Jump to content
Annons
 • Avslappning och röstlek med Anna Fält

  Måndagsintervjun: Anna Fält berättar om framtidsprojekt, de viktigaste stegen för att utveckla sin röst och tipset hon fick från en sånglärare en gång i tiden som hon alltid bär med sig.

  Lotta Fahlén

  2.Anna_Falt_Foto_J.Pedersen_1800.jpg.4ea7c2c205cb06acdbb3e1000b7647dd.jpgAnna Fält. (Foto: J. Pedersen). 

  Anna Fält är mångsidig folkmusiker, sångerska, kompositör och artist som syns på teaterscener, i konstprojekt och på olika festivaler. Hon är även utbildad sångpedagog och undervisar brett internationellt inom folksång och det egna konceptet Röst & Meditation.  

  Vad är du aktuell med för tillfället? 
  – Min spännande improvisationstrio Fält-Rothenberg-Thorn, bestående av mig, David Rothenberg från New York och Rob Thorne från Nya Zeeland, håller just nu på att mixa färdig ett blivande album. Vi träffades för första gången på Womex World Music Expo 2019 och under en timme spelade vi in material, helt spontant, på Davids hotellrum. David är klarinettist, professor och improvisationsmusiker och Rob är specialist i Maori-kultur och dess instrument, så det blev en superintressant kombo med massa olika blåsinstrument tillsammans med min röst. Skivbolaget Rattle Records på Nya Zeeland ville ge ut skivan till hösten 2021 så vi är exalterade!  

  – Samtidigt planerar jag min nästa soloskiva som ska också kommer vara improvisation, fast solosång, som jag brukar jobba med. Till hösten börjar jag även jobba med en ny föreställning som baseras på de uråldriga jultraditionerna. Det blir en Midvinterkonsert som jag gör i samarbete med arrangören Mix Musik, musikern Anna Cederqvist och skådisen Bodil Mårtensson. Så jag kommer skriva julmusik hela sommaren, haha!

  Du är även sångpedagog utöver ditt eget musicerande, vilka olika tekniker använder du dig av?
  – Jag är utbildad pop- och jazzmusiker från första början och sedan utbildade jag mig till folksångspedagog 2011, så jag jobbar väldigt brett med rösten. Jag håller både kurser och privatlektioner med elever som vill sjunga folklig sång och lära sig olika sångtekniker från den världen, såsom kulning, vilket är signaler som vallpigor använde sig av, eller olika finska traditioner. Med de flesta elever sjunger vi dock helt vanlig popmusik. 

  – Den senaste tiden har jag undervisat mycket online. Jag började ge lektioner till elever utomlands långt innan covid, men nu efter att jag flyttat till skogen passar det mig väldigt bra att sitta i min stuga och undervisa. 

  – Jag har också haft röst- och meditationsgrupper vid namn Röst & Meditation som verkligen är mitt älsklingsprojekt. Där jag får kombinera mina två stora passioner! Jag började utveckla ett koncept för detta 2018 då jag körde lite workshops, då med namnet Sång & Meditation, och fick sen möjlighet att köra grupper varje vecka i Malmö. Jag hade sju stycken smågrupper som pratade helt lyriskt om deras upplevelser med rösten efter två terminer, så jag är nyfiken på att utveckla detta vidare. 

  1106238098_1.AnnaFalt_Foto_ZoranDokic_1800.jpg.3482d3e66c6cc5cbfc2e340dc844d849.jpgAnna Fält. (Foto: Zoran Dokic).

  Vilka skulle du säga är de vanligaste felen sångare gör som skadar rösten snarare än vårdar den? 
  – Jag skulle säga "att försöka för mycket", att man tar i och har prestationsångest. Jag hade en sånglärare en gång i tiden som alltid sa "man måste sluta vilja, först då får man det man vill". Det tänker jag ofta på. Jag brukar tjata på mina elever - avslappning, avslappning och avslappning. 

  För någon som vill utveckla sin sångröst, vilka är de viktigaste stegen skulle du säga?
  – Ta gärna flera lektioner med olika lärare som har olika pedagogiska tillvägagångssätt. Delta i workshops och kurser med personer som har kunskap kring olika aspekter av rösten, olika genres, olika sångtekniker och så vidare, och plocka russinen ur kakan. Men framför allt - bara sjung! Det är som att lära sig gå eller springa - man kan såklart läsa massa böcker om det men du kommer inte lära dig om du inte faktiskt går och springer.

  – Har du några favoritröstövningar att dela med dig av?
  Jag gör nästan aldrig röstövningar, för mig ser övandet oftast ut som improvisation och består av att bara sjunga sånger jag tycker om. En grej jag tycker är viktigt är att leka med rösten, att "spela fritt" och inte ta saker på så stort allvar - att larva, skratta och hitta på lite galna saker. Kan tänka mig att det är antingen fruktansvärt roligt eller konstigt att stå bakom mitt arbetsrum och höra mig på jobbet…

  Anna Fält på Spotify:

  Anna Fält - Teaser 2018 (Video):

  Sociala medier
  Hemsida 
  Instagram
  Facebook


  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlen där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...