Jump to content
Annons
 • Guide: 10 bästa gitarrpluggarna 2023

  Multisamplade gitarrer som styrs av midi-mönster, tonintervaller och uttryckskontroller låter dig spela ackord, komp och noter på midiklaviatur som vore du en legitimerad gitarrhjälte. Vi har samlat bästa produkterna i kategorin gitarrpluggar.

  Hasse Nilsson

  Detiobstagitarrpluggarna2023_1800.webp.9ae44c6df843b39cb70815bf89b1e6cc.webp

  Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn, och samtliga är tillgängliga för både Windows och MacOS X. Priser är inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-10-02.

  Ample Sound – Guitar Twelve
  274690098_AmpleSoundGuitarTwelve_ny.jpg.521f9e92201f6303fe978f3aecef1e9d.jpg

  Många som trakterar akustiska gitarrer har en svaghet för märket Taylor. Här har Ample Sound producerat en plugg helt dedikerad åt 956CE-modellen, en tolvsträngare som sjunger som den ska. Faktum är att det med funktioner som polyfonisk legato, valfri capo-placering och en drös med olika artikuleringsläger låter mycket, mycket bra om Guitar Twelve.

  Pluspoäng utdelas för att utvecklarna har tänkt lite utanför hagen. Exempel på det är en slumpfunktion i den så kallade riffer-delen som helt enkelt spånar fram förslag på komp- och melodifigurer som den egna inspirationen tryter. För dig som inte sällan pillar en del i midi-redigering för att få bästa resultat när du skapar musik så finns det utökade möjligheter till det. Men 28 olika sätt att spela varje ackord borde räcka en stund på egen hand.

  Tillverkaren har för övrigt en formlig uppsjö av bra strängpluggar där en av våra favoriter är den virtuella bandlösa basen Jaco, givetvis uppkallad efter det legendariska geniet med Pastorius i efternamn.

  Tillverkare: Ample Sound
  Produkt: Guitar Twelve
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 860 kronor inkl. moms

  Applied Acoustics – Systems Strum GS-2
  745707949_AppliedAcousticsSystemsStrumGS-2_red.jpg.59d5809bd66b1290e9d7d42c424344f1.jpg

  Så kallad fysikalisk modellering, där varje strängljud och anslag skapas i stunden på syntetisk väg, skiljer sig på flera sätt än den mer traditionella metoden med stora mängder samplingar som stuvas in i ett bibliotek. Fördelen med syntesmetoden är större kontroll över själva ljudens karaktär. Nackdelen är igenkänningsfaktorn i någon mån inte är lika direkt – det låter gitarr, det är bara det att en inte riktigt vet vilket.

  Applied Acoustics Systems har ypperliga funktioner för uttryck som nedåt/uppåt-variationer när det gäller stränganslag. Tillgång till både akustiska och elektriska gitarrljud och en gedigen uppsättningen med midi-mönster för riff i olika musikstilar innebär att Strum GS-2 gör jobbet som session-gitarrist med beröm. Ett godkänt rack med effekter som limiter, distorsion och chorus betyder att produkten är den som är mest allround i den här listan och som klarar ett brett musikaliskt spektrum.

  Tillverkare: Applied Acoustics
  Produkt: Systems Strum GS-2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 1 090 kronor inkl. moms 

  Impact Soundworks – Shreddage 3
  1347730280_ImpactSoundworksShreddage3_red.jpg.c710a836fcea7aeef0438a7c58c7c077.jpg

  Ålrajt, då rättar vi till nitbältet och beger oss till populärmusikens hårdare trakter. Med 30 000 olika samplingar och 30 olika inbyggda effekter vore det väl fan och det inte gick att få datorn att låta mer metal. Shreddage 3 har artikuleringar och speltekniker som du som favoriserar den tyngsta rocken känner igen och gillar. Inte nog med att pluggen bjuder på åtta strängar, den låter dig även stämma ned strängarna på klassiskt manér, fast med en knapptryckning.

  Vi gillar sinnet för detaljer hos Impact Soundworks, som att du kan flytta var du spelar någonstans, exempelvis närmare stallet, för att få fram det sound du vill ha. Shreddage 3 har flera intelligenta finesser som jobbar i bakgrunden utan att du märker det. Exempelvis en funktion som lyssnar riff du spelar för att räkna ut rimlig (eller orimlig) fingersättning när du, så att säga, byter grepp. Kreativ och kul lösning om du saknar en hårt rockande gitarrist i din studio-rigg.

  Tillverkare: Impact Soundworks
  Produkt: Shreddage 3
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 640 kronor inkl. moms

  In Session Audio – Fluid Harmonics
  434115324_InSessionAudioFluidHarmonics_red.jpg.17cd27daf1d6a18cafb9dbdcf950f8c1.jpg

  Den här tillverkaren har imponerat på oss ett bra tag. Detta genom att ha producerat ett flertal spännande plugginstrument som vågar vara lite annorlunda. Fluid Harmonics är i detta hänseende inget undantag. De har tre arpeggiatorer till din hjälp. Det är utgångspunkten. Flera av ljudkällorna är gitarrljud, men visst fokus på pluck och flageoletter. Så utan något finlir låter det som den irländske gitarrhjälten The Edge på topphumör. Men det slutar inte där. Du kan blanda in andra stränginstrument (banjo!) och det låter som tonala slagverk och liknande. Resultatet blir ett hybridljud låter som en fingerpickande gura – men ändå inte. Stundtals förtrollande vackert, i våra öron.

  Förinställningar är tillräckligt många för att hålla dig sysselsatt Det gäller dock att inte tjonga på med allt vad Fluid Harmonics levererar i en och samma patch. Då blir det lätt väl mycket av duellerande, atmosfäriska gitarrfigurer som tar över hela produktionen.

  Tillverkare: In Session Audio
  Produkt: Fluid Harmonics
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 375 kronor inkl. moms

  Musiclab – Realstrat 6
  517899070_MusiclabRealstrat_red.jpg.3885ddab07d653cc20373eadfce16ff5.jpg

  Sedan 1954 har Fender Stratocaster satt en enorm prägel på populärmusiken och gör så än idag. En av de första avancerade gitarrpluggarna på marknaden var Musiclabs Realstrat och nu är vi framme vid version sex. Som bekant låter en strata rätt plonkigt på egen hand så den utbyggda samlingen med effektpedaler är ett trevligt tillskott.

  En av flera saker vi verkligen finner användbara i Realstrat är de mdföljande midi-mönstren och den sequencer med vars hjälp det går på ett hurrsnurr att få till naturtrogna kompgitarrer. Det är extra roligt att blanda på pappret oförenliga genrer, ställa in ljuden, och börja skriva en låt i den sällan utforskade fåran country-möter-latin. Bra med slajdljud från banden (ställbart), skrap och annat som ökar chansen att komma undan med en fejkgitarr som inte avslöjas i första taget.

  Tillverkare: Musiclab
  Produkt: Realstrat 6
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 530 kronor inkl. moms

  Native Instruments – Electric Sunburst
  718870483_NativeInstrumentsElectricSunburst_red.jpg.3460882306d511363b1b59c69669badb.jpg

  Som marknadsledande leverantör har den tyska tillverkaren ett flertal förträffliga gitarrpluggar att erbjuda under paraplyet Session Guitarist. Alla utgår de från samplarpluggen Kontakt. Även om de inte får nämna varumärken så är det mer än tydlig att Native Instruments samplat (minst) en Gibson Les Paul under produktionen av pluggen. Ofta använd i klassisk rock, men förekommer även i andra sammanhang som soul och funk.

  De över 100 rytmönstren, som du via klaviatur sedan förser med ackord och tonföljder, har variation nog utan bli för lättigenkända. Ljudmässigt är de 16 GB data oklanderliga, och viss möda har lagts på att fånga olika grepp och spelstilar, som öppet eller dämpat, för att ta ett exempel.

  Native Instruments Electric Sunburst finns även i en dyrare deluxe-variant med mer möjligheter.

  Tillverkare: Native Instruments
  Produkt: Electric Sunburst
  Format: Vst, Au, Aa
  Pris: Ca 1 773 kronor inkl. moms

  Sonivox – Bright Electric Guitar
  2122799209_SonivoxBrightElectricGuitar.jpg.1555a25b1ef101ca333afe903074cec8.jpg

  Är du på en tajt budget, men ändå vill pröva på det här med att ha en virtuell strängaspelare i ditt inspelningsprogram, står Sonivox gärna till tjänst. Gränssnittet är rudimentärt och försöker inte ens härma en elgitarr. Men ljudet och uttrycksmöjligheterna som förevigats rån Bostonbaserade Jud Cranes gamla Strata är det inget fel på. Visst, finliret får någon annan plugga ta hand om, men det räcker gott med upp/ned anslag, dämpat och fingerpickande.

  Med lite effekter, det duger med de som medföljer ditt inspelningsprogram, så står sig Bright Electric Guitar förvånsvärt väl jämfört med sina mer avancerade och kostsamma kollegor. I synnerhet om du producerar rättfram musik utan komplicerade klanger och intrikata ackord.

  Tillverkare: Sonivox
  Produkt: Bright Electric Guitar
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 143 kronor inkl. moms

  Sugar Bytes – Guitarist
  812502464_SugarBytesGuitarist_red.jpg.b99c3d83f3093cfdc03819a9a6eb9809.jpg

  I den här tillverkarens arsenal med kreativa effekt- och instrumentpluggar ter sig deras virtuella gitarrist som en rätt udda fågel. Vanligt är tyska Sugar Bytes mest ryktbara sina produkter som riktar sig till producenter av samtida rytmisk urban musik. De är även en av de få företagen som erbjuder fler plugga till iOS än till stationär dator. Guitarist styrka är den mycket användbara midi-mönster-spelaren och sequencern.

  Varje sträng kan fås att spela en ett eget riff, vilket kan ge upphov till uppseendeväckande och vrickade arpeggion och metal-riff som det slår gnistor om. Vi tycker mycket om själva utbudet som, symtomatiskt för tillverkarens över utbud, innehåller komp och slingor som hämtat inspiration från indie-pop eller knarkpositiv 60-talsrock. Förstärkarsimulatorerna får godkänt med plus i kanten, effektdelen lika så. Men om du vill krama något eget ur den här typen av gitarrplugg rekommenderas att du kopplar in några effektpluggar på egen hand och rattar fram en medryckande rytmgitarr.

  Tillverkare: Sugar Bytes
  Produkt: Guitarist
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 415 kronor inkl. moms

  Three Body Technology – Heavier 7 Strings
  1453378142_ThreeBodyTechnologyHeavier7Strings_red.jpg.f693c43b4dd96d929ac4091e88ea3447.jpg

  Ok, den som får lite ståhår av Schredder kommer att svimma av hänförelse över Heavier 7 Strings. Här pratar vi om en gitarrplugg så ondsint att den flinande örfilar din mamma. 31 effekter och 16 stärkarmodeller trycks ut genom 66 olika simulerade högtalarkabinetter.

  I motsats till flera andra pluggar i den här listan behövs inte en gnutta externa effekter för att du ska bli nöjd med ljudet. Bland finesserna som får oss att le sataniskt finner realistisk tontöjning på varje band, så kallad round-robin-teknik, vilket innebär att även om du spelar samma sträng upprepade gånger så låter det inte maskinellt utan sådär omänskligt grottigt som du vill att det ska göra. Ja, jävlar i det, bjuder även på särskilda plektrumfraseringar och liknande som är särpräglade för att fungera inom hårdrock- och metal. Konstigt nog är inte metalmonstret speciellt hungrigt när det gäller processorkraft, vilket är tacksamt när du stampar igång tre chuggande kompgitarrer och en på solo redan i introt.

  Tillverkare: Three Body Technology
  Produkt: Heavier 7 Strings
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 2 190 kronor inkl. moms

  Vir2 – Electri6ity
  2007251812_Vir2Electri6ity_red.jpg.4abb386aadd343f13aecb5d12cc57641.jpg

  Det här är, i vårt tycke, den mest allsidiga gitarrpluggen som finns att köpa idag. Och tacka för det, i Electri6ity ingår Strata, Tele, Les Paul, Rickenbacker, P90, ES 335 och en Danelectro med så kallade Lipstick-mickar. Inga dåliga grejor, således, men smakar det så kostar det som soldaten sa till prästen. Fler än 24 000 samplingar har spelats från var och en av gitarrerna för att kunna återge deras individuella karaktär vid olika spelmoment, anslagskänslighet och så vidare.

  Det går både att rocka riktigt hårt och smeka fram en smäktande ballad med Electri6ity, beroende på vilket humör du är på. Specialare som övertoner och autentisk tontöjning betyder att du kan lura även ett tränat öra att det inte är en levande instrumentalist i din mix. Med hjälp av funktionstangenter (key switching) utlagda på din klaviatur kan du byta spelstil och uttryck sömlöst. Smart korstoning mellan artikulering och anslagsstyrka ger ännu mer realism åt fejkgitarrerna. Effektdelen är även den väl bestyckad och redo att ge rätt sound till rätt musikstil. Vir2 har kreerat en nära nog komplett gitarrplugg, anser vi.

  Tillverkare: Vir2
  Produkt: Electri6ity
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 4 400 kronor inkl. momsblatt_streck.png.92227b6299ba53430966771722944294.pngLäs mer:
  Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  11 timmar sedan sa Ingmar Apéll:

  Fungerar dessa pluggar i Logic Pro?

  Samtliga pluggar som stödjer formatet Au (Audio Units) fungerar med Logic Pro. Det vill säga alla pluggar i listan.

  /Jon

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...