillverkare: AKG
  Svensk kontakt: Septon Electronics AB
  Produkt: C414 XLII
  Pris: Ca 8 499 kr inkl. moms

  Aston Microphones – Stealth
  – För dig som söker en dynamisk mikrofon som klarar det mesta och bjuder på extra finesser
  aston.jpg.7bc08eae3496ffb239abb0e1349eed98.jpg

  Brittiska Aston Microphones startade så sent som 2015 men har snabbt slagit sig in i mikrofonbranschen. Stealth, deras senaste mikrofon, är en dynamisk mikrofon med riktningskaraktäristiken njure och med fyra olika röstlägen. Ett läge anpassat för manlig och ett för kvinnlig sång, ett för gitarr och ett lite mörkare läge som ska påminna om en bandmikrofon. Dessa röstlägen är inte 4 olika eq-lägen utan separata signalkedjor.

  Det går att använda sig av fantommatning för att förstärka signalen och Stealth känner automatiskt av om fantommatning inte används och fungerar då som en passiv mikrofon. Kapseln är upphängd i luften inuti mikrofonen och är helt isolerad från mikrofonchassit, vilket ger en slags inbyggd stötdämpning. Med mikrofonen ingår även en speciell mikrofonhållare som klickas fast i mikrofonen, och kan tas av genom att bara trycka in en knapp under mikrofonen.

  Tillverkare: Aston Microphones
  Produkt: Stealth
  Pris: Ca 3 390 kr inkl. moms

  Austrian Audio – OC818
  – För dig som vill ha en modern mikrofon med mångsidighet
  austrian_audio.jpg.b9e6604d77f32a2026362d6c60098a76.jpg

  CK12 kapseln som återfinns i bland annat AKG C414 har varit grunden till CKR12-kapseln som sitter internt stötdämpad i OC818. Den har 4 valbara riktningskaraktäristiker; njure, superkardioid, rundtagande och åtta. Utöver den vanliga XLR-ingången finns även en ingång för mini-XLR som används för att ansluta två olika tillbehör; den medföljande mini-XLR till XLR-kabeln samt en Bluetooth dongel. Kopplar du in mini-XLR-kabeln och sätter karaktäristiken på njure så spelar mikrofonen in två spår. Sedan kan du med hjälp av den medföljande mjukvaran ändra riktningskaraktäristik i postproduktion.

  Det finns även ett “Preset mode” bland riktningskaraktäristikerna som går att använda i anslutning till Bluetooth dongeln som finns att köpa till. Med detta kan du fjärrstyra mikrofonen med iOS eller Android. Allt i mikrofonens signalbana är dock fortfarande analogt. OC818 Studio Set levereras med stötdämpad upphängning, mini-XLR till XLR-kabel, mikrofonhållare och vindskydd.

  Tillverkare: Austrian Audio
  Svensk kontakt: Fitzpatrick
  Produkt: OC818
  Pris: Ca 10 695 kr inkl. moms

  Blue Microphones – Yeti X
  – För dig som utöver att sjunga även gör podcasts eller strömmar spel
  blue.jpg.6d9d672dd16ccd25eaca334ddc857d6f.jpg

  Blue Microphones har hittat en tydlig nisch bland mikrofontillverkarna och tillverkar mycket populära USB-mikrofoner. Även om mikrofonen fungerar utmärkt för att spela in sång så är den främst marknadsförd mot dig som strömmar spel, spelar in podcasts eller håller på med andra former av innehåll över nätet. Det är en kondensatormikrofon med 4 kapslar och 4 riktningskaraktäristiker. Använd njure om du ska sjunga eller prata när du strömmar spel.

  Är ni två stycken som spelar in en podcast eller om du genomför en intervju kan du använda åttan. Utöver dessa finns rundtagande och ett stereoläge som använder både vänster och höger kanal. Yeti X har även en hörlursutgång för separat lyssning direkt från mikrofonen. Via knappen på framsidan kommer du åt inställningar för utvolym, hörlursvolym, mute-funktion, mätare och en funktion som kallas blend. Genom denna kan du ställa in balansen mellan din röst och ljudet från din dator. Yeti X levereras med bordsstativ och USB-kabel. Medföljer gör även mjukvaran Blue VO!CE med mängder av inställningar.

  Tillverkare: Blue Microphones
  Produkt: Yeti X
  Pris: Ca 1 649 kr inkl. moms

  DPA Microphones – 4011A
  – För dig som söker ett ärligt ljud
  dpa.jpg.70c20b75d49023e0821f3a369cdcc681.jpg

  4011A är en småmembranig kondensatormikrofon med njurekaraktäristik, den är en uppgradering av DPAs klassiska 4011. DPA har fokuserat på att skapa en mikrofon som ger en så precis och trogen inspelning av ljudkällan som möjligt, den ska reproducera ljudet som det låter helt enkelt. DPAs 4000 serie är även modulär vilket innebär att man kan köpa till och byta kapsel om man till exempel behöver en annan riktningskaraktäristik. Eftersom den är liten, kompakt och ljudmässigt ärlig är 4011A populär som hängande eller spotmikrofon i t.ex orkestrar.

  Tillverkare: DPA Microphones
  Svensk kontakt: Nordic Audio
  Produkt: 4011A
  Pris: Ca 16 790 kr inkl. moms

  Ehrlund Microphones – EHR-M
  – För dig som önskar svensk kvalitet
  ehrlund.jpg.b80ceab4bfe94c0b94633290e876fefd.jpg
   
  Svenska Ehrlund Microphones skiljer sig genom övriga mikrofontillverkare i att de använder ett triangulärt membran med syfte att minska resonans. EHR-M är en kondensatormikrofon med riktningskaraktäristiken njure. Utsignalen är så pass stark att den ofta inte behöver någon ytterligare, extern förstärkning.

  Alla Ehrlunds mikrofoner är stereomatchade med sina egna modeller, så du kan utan problem köpa en till EHR-M vid ett senare tillfälle om det visar sig att du behöver ett stereopar. EHR-M levereras i en trälåda och har en inbyggd mikrofonhållare.

  Tillverkare: Ehrlund Microphones
  Svensk kontakt: Nordic Audio
  Produkt: EHR-M
  Pris: Ca 16 990 kr inkl. moms

  Golden Age Project – GA-251 MKII
  – För dig som vill ha det dyra vintagesoundet till ett bra pris
  golden_age.jpg.6c76cb9130c0d81fbbf5593841d8c8a7.jpg

  Svensken Bo Medins Golden Age Project tar fram högkvalitativa mikrofoner baserade på ofta svåråtkomliga vintagemodeller. GA-251 MKII är baserad på Telefunken ELA M 251. Varje mikrofon är handbyggd i upplagor om 50 åt gången där omkring 200 kapslar utvärderas inför varje serie för att se till att en konsekvent kvalitet bibehålls.

  GA-251 MKII har en dubbelsidig kapsel med både njure och åtta som riktningskaraktäristik. Då det är en rörmikrofon har den separat strömförsörjning. På denna transformator sitter även omkopplaren för riktiningskaraktäristik så att ljudteknikern kan växla utan att gå fram till mikrofonen i inspelningsrummet. Det finns även jordlyft på transformatorn för att kunna ta hand om eventuella jordbrum. Utöver transformatorn ingår en trälåda att ha mikrofonen i, metallväska att transportera den i, mikrofonkabel och stötdämpad upphängning.

  Tillverkare: Golden Age Project
  Svensk kontakt: Golden Age Project
  Produkt: Premier GA-251 MKII
  Pris: Ca 18 990 kr inkl. moms

  Lewitt – LCT 440 PURE
  – För dig som söker en mikrofon som klarar det mesta, utan en massa extra funktioner
  lewitt.jpg.5d5d0b8cf0460aafadc16a82e160483d.jpg
   
  Idén bakom LCT 440 PURE är att Österrikiska Lewitt har tagit bort alla digitala funktioner från deras dyrare mikrofoner i LCT-serien för att kunna erbjuda en bra mikrofon till ett billigare pris. Det är en kondensatormikrofon med karaktäristiken njure. Behöver du en arbetshäst som fungerar lika bra på sång som på andra instrument kan det vara väl värt att ta en titt på LCT 440 PURE. Medföljer gör Lewitts stötupptagande mikrofonhållare med öppen front, magnetiskt puffskydd, vindskydd och transportväska.

  Tillverkare: Lewitt
  Svensk kontakt: Luthman Nordic AB
  Produkt: LCT 440 PURE
  Pris: Ca 3 199 kr inkl. moms

  Neumann – TLM 102
  – För dig som vill ha en Neumann-mikrofon utan att lägga ut flera månadslöner
  neumann.jpg.901463bb002095403ad539155c491ee3.jpg

  Neumann behöver knappast någon introduktion i mikrofonvärlden och är ofta förknippade med högsta kvalitet till ett dyrare pris. Deras TLM 102 har dock en betydligt mer blygsam prislapp utan att för den delen tappa något i kvalitet. Istället har man tagit bort alternativ såsom omkopplare för dämpningsnivå, högpassfilter, riktningskaraktäristik och liknande. Det som finns kvar är en kompakt, stormembranig kondensatormikrofon. Den har ett litet lyft i frekvensregistret ovanför 6kHz för att ge det övre mellanregistret och diskantregistret lite mer luft och skimmer. TLM 102 levereras med mikrofonhållare.

  Tillverkare: Neumann
  Produkt: TLM 102
  Pris: Ca 5 595 kr inkl. moms

  Presonus – Revelator
  – För dig som behöver en USB-mikrofon som kan göra det mesta till ett billigt pris
  presonus.jpg.a9a9443ddd753cca7c5ed4d283df3205.jpg

  Presonus Revelator är en USB-C kondensatormikrofon med tre olika riktningskaraktäristiker, njure, rundtagande och åtta. Detta gör att den är mycket användbar inte bara för sångaren utan även för dig som skapar annat innehåll. Slå på riktningskaraktäristiken åtta när du spelar in podcasts och fånga även upp den som sitter mitt emot dig till exempel.

  Den har ett hörlursuttag för separat monitorlyssning, knappar för förinställningar via den medföljande mjukvaran och volymratt. Genom mjukvaran kan du ställa in direkta kanalinställningar såsom eq, effekter och högpassfilter som du sedan kan spara i olika förinställningar. Medföljer gör ett bordsstativ med tyngd botten men det ingår även en adapter om du vill montera den på ett vanligt stativ.

  Tillverkare: Presonus
  Svensk kontakt: Nordic Audio
  Produkt: Revelator
  Pris: Ca 1 395 kr inkl. moms


  Røde Microphones – K2
  – För dig som söker ett varmt sound och en mångsidig mikrofon
  39786001_rode.jpg.ba19ad51a4d6de089a433e7936a96a02.jpg

  Australienska Røde har flyttat över både designen och tillverkningen av sina mikrofoner helt till hemmastaden Sydney numera. K2 är en stormembranig, rördriven kondensatormikrofon. På den medföljande strömförsörjningen finns en steglös styrning för att välja mellan rundtagande, åtta och olika bredd av njure som riktningskaraktäristik.

  Kapseln sitter i en intern stötdämpad upphängning inne i mikrofonen. Då det är en rörmikrofon med egen strömförsörjning behövs ingen fantommatning. K2 levereras i en väska av hårdplast tillsammans med strömförsörjningen och en 7-pinnars XLR-kabel att placera mellan strömförsörjning och mikrofon samt stötdämpad hållare.

  Tillverkare: Røde Microphones
  Svensk kontakt: Polysonic Scandinavia AB
  Produkt: K2
  Pris: Ca 6 839 kr inkl. moms

  sE Electronics – X1 S
  – För dig som är kostnadsmedveten men ändå söker en gedigen mikrofon
  se.jpg.14ac04fee321358b456728d59a168d51.jpg

  X1 S är sE Electronics vidareutveckling av deras mikrofon X1. Den har omkopplare för -10 eller -20 dB dämpningsnivå samt två olika högpassfilter vilket i kombination med starkt SPL (160db) gör den användbar för att ta upp ljudet från till och med en baskagge eller andra högljudda källor. X1 S har en handgjord kapsel som är finjusterad av sE-tekniker. Mikrofonhållare och gängadapter ingår.

  Tillverkare: sE Electronics
  Svensk kontakt: EM Nordic
  Produkt: X1 S
  Pris: Ca 1 795 kr inkl. moms

  Sennheiser – MKH 800 Twin
  – För dig som behöver en mångsidig kvalitetsmikrofon
  sennheiser.jpg.18f6eaca164d74f3f743ca58d5b779be.jpg

  MKH 800 Twin har som namnet antyder dubbla kapslar. Signalerna från dessa mixas inte som vanligt i mikrofonen utan skickas ut som två separata kanaler. Detta medför att den har tre riktningskaraktäristiker. Genom att den har dessa dubbla kapslar med njurkaraktäristik som sitter rygg mot rygg kan den även fungera som rundtagande och åtta. Dessa kan dessutom justeras en del i efterhand genom olika balans i volym på de två kanalerna eller fasförskjutning. De dubbla kapslarna öppnar även möjligheter för användning inom stereo- och surroundljud. Ingår gör en aluminiumväska, mikrofonklämma, shockmount och adapterkabel (XLR 5-pin till dubbla XLR 3-pin).

  Tillverkare: Sennheiser
  Svensk kontakt: Sennheiser Nordic A/S
  Produkt: MKH 800 Twin
  Pris: Ca 30 290 kr inkl. moms

  Shure – SM7B
  – För dig som vill ha en välbeprövad dynamisk mikrofonklassiker
  shure.jpg.ebfec0c2b2518901e5b40b1968335158.jpg

  Shure SM7B är en av de mest populära dynamiska mikrofonerna. Den syns ofta i radiosammanhang men är även en väldigt populär sångmikrofon. Kapseln sitter i en slags inbyggd stötdämpare som minimerar exempelvis ljud från när man rör vid mikrofonen eller mikrofonarmen. Värt att tänka på att är att SM7B är känd för att ha en ganska svag signal, så om du känner att den inte ger tillräckligt med nivå så går den bra att använda tillsammans med en förförstärkare som kopplas mellan mikrofonen och mixerbordet eller ljudkortet. Tänk också på att mikrofonen behöver vara nära ljudkällan. SM7B levereras med två olika vindskydd.

  Tillverkare: Shure
  Svensk kontakt: Benum
  Produkt: SM7B
  Pris: Ca 3 790 kr inkl. moms

  Sony – C-100
  – För dig som gillar vokalsoundet på de största plattorna från 90-talet
  sony.jpg.12e511343cd4c12d8107bc28eb650970.jpg

  C-100 är baserad på den legendariska Sony C-800G som hördes på många av de största R&B-skivorna på 90-talet och fortfarande används i de många av de största studiorna. Till skillnad från C-800G är C-100 inte rördriven utan behöver fantommatning. Mikrofonen har två stycken kapslar, en stormembran på framsidan som gör huvudarbetet och en småmembran på baksidan som plockar upp de riktigt höga frekvenserna över 25kHz vilket kan vara användbart inom t.ex ljuddesign där man ofta pitchar ned ljud. Den har tre olika rikningskaraktäristiker; njure, rundtagande och åtta. Sonys C-100 kommer med ett case, stötdämpad upphängning och puffskydd.

  Tillverkare: Sony
  Svensk kontakt: Nordic Audio
  Produkt: C-100 
  Pris: Ca 13 999 kr inkl. moms

  Warm Audio – WA-8000
  – För dig som gillar vokalsoundet på de största plattorna från 90-talet, men med värmen från rördrift
  warm_audio.jpg.b27598aa5e3d584a68de1804f47ee192.jpg

  Likt Sony C-100 ovan är Warm Audios WA-8000 baserad på Sonys C-800G. Det är en stormembranig, rördriven kondensatormikrofon och har likt C-800G en kylfläns på baksidan av mikrofonen. Rikningskaraktäristiken går att skifta mellan njure eller rundtagande. Medföljer gör en väska i hårdplast, strömförsörjningen med kablage och shockmount i metall.

  Tillverkare: Warm Audio
  Svensk kontakt: Fitzpatrick
  Produkt: WA-8000
  Pris: Ca 13 495 kr inkl. moms

  blatt_streck.png.c8b81f005bd5377a43704849077656dd.png

  Ordlista:

  SPL
  Förkortning för Sound Pressure Level. Hur starkt ljudtryck en mikrofon klarar av utan distorsion.

  Riktningskaraktäristik
  Riktningskaraktäristiken beskriver hur känslig mikrofonens ljudupptagning är från olika riktningar. De fyra huvudsakliga är:
  - Njure, även kallad kardioid som tar upp ljud framifrån i en njurformad skepnad.
  - Rundtagande som tar upp ljud runt hela mikrofonen
  - Åtta som tar upp ljud framifrån och baktill, men inte från sidorna av mikrofonen.
  - Superkardioid eller supernjure som är en mer riktad njurkaraktäristik som även tar upp lite mer ljud från baksidan.

  Kondensatormikrofon
  I en kondensatormikrofon sitter ett membran monterat nära en fast plåt. Förändringar i ljudtrycket flyttar sedan detta tunna membran i relation till den fasta plåten och alstrar en varierande ström som sedan går genom en förstärkare i mikrofonen. Behöver en extern strömkälla för att fungera, såsom 48V fantommatning som skickas från ett mixerbord, ljudkort eller en mikrofonförstärkare via mikrofonkabeln. Kondensatormikrofonen är väldigt känslig, har bra frekvensåtergivning och är snabb på att ta upp transienter, detta gör den populär i studiosammanhang.

  Dynamisk mikrofon
  En dynamisk mikrofon tar upp ljudet genom ett membran som sitter monterat på en spole som sedan rör sig i ett magnetfält beroende på ljudtrycket, vilket ger variationer i strömmen. Som en omvänd högtalare. Dynamiska mikrofoner behöver ingen extern strömförsörjning såsom fantommatning. Eftersom dynamiska mikrofoner inte är särskilt känsliga för rundgång, inte tar upp så mycket rumsljud och är tåliga används de ofta i livesammanhang. De klarar även högt ljudtryck vilket gör dem populära för inspelning av exempelvis trummor och elgitarr.

  blatt_streck.png.c8b81f005bd5377a43704849077656dd.png

  Läs mer:

  Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...