Jump to content
Annons
 • Guide: 10 bästa sångeffekterna 2023

  Det kan ibland sitta fint med elektroniska effekter som adderar körstämmor, korrigera sura tagningar, eller bara bjuda på inspiration i form av annorlunda sound med vokalisten i fokus. Här är de bästa pluggarna i kategorin sångeffektekter.

  Hasse Nilsson

  885196312_Bastasangeffekterna_1800.jpg.d7ec9eb5bcaa4d916cce25975dd3a74b.jpg

  Produkterna är listade i bokstavsordning efter namnet på tillverkaren. Alla pluggarna fungerar med Windows och OSX. Priserna är cirkapriser inkl. moms. OBS! Priser ändras ofta, så de priser som anges är de lägsta priser vi finner vid det datum då denna artikel publicerats.

  Antares – Auto-Tune EFX+
  265312258_AntaresAuto-TuneEFX_1800.jpg.afcf80bf9eadb953e137434a9537da95.jpg

  Klassikern som givit namn till överanvändning av digital röstkorrigering inom samtida populärmusik. Med tiden har tillverkaren diversifierat sitt utbud till att omfatta såväl enkla harmoniseringseffekter till avancerade ljuddesignlösningar. EFX+ ligger ungefär i mitten av produktportföljen och kan det mesta, utan kosta hela nattsärken.  Själva tonhöjdskorrigeringen kan steglöst mixas mellan den karaktäristiska sjungande-robot-effekten och ett mer mänskligt sound. Till detta kan adderas bra sångeffekter och ett slags sekvensiator som ändrar tonhöjd och ackord automatiskt. Gränssnittet är med beröm överskådligt och pluggen har låg fördröjning på en genomsnittlig dator, vilket är ett måste om effekten ska använda lajv på scen eller i studion. Om du är stadd i kassa eller letar efter en enklare effekt kan det vara värt att botanisera bland Antares andra produkter. De är gratis att testa.

  Tillverkare: Antares
  Produkt: Auto-Tune EFX+
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 2 225 kr inkl. moms

  Celemony – Melodyne Essential
  1917003102_CelemonyMelodyneEssential_1800.jpg.c5cb6993765993377d24699deecfbab2.jpg

  Vi går raskt på nästa pluggkoncept som blivit lite av ett standardverktyg i många datordrivna inspelningsstudior. Melodyne låter dig granska en sångtagning och sedan korrigera en sur ton till att bli klockren. Många använder även pluggen för att få den mänskliga röst att passa bättre in i en helt elektronisk musikproduktion där alla toner är digitalt exakta. Tricket är att med Celemonys sångplugg är det oftast omöjligt att höra att den använts, om inte tonhöjden ändrats rätt radikalt. Att bara puffa till varje fras så att den hamnar rätt på, eller väldigt nära den tonhöjd som är närmast kan bli förbluffande naturtroget. Melodyne Essential är, som namnet antyder, en basversion där du har tillgång till reglage som pitch och timing. Vill du ha ökad kontroll över vokalinsatserna, och dessas uttryck, så blir det till att lassa upp lite mer slantar.

  Tillverkare: Celemony
  Produkt: Melodyne Essential
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 495 kr inkl. moms

  Eventide – H910 Harmonizer
  1200999645_EventideH910Harmonizer_red.jpg.3e989a1b6cad215ab780ce8735ee8f84.jpg

  Från kategorin moderna klassiker till legendariska klenoder, om än i digitalt format. När producenten Tony Visconti år 1975 dök upp i studion med en Eventide H910 frågade David Bowie vad apparaten gör. ”It fucks with the fabric of time”, lär Visconti ha svarat. Pluggen är en mycket autentisk klon av den äkta vara, inklusive orenheteter och tekniska begränsningar. Det innebär att Eventide H910 Harmonizer visserligen klarar två oktavers tonhöjdsändring, men att det låter märkligt när det handlar om större förändringar från originalljudet. Men det speciella retro-soundet har sin beskärda del fans och som muskot och moset så är H910:an mycket spännande på annat än sång, exempelvis trummor och gitarrer.

  Tillverkare: Eventide
  Produkt: H910 Harmonizer
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 695 kr inkl. moms

  Izotope – Vocalsynth 2
  1846607373_IzotopeVocalsynth2_1800.thumb.jpg.2ac5b88819a3726861fb50f9183c6367.jpg

  Den här pluggen försöker inte tona ned att ljuden den alstrar är i någon mening omänskliga, även om röst givetvis är den huvudsakliga ljudkällan. Tvärtom, här är det syntetiska vokalinslag för hela slanten. På ett bräde har du fem olika rösteffekter att laborera med: vocoder, compuvox, polyvox, talkbox och biovox. Det sistnämnda är fem olika metoder att förändra karaktären hos en röst, till exempel nasalitet, självljud, röstklangbotten och liknande. Som vocoder betraktat är Vocalsynth 2 en riktig pärla. Som brukligt är sidokedjar du in en ljud-eller instrumentkanal in i pluggen och ut kommer fräsiga hybridljud som lever upp till epitetet vokalsynth. Det är också en baggis att ratta till de där syntetiskt anstrukna bakgrundskörerna som hörs på var och varannan topplistelåt. Izotopes rösteffekt levererar både vintage-ljud och toppmodern produktionsverktyg i en och samma produkt.

  Tillverkare: Izotope
  Produkt: Vocalsynth 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 2 100 kr inkl. moms

  Melda Production – Munison
  380500871_MunisonMeldaProductions_red.jpg.053b74047e4747da6aaefaace9df95a8.jpg

  Vid en första anblick kan Munison framstå som en vokaldubblare bland många andra. Och inget fel med det. Att använda en effekt istället för att lägga flera tagningar, för att biffa upp en sånginsats, är inga konstigheter och dessutom sparar det mycket tid. Men Munison mäktar med mycket mer än så. Förutom smart dubblering så kan pluggen addera stämmor som en harmonizer. Köreffekten kan ställas in i harmonier som följer den ursprungliga sångstämman.

  Det ljud som passerar genom harmoniseringen kan även påverkar med lfo, för tremolo, och transientgenerator. Detta kan leda till mycket intressanta körpartier och experiment med ljuddesign i stort. Det finns några gratis röstdubblerarpluggar på nätet, men ingen av dem fixar det som Melda Productions Munison tillhandahåller.

  Tillverkare: Melda Production
  Produkt: Munison
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 075 kr inkl. moms

  Sonivox – Vocalizer Pro
  1627009822_SonivoxVocalizerPro_1800.jpg.a7a30574bafa173f9ba5ca7bae7e22b7.jpg

  Det är inte att sticka ut hakan speciellt långt att hävda att Vocalizer Pros främsta användningsområden står att finna inom den urban samtida dansmusiken i dess olika former. Här handlar det om att bearbeta och kontrollera inkommande sångljud, eller faktiskt vilket ljud som helst, via midi. Rent tekniskt, och i stora drag, är Vocalizer Pro släkt med Izotopes Vocalsynth 2. Vi skulle dock framhålla att Sonivoxs plugg handlar om framförande i första rummet. Du kan fördela effektkombinationer på 16 olika funktionstangenter på din klaviatur det finns även en lång rad förinställningar. Sedan aktiverar/spelar du med effekterna i flygande fläng vilket kan ge upphov till allt från lösa atmosfäriska ljud till halsbrytande rytmer. Om du lyckas få sången på en dansmix, och som körs igenom Vocalizer Pro, att låta riktigt tråkig förtjänar du något slags utmärkelse.

  Tillverkare: Sonivox
  Produkt: Vocalizer Pro
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 495 kr inkl. moms

  Soundspot – VoxBox
  860341648_SoundspotVoxBox_red.jpg.09cbf333f88992c2b866f43b730c3090.jpg

  En viktig uppgift för mixare och/eller producent är att få sångtagningar att låta bättre än vad de i själva verket är. Det är givet att såväl hårdvaran (dyr mikrofon och preamp) och våtvaran (erfaren vokalist) spelar stor roll. Men ändå, de flesta vill att sången ska låta bredare, fetare, djupare och mer ”äkta” än en vad en torr signal utan effekter medger. Du vet det här redan, men solosång kräver vanligen flera olika effektkedjor och kanaler för att låta ”bra”. Soundspot har med VoxBox ambitionen att förenkla jakten på den ultimata sångeffektskedjan och det med så få reglage som möjligt. Den tanken är god, i synnerhet för de som är otåliga eller saknar lust (eller budget!) att gå all in med en grupp pluggar i olika kombinationer. Dock, VoxBox är till syvende och sist en röstdubblerare och stereobreddare och ingen magisk genväg till det perfekta ljudet. Men för priset och ljudkvaliteten är det lika fullt en produkt väl värd att kolla in.  Obs! Soundspot VoxBox bör ej förväxlas med Manleys plugg VOXBOX som finns till Universal Audio-plattformen.

  Tillverkare: Soundspot
  Produkt: VoxBox
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 55 kr inkl. moms

  Soundtoys – Little Alterboy
  993790080_SoundtoysLittleAlterboy_red.jpg.3630ec707f73e4a4e62d22a58fb9229a.jpg

  På bara ett par år har Soundtoys produktserie med anspråkslösa effektpluggar blivit stapelvara i digital musikproduktion. En anledning kan vara att pluggarna är enkla ett begripa och handha. En annan är att de låter förträffligt. Den lille korgossen är namnet till trots inte till för att omvandla din sång till ljudet av en pojke som sjunger andlig kammarmusik. Visst, pluggen är en hejare på att tonhöjdförändring, men det händer spännande saker när du justerar formant-reglaget. Formant i det här sammanhanget betyder manipulering av de frekvensband som gemensamt bilder röstklangen – om det sjungs långt fram eller bak i munhålan. En förmodad kvinnoröst kan att förvanskas till att bli vad vi vanligen känner igen som en mansröst, för att ta ett tydligt exempel. Du kan även välja att använda Little Alterboy som en traditionell robot-röst-effekt, om det är det du är ute efter.

  Tillverkare: Soundtoys
  Produkt: Little Alterboy
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 045 kr inkl. moms

  Waves – Harmony
  731190727_WavesHarmony_1800.jpg.0c003a4ca3e929441f88eb861d5bff5d.jpg

  Här har vi tillverkaren vars mängd av effekter kan få den mest krävande och insatte konsumenten att gå vilse i det digra förrådet. Ett av de senaste tillskotten på sångeffektsidan är Harmony. Här handlar det om intelligent applicering av artificiella sångstämmor till ett solospår. Det går även att få ett redan inspelat körparti att låta mycket mer (över)producerat än originalet. Det finns en hel del vi gillar med Harmony. Att kunna placera ut ”sångarna” i en stereobild direkt i pluggen är både snabbjobbat och läckert. De många valmöjligheterna och förinställningarna som kontrollerar harmonier, skalor och tonarter underlättar för dig som vanligtvis inte sätter fyrstämmig sång i ett hurrsnurr. I våra tester visar pluggen även upp en förvånansvärt lite belastning på datorns kapacitet och förekomsten av ”glitchar” och ljudartefakter är låg.

  Tillverkare: Waves
  Produkt: Harmony
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 575 kr inkl. moms

  Zplane – Vielklang 2
  1449178124_ZplaneVielklang2_red.jpg.4dac7ef68d34cb49dc6b0d7f0f783947.jpg

  Visst påminner Vielklang 2 om Melodyne och liknande pluggar där du kan redigera och korrigera tonhöjden i ett ljudspår, företrädesvis sång, för att på så sätt få till den perfekta tagningen. Zplane håller sig lite i bakgrunden rent marknadsmässigt. Men så förekommer företagets teknik under huven på flera tillverkares produkter som Ableton, Image-Line, Algoriddim och flera andra. Förutom den rättframma redigeringen är Vielklang 2 inte oäven som harmoniseringseffekt som kan styras både med förval av tonart och via midi-noter. Du har även styr på formant och vibrato. En funktion hos Vielklang 2 vi har märkt att vi ofta återkommer till är möjligheten att exportera midi från audio. Ett kreativt verktyg för att förslagsvis låta en sångslinga bli utgångspunkten för keyboard-komp. Vielklang 2 är en bra allround-lösning för allehanda mixtrick för röst, helt enkelt.

  Tillverkare: Zplane
  Produkt: Vielklang 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 025 kr inkl. momsblatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngLäs mer:
  Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...