Jump to content
Annons

HoboRec

Medlem
  • Antal inlägg

    513
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    12

Fler inlägg i bloggen av HoboRec

  1. HoboRec
    Efter en tids väntan kommer nu del tre i det analoga inspelningsprojektet med Grace.Will.Fall. De två första delarna handlade om trummor och gitarr och nu är det dags för bas och sång. Det blir genomgång av instrument samt signalkedjor för inspelningarna. Direkt under videklippet på denna sida, finner du länkarna till de första två delarna.
    (In English at the bottom of the page).
    På grund av bristande sångförmåga fick även den sista delen av sånginspelningen flyttas hem till farstun. I form av en riktigt retro-osande hemmastudio styrdes den sista etappen av inspelningen i hamn i lugn och ro.
    När nästa del i den här serien kommer vet jag inte exakt nu, men då kommer vi vara tillbaka i studio A i Lund (också känt som The End Studios) för att genomföra mixen på det gamla fina Harrison mixerbordet.

    Här finner du del 1, 2, 4
    Analog truminspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 1)
    Analog gitarrinspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 2)
    Analog mix och master med bandet Grace.Will.Fall (del 4)
    ENGLISH
    Recording analog bass- and vocals with Grace.Will.Fall (Part 3)

    After a lite break it’s time for the third part of the analog recording project with Grace.Will.Fall. The first two parts was about recording drums and guitars, and now it’s time for bass and vocals. There will be technical rundowns of both instruments and recording chains.
    Because of lacking abilities the final vocal recording had to be moved to my house. In the shape of a really vintage home studio the last part of the recording was cut to tape in a comfortable pace.
    I’m not sure when the next part in this series will come, but when it does we’ll be back in studio A (also known as The End Studios) to do the final mix session on the good old Harrison console. Click on the links below the embedded video to see part 1 and 2.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  2. HoboRec

    Studioutrustning
    Miad Audio är ett polskt uppstickarföretag som lanserat sin första produkt, en induktor-baserad fyrbands EQ med både in- och utgångstransformatorer från Carnhill. Upplägget påminner en del om Neve 1081 men skiljer sig en del i valet av frekvenser samt att det är induktorer på alla band istället för bara de två övre. Det känns som ett riktigt kvalitativt bygge och prislappen är något mer human än andra liknande i samma klass.
    Efter att ha jobbat med den ett par veckor har jag uppfattningen att det är väldigt mjuk och fin i de övre frekvenserna och ger bra värme och närhet i de lägre samt lågmid. Det går att kräma på mycket utan att det blir obehagligt samtidigt behövs det inte mycket för att ändå ge en tydlig karaktär. Kolla gärna på videon för att se mer och höra hur det låter.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  3. HoboRec
    Här kommer del två av inspelningsprocessen (se film ovan). Trummorna spelades in i The End Studios utanför Lund, numera också HoboRec's Studio A. Om du inte sett den videon, titta gärna på den först.
    Fortsättningen på inspelningen sker i Studio B i Jönköping, där vi tillbringade en av sommarens varma veckor i en källare utan fönster för att spela in gitarrer. Processen är helt klart mer krävande än en vanlig inspelning till dator och sent på natten kan sådant börja påverka humöret. Resultatet blev dock strålande och jag hoppas på att snart kunna återkomma med en video med inspelning av bas och sång.

    Här finner du del 1, 3, 4
    Analog truminspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 1)
    Analog bas- och sånginspelning av bandet Grace.Will.Fall (del 3)
    Analog mix och master med bandet Grace.Will.Fall (del 4)
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  4. HoboRec
    Det här är fjärde delen i en serie som handlar om hur vi gått till väga för att producera ett album helt analogt från början till färdig vinylplatta. De tre första delarna finner du längst ner på denna sida. Tidigare delar har handlat om inspelningen av olika instrument. (In English at the bottom of the page).
    Den här gången är det dags för mixning, mastering och själva graveringen av vinylskivan. Då vi inte haft till gång till full automation, motoriserade reglar och annat lyx så har varje låts mix blivit ett framförande där vi tillsammans fått spela låtens mix från början till slut med volymåkningar och allt annat som en dator annars tar hand om. Den stora utmaningen var att till slut bestämma sig för att det var klart och inte göra ytterligare försök, då varje försök blev lite annorlunda än det tidigare. När mixerna var klara fick de klippas och klistras ihop till rätt låtordning på två masterband som sedan togs till Atlantis Studion i Stockholm för att graveras till ett original för vinylpressning.

    Här finner du del 1-3
    Analog truminspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 1)
    Analog gitarrinspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 2)
    Analog bas- och sånginspelning av bandet Grace.Will.Fall (del 3)

    ENGLISH
    Analog mix and master with Grace.Will.Fall (Part 4)
    This is the fourth part in a series about how we produced an album all analog from start to finished vinyl record. You find the first three parts above. The first parts were more about the recording phase.
    This one is about the mixing, mastering and vinyl engravement. Since we didn’t have full automation, flying faders and other fancy stuff every song was a performance to mix. We had to play it together from start to finish with fader changes and thing that is usually handled in the computer. The big challenge was to know when we were done, since every new mix would turn out a little different than the one before. After the mix was done it was time to cut and paste the master tapes together before they were taken to Atlantis Studio in Stockholm to be engraved on vinyl.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  5. HoboRec
    Jag tänkte ta tillfället att visa upp lite av mina egna musikaliska projekt i min videoblogg. Jag sjunger i ett band som heter Grace.Will.Fall och har gjort det sedan 2002. Vi har släppt tre album och ett gäng EP:s tidigare, men har legat lite lågt de senaste åren.
    I och med att jag har en stor fascination för analog inspelningsteknik och att vi som band kände att vi ville göra något annorlunda nu inför vårt fjärde album så har vi antagit oss ambitionen att köra analogt fullt ut.
    Tanken är att om lyssnaren har skivan på vinyl så ska hen veta att musiken som hörs inte har passerat en dator i något steg. Vi kommer självklart dokumentera det hela, och den här veckan presenterar jag första etappen av inspelningen vilket är trummor. Trummorna i sig är också något vi valt att ta en liten annan riktning än tidigare. Titta på videon så kommer du förstå.

    Här finner du del 2-4
    Analog gitarrinspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 2)
    Analog bas- och sånginspelning av bandet Grace.Will.Fall (del 3)
    Analog mix och master med bandet Grace.Will.Fall (del 4)
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  6. HoboRec

    Inspelning
    Jag fick nyligen tipset av min studiokollega Peter att lägga dubbar med akustisk gitarr på rullband. Knepet skulle då vara att sakta ner hastigheten på bandet och lägga dubbar som blev harmoniserande eller oktaverade när jag återställde till normal bandhastighet. (In English at the bottom of the page).
    Även om det såklart skulle gå väldigt mycket lättare att åstadkomma detta i en dator blev jag sugen på att experimentera med hur det skulle låta på band. Förutom att harmonisera gitarren, testade jag också att sakta ner bandet en liten bit och stämma ner gitarren efter det läget. Resultatet blev en gitarrdubb i samma stämning men med en helt annan karaktär. Jag hoppas detta kan ge lite kreativa idéer till din musik, och jag kommer definitivt testa detta på andra saker som går att dubba.

    ENGLISH
    Change tape speed for beefier over dubs
    I recently got a tip from my studio college Peter to do acoustic guitar over dubs on tape. The trick was to slow down the tape and record over dubs in a higher octave to achieve interesting harmonies when the tape speed was restored to normal.
    Even if this obviously would be a lot easier to do in the computer I got curious to do the experiment to find how this would sound on tape. Aside from doing octave harmonies I also tried to slow down the tape just a little bit and also tune down the guitar to match it. The result was a guitar over dub that had the same pitch bot a totally different tone and character. I hope this can give some inspiration for creative ideas in your music, and I will definitely keep trying this technique on other things that can be over dubbed.

    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  7. HoboRec

    Övrigt
    Jag har från flera håll hört att albumet som musikformat är dött. Detta ska till stor del bero på hur musik numera konsumeras via streaming snarare än fysiska skivor. En strategi ska då vara att regelbundet släppa enstaka låtar en efter en för att hålla sig relevant i en "marknad" som fylls på med nytt material varje dag.
    Jag förstår att den tanken känns tilltalande då det dessutom är betydligt lättare att fokusera på att skriva, producera och spela in en låt i taget. Dessutom kräver det inte lika stora ekonomiska och tidsmässiga investeringar. Jag hoppas dock innerligt att albumet som format varken är dött eller kommer dö.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  8. HoboRec
    Jag fick nyligen frågan om att recensera en sladdlös myggmikrofon åt Kimafun. Jag har länge funderat på en sådan lösning för att göra min setup för videoinspelningar lite enklare och effektivare. Tidigare har jag använda mig av lite olika lösningar.  (In English at the bottom of the page).
    Ett tag spelade jag in ljudet med en bra kondensatormikrofon genom ljudkortet i datorn men det blev lite otympligt i vissa situationer. Jag skaffade en av de billigare handinspelarna från Zoom för att smidigt kunna spela in min röst samtidigt som jag filmade. Jag har också provat med mikrofon kopplad till kameran men lyckades någon gång riva omkull hela kameran tack vare det. Med detta i bagaget har jag alltså tänkt att en myggmikrofon som jag sladdlöst kan koppla till kameran hade varit en lysande grej så jag inte heller behöver synka upp ljudet i efterhand då. Tyvärr så de flesta sådana lösningar relativt dyra. Därför blev jag lite intresserad när Kimafun undrade om jag ville recensera deras sladdlösa myggmikrofon då den kostar ungefär hälften av min Zoom-inspelare. Den stora frågan var ju såklart om det skulle hålla måttet. Ta gärna en titt på videon och hör själv hur väl Kimafuns mikrofon fungerar till ändamålet.
     
    ENGLISH
    How does the affordable wireless lav mic from Kimafun hold up?
    I recently got the question from Kimafun to review their wireless lav mic. I’ve been thinking a while about a solution like that for my video setup. Earlier I’ve used a bunch of different solutions.
    For a while I used a good condenser microphone plugged in to my computer, but it became a bit clumsily in some situations. I bought the most affordable hand recorder from Zoom to let me easily record my voice where ever I had my camera. I also tried with a microphone plugged directly to the camera but managed to turn over the hole thing. With that in mind I thought about a wireless lav mic connected to the camera would be perfect, since I don’t even have to sync up the sound in post. Unfortunately most solutions like that are relatively expensive. That’s why I got intrigued when Kimafun asked me to do this review since it cost about half of my Zoom recorder. The big question is if it really holds up. Feel free to watch the video and hear for your self.
     
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  9. HoboRec
    AudioScape är ett litet företag i Kalifornien som bygger handgjord hårdvara till studion. Jag har lagt märke till deras namn tidigare men fick upp intresset när jag fick testa deras produkter på sommarens Namm-mässa i Nashville. Jag var för tillfället i “behov” av en kompressor för master-bussen under ett analogt inspelningsprojekt och fastnade för deras D-Comp. D-Comp kan utan vidare gå från varm trivsam kompression till total slakt av allt vad ljudvågor heter. I veckans video visar jag upp vad jag tycker kompressorn gör sig bäst på, samt några mer extrema exempel.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  10. HoboRec
    Via ett tips på Facebook trillade jag över en gratis licens på Overloud:s version av API's 550 EQ. Min första tanke var att det skulle kunna vara sjyst att göra en videorecension, men utvecklade strax idén till att jämföra mot några andra kända pluggversioner av samma best. Waves och Universal Audio fick agera motståndare.
    Till att börja med märkte jag ganska snabbt att alla tre hade sina egna unika karaktärer, även bara i påslaget läge utan att justera någon av eq-banden. Jag upplevde att dessa skillnader bestod även när man började skulptera ljudet. Den som stack ut mest ljudmässigt var Overloud's version, på gott och ont, men också funktionsmässigt har Overloud en hel drös ess i ärmen. Ta en titt på videon och avgör vilken din favorit är.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  11. HoboRec
    Att spela in och mixa akustiska trummor är kul. Ibland önskas det att få fram ljud och frekvenser som inte riktigt vill komma fram hur mycket en använder sin EQ och övriga standardverktyg. En snabb lösning är att på en gång kapitulera inför användandet av samplingar och byta ut eller lägga till extra ljud.
    Jag tänkte den här veckan visa ett annat litet knep som kan tas till om behovet finns att bygga på sina ljud lite extra utan att behöva använda andras inspelade samplingar. Det är inte säkert att det passar i alla situationer men med lite kreativitet och pillande kan en få fram helt nya karaktärer ur trumljudet.
    Det grundläggande verktyget som behövs är en signalgenerator som i Cubase kallas TestGenerator, i Pro Tools Signal Generator och jag tar för givet att det finns någon motsvarighet i de flesta inspelningsprogram. Sen behövs också en gate med möjligheten till sidechain. Tillvägagångssättet är helt enkelt att plocka fram en ton eller ljud ur signalgeneratorn som en tycker fattas i sitt originalljud och sätter en gate på det som sidechain-öppnas från till exempel virvelspåret från den tidigare inspelningen.
    Titta gärna på videon för en mer detaljerad genomgång och ljudexempel.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  12. HoboRec
    I brist på vettiga hörlurar i studion gjorde jag för ett tag sedan en utflykt till min lokala musikaffär. Det jag letade efter var specifikt något som lämpar sig för inspelning av trummor. Alltså några som kan leverera stark volym och vara väldigt slutande för att stänga ute trummor från öronen, samt stänga inne klick och musik från mikrofoner.
    Jag testade ett par stycken från olika fabrikat som var särskilt gjorda för just truminspelning men jag gillade inga av de jag testade. Antingen var de för tunga, för dyra eller lät konstigt. När jag till slut var på väg hem såg jag ett gäng hörlurar hänga på ett ställ vid keyboards och syntharna. Tittade igenom dem lite snabbt och upptäckte ett par Beyerdynamic DT240 PRO som jag genast föll för. Här en snabb recension.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  13. HoboRec
    Jordan Valeriote är kanske mest känns från Hardcore Music Studio, men har du också startat det nya plugin-företaget Black Salt Audio. Deras två första produkter är Escalator och Low Control. (In English at the bottom of the page).
    Båda pluggarna är gjorda för att vara så enkla som möjligt och låta användaren få resultat så snabbt som möjligt. Escalator är en slags overdrive som går alldeles utmärkt att använda på både enskilda ljudkällor och hela mixar. Den får saker att både limma och komma igenom, beroende på hur du använder den. Low Control är precis som namnet skvallrar om – ett verktyg för att kontrollera och forma de lägre frekvenserna, återigen på enskilda ljudkällor och hela mixar. Kolla gärna veckans video där jag visar några exempel.

    ENGLISH
    Black Salt Audio kicking it off strongly with two new plugins
    Jordan Valeriote is perhaps most known from Hardcore Music Studio, but has recently also started the new plugin company Black Salt Audio. Their two first products are Escalator and Low Control.
    Both plugins are made to be as easy as possible to work with and let the user get great result quickly. Escalator is a kind of overdrive that works great on both individual tracks as well as on full mixes. It gets things to either glue together or pop out, depending on how you use it. Low Control is exactly what the name implies, a tool to control the low end. Once again on both individual sources and full mixes. Check out this weeks video where I show a few examples how I have used it.

    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  14. HoboRec

    Mixning
    Det finns många produktionsknep för att få en bredare mix. I veckans video kommer jag med ett som kanske inte är helt revolutionerande, men kanske nytt för just dig. (In English at the bottom of the page).
    Under inspelningen av ett album med bandet Foreign Words ville vi framhämta basspelets roll i vissa partier. Det vi gjorde vara att dubba basen genom en Rat-distpedal rakt in i mixerbordet utan att gå via förstärkare. Vi gjorde två spår som panorerades ut full höger och vänster. Det här knepet är något som även funkar bra för att ge mer bredd och närhet till gitarrspåren om man blandar in det på rätt, snyggt sätt.
    ENGLISH
    Widen your mix with distorted bass guitar
    There are many production tricks to get a wider mix. I this weeks video I will show you one, that might not be the most revolutionary, but maybe new for you. During the recording of an album with the band Foreign Words we wanted to bring out the bass guitar I certain parts. What we did was to double track the bass through a Rat distortion pedal straight to the console without an amp. We did this twice and panned it hard left and right. This trick also worked really good to brighten out the width and presence of guitar tracks if you blend it in a nice way.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  15. HoboRec

    Inspelning
    Pandemin har nog gjort väldigt många människor rastlösa. Även min pappa som för ett tag sedan dessutom blev pensionär lider av detta. I julas visade han mig att han höll på att bygga en lyftkran till sina barnbarn. Det första jag såg var en mikrofonrobot. (In English at the bottom of the page).
    Jag frågade om han inte kunde tänka sig att bygga en mikrofonrobot till mig. Det skulle vara så kul att ha för att hitta den optimala sweetspoten på vissa gitarrförstärkare. Nyligen hade han en prototyp färdig och den var så bra så vi funderar nu på att sätta ihop ett kit där folk kan bygga sina egna robotar. Om detta är något som kittlar en nerv hos dig så rekommenderar jag att ta en titt på videon, samt att anmäla ditt eventuella intresse här.

    ENGLISH
    Build your own microphone robot
    The pandemic probably made a lot of people very restless. Even my dad who also got retired a while back is suffering from this. During Christmas he showed me a robotic crane he was building for his grand kids. The first thing I saw was a microphone robot.
    I asked if he could build me a microphone robot. It would be so cool to be able to find the ultimate sweet spot on some guitar amps. Recently he had a prototype done and it was so good that we’re now thinking about making this in to a kit for people to build their own robots. If this is something that tickles a nerv for you I recommend that you check the video, and also sign up your interest here to let us know.

    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  16. HoboRec

    Studioutrustning
    Veckans video är en enkel DIY-video. Jag bygger en billig reamp låda med inspiration från en gammal tidningsartikel från 2012. (In English at the bottom of the page).
    Om du liksom många andra har spelat in gitarr direkt till datorn, och försökt spela upp det genom en förstärkare i efterhand, så har du säkert upptäckt att det inte alltid är helt problemfritt. En gitarr förstärkare förväntar sig en hög-ohmig instrumentsignal medan signalen du skickar ut från ditt ljudkort är en låg-ohming linjesignal. Dessutom uppstår det i princip alltid problem med jordloopar och oljud i signalen. Det du behöver då är en låda specifikt för ändamålet, men de är ofta relativt dyra.
    Om du vill börja prova på och bli inspirerad av reamp-världen så rekommenderar jag att börja med detta lilla projekt. Förutsatt att du kan löda någorlunda bra.

    ENGLISH
    Build your own reamp box
    This weeks video is a simple DIY video. I build a reamp box with inspiration from an old guitar magazine from 2012.
    If you like many others have recorded guitar direct to your computer, and then tried to play that signal through an amp, you might have experienced that it’s not that simple. A guitar amp expects a high ohm instrument signal while the signal you send from your audio interface is a low ohm line signal. There will also be problems with ground loops and noise in your signal. This is where you need a tool made for this purpose, but they can be pretty expensive.
    If you want to try out reamping and be inspired by that whole world I recommend that you try this little project. You just need basic soldering skills.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  17. HoboRec

    Studioutrustning
    Som du vet är bra studioutrustning inte direkt gratis, men med lite välprioriterad fritid går det att komma långt till en bråkdel av priset. För ett par år sedan upptäckte jag att det fanns en hel subkultur som sysslar med att bygga egen studioutrustning, både efter egna ritningar och kloner av kända förebilder. Jag har alltid varit nyfiken av mig och plockat isär radioapparater, lagat saker, haft sönder saker och så vidare, så jag fastnade direkt. Jag tänkte ta och dela med mig av lite tips och länkar för andra nyfikna studionördar.
    Börja löda billigt
    Till att börja med behöver en vara relativt duktig på att löda. Har en inte sysslat med det innan rekommenderar jag att börja med någon enklare gitarrpedal eller liknande, som inte innehåller allt för många delar och inte heller är någon enorm ekonomisk insats. För även om det kostar mindre att bygga en “kopia” av en känd kompressor eller mikrofon än att köpa original så är det inte billigt.
    Jag började själv med en gitarrpedal från Build Your Own Clone, som jag köpte genom den svenska återförsäljaren Moody Sounds. Det gick bra, vilket gav mig självförtroende att hoppa på mer avancerade byggen. Nästa projekt blev en klon av den berömda mikrofoner Neumann U87, där jag köpte kretskort från Vintage Microphone PCB Kit. Resten av delarna fick jag leta på olika håll. Resultatet blev så bra att jag även byggde en U47Fet.
    Beställ hårdvarukit
    Så småningom gav jag mig in på mer ordentlig hårdvara varav det första projektet blev en 1176 kompressor, revision A. Här beställde jag hela kittet från Hairball Audio, som också säljer lösa delar som transformatorer och VU-mätare till många andra projekt som cirkulerar. Ett annat företag som också säljer en del DIY-kit är Serpent Audio, varifrån jag beställt en del prylar för att bygga en dubbel LA-3A kompressor och en stereobuss-kompressor i SSL-stuk. Jag köpte bara kretskorten här, men de har också hela kit.
    DIY Recording Equipment är också en jättebra sida att kika på om en är nyfiken. Dels har de en del kits i varierande svårighetsgrad från lätt till medel, men också en riktigt bra lista på DIY-projekt som finns att hitta på nätet. Så vad gör en när en kör fast och inte fattar hur en ska ta sig vidare i sitt bygge? Jo surfa då in på GroupDIY.com som är ett fantastiskt forum med riktigt tekniskt klipska personer som för det mesta kan hjälpa en att komma till rätta.
    Bra erfarenheter
    Det finns så klart fler sidor och företag som tillgodoser ens gör-det-själv-behov, men dessa är de jag använt mest och har riktigt bra erfarenhet av. Jag bör kanske också tillägga att vissa av prylarna går på starkström, och har en inte erfarenhet och känner sig bekväm med att hantera det så är det bäst att hålla sig till pedaler, mikrofoner, och 500-rack moduler. Se videoasvnittet om hemmabyggen nu!
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  18. HoboRec

    Övrigt
    Oavsett om du producerar musik som släpps på vinyl eller bara gillar LP-skivor som format så håller du formodlingen med om att det är snyggt. Och i och med det så gör det sig alldeles ypperligt för att visas upp. (In English at the bottom of the page).
    Det finns olika typer av hyllor för LP-skivor att köpa men det mesta är antingen dyrt eller ganska klumpigt designat. Så den här veckan har inte gjort en video om ljudproduktion utan istället visar jag hur du kan bygga dina alldeles egna LP-hyllor med förhållandevis stilren design. Jag tycker ändå detta är högst relevant då jag producerar mycket musik som släpps på vinyl, och hittade ett ställe i studion där de skulle kunna visas upp. Så fram med verktyg och virke, nu bygger vi!
    ENGLISH
    Build your own DIY LP shelves
    Regardless if you produce music that are released on vinyl or of you just like the LP as a format you probably agree that it looks cool. And by that it’a also a nice thing to show off. There are some types of LP shelves available but they are usually either expensive or bulky in their design. So this week I didn’t make a video about audio production, but instead I will show you how to build your own LP shelves with a relatively sleek design. I find this highly relevant since I mostly produce music that are released on vinyl, and I found a spot in the studio where it would be nice to put some of them on display. So bring your tools and wood, and let’s build!
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  19. HoboRec
    Om du är intresserad av att bygga din egen studiohårdvara rekommenderar jag dig att kolla in DIY Recording Equipment. De gör ett helt gäng olika kit, i olika svårhetsgrad, med tydliga instruktioner. (In English at the bottom of the page).
    Inte nog med att grejerna låter riktigt bra, de har också väldigt kreativa sätt att göra saker på. I veckans video går jag igenom hur jag bygger en Colour Duo Preamp. Det är en tvåkanalig mikrofonförstärkare där varje kanal har tre “slots” för det som DIYRE kallar colour pallets. Man skulle kunna säga att det är analoga plugins med olika ljudkaraktärer som användaren kan blanda in i signalen för ett mer intressant ljud. Det kommer snart en uppföljning med ljudtester.
    ENGLISH:
    Simply build a colourful mic preamp
    If you’re interested in building you own studio gear I recommend that you check out DIY Recording Equipment. They make a whole bunch of kit,s in differents difficult levels, with clear instructions. Their stuff not only sounds really great, they also have a very creative way to make things. In this weeks video I walk you through how I built a Colour Duo Preamp. It’s a two channel mic preamp where each channel has three “slots” for what DIYRE calls the colour pallets. You could say that it sort of a analog plugin with different characters to colour the sound on the way in to make it more interesting. There will be a follow up video with sound tests.

    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  20. HoboRec

    Studioutrustning
    När jag läste Sylvia Masseys bok Recording Unhinged hittade jag lite intressanta mer eller mindre okonventionella lösningar för olika effekter. En av dem går jag igenom i veckans video-blogg.
    En del kanske känner till en gammal analog delay-burk som heter Cooper Time Cube, som bland annat Universal Audio har gjort om till plug-in. Principen i den bygger i grunden på att ljud spelas upp genom en slang, vars längd bestämmer hur lång fördröjningstid det blir. Hos Time Cube finns så klart möjlighet att göra en del inställningar och det finns VU-mätare och så vidare, men ljudet av ett slangdelay är ju faktiskt både lätt och billigt att få till själv.
    I videon visar jag hur jag satte ihop det hela av 20 meter slang, en portabel radio, en mikrofon, två pet-flaskor, lite tejp och en lödkolv. Vill en anstränga sig riktigt mycket så kan en anpassa längden på slang så en får ett delay som matchar tempot på en specifik låt. Mina 20 meter slang ger ca 59 millisekunder delay. Ljudet färdas ca 340 meter per sekund så det är bara att ta fram miniräknaren. Se video-inlägget om slang-delayet nu!
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  21. HoboRec
    För två veckor sedan gick jag igenom hur jag byggde ett Colour Palette-kit från Diy Recording Equipment. Den här veckan tar jag en titt på hur den låter och fungerar.
    Modulerna som jag valde till min Palette var Distortastudio, Colourupter och Pulse, vilket är två dist- eller saturationseffekter samt en bandekosimulator. Jag kände genast att jag var väldigt nöjd med valet av de två disteffekterna då de har helt olika karaktärer.
    Distortastudio-disten är mer aggressiv och ska efterlikna hur en portastudio styr över, medan Colouruptern distar med i lägre frekvenser och ger ett fetare och varmare ljud. Lite som att driva en optisk kompressor hårt, fast smutsigare.
    Bandekot Pulse var också en glad överaskning ljudmässigt, men inser att det kommer bli lite svårt att jobba med den eftersom ratten på framsidan av enheten bara styr hur hårt en pressar kretsen. Jag hade önskat att den styrde antingen mix eller delaytid. Nu måste paletten tas ut ur 500-racket för att justeras via tre små potentiometrar med en skruvmejsel.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  22. HoboRec
    För det mesta brukar jag vänta ett tag med att uppdatera till senaste versionen av Cubase. Ibland för att vänta på att eventuella buggar ska fixas, och ibland för att vänta på säsongsrea. Men den här gången har de bakat in något alldeles extra. (In English at the bottom of the page).
    Jag har aldrig uppdaterat till senaste versionen av Cubase så snabbt som uppdateringen till version 11. Utöver ett gäng imponerande förbättringar av befintliga verktyg så är det absolut största anledningen till att uppdatera de nya exportfunktionerna. Något som funnits länge inom videoredigering är möjligheten att spara en export av ett projekt i en kö för att jobba vidare tills du är klar för dagen och sedan låta datorn jobba igenom de olika projekten i kön medan du gör annat. Nu har det äntligen kommit till Cubase också. Dessutom har de möjliggjort ett smidigt sätt att exportera stems.
     

    ENGLISH
    CUBASE 11 – The most important update so far
    I usually wait a while with updating my Cubase versions. Some times just to wait for bugs to get sorted out, and some times just to wait for seasonal discounts. But this time they included something very special.
    I have never updated to the latest version of Cubase as fast as for version 11. There are a bunch of nice improvements of existing tools but the most important reason for me to update is the new exporting functions. Something that has been around in video editing for a long time is the possibility to save the settings of a project and put that export in a queue. That way you can keep working on projekt until you’re done for the day and then let the computer do the exporting while you’re doing other more important things. This possibility has now come to Cubase too. Further mor they also included tools for easy export of stems.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  23. HoboRec
    Äntligen fick jag tid att sätta mig med den senaste versionen av Cubase. Vi är nu uppe i version 13, och jag måste säga att jag verkligen gillar det. (In English at the bottom of the page).
     
    ENGLISH:
    Finally I had the time to sit down with the latest version of Cubase. It's now Cubase 13 and I have to say I really like it.
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >
  24. HoboRec
    Den här veckans videoblogg kan tyckas ha ett något otydligt syfte. Det började egentligen med att jag skulle försöka fixa i ordning min bandkamrats Orange-förstärkare som börjat brusa och spraka oroande mycket.
    Jag kan redan nu säga att mitt ingrepp inte löste problemet över huvudtaget men Björn, som min bandkamrat heter, upplevde vid nästa rep att det var lite mer “punch” i ljudet. Då hör det till saken att han inte visste om att jag mekat med hans förstärkare.
    Så, även om det blev ett misslyckande i huvudsak så visade det sig att det var väldigt enkelt, och relativt billigt, att byta förstegsrör. Det är inte alls lika knepigt som att byta slutstegsrör, där en behöver ställa in bias och så vidare. Dessutom kan en testa lite olika sorters rör för att få fram olika karaktär. Därför tänkte jag dela med mig av mitt tappra försök ändå. Dels kan det ju vara så att det löser någon annans liknande problem, eller så kan en bara ha kul med att byta rör.
    Var försiktig!
    Även om det är lätt så ska en vara extremt försiktig när en rotar runt i rörförstärkare, eller i vilken annan elektrisk utrustning som helst. Petar en på fel ställen kan det vara livsfarligt, så låt bli om du inte har koll. Jag tar som du kanske förstår inget som helst ansvar. Jag tänker också låta detta avsnitt vara en del i ett offentligt och kollektivt felsökande. Om du tror att du vet vad det kan vara för fel på stärkaren skriv gärna ett mejl, eller lämna en kommentar.
     
    Ulf Blomberg
    Producer & Audio engineer
    +46709184758 | www.hoborec.com
    Se alla HoboRec:s video-bloggar på Studio här
  25. HoboRec
    Jag planerar att sätta ihop en liten hemstudio för att kunna göra lite mer jobb hemifrån. Jag har funderat lite på vilket ljudkort jag ska använda och kom på att jag hade ett gammalt Onyx Blackbird på vinden. Först tänkte jag att jag skulle kolla vad det kunde säljas för, eftersom Mackie slutade uppdatera drivrutinerna för ganska många år sedan så ljudkortet har inte fungerat med min dator sedan ett par MacOS tillbaka. Det resulterade i att jag hittade in på Mackies hemsida och hittade att de visst nu hade gjort en ny uppdatering av drivrutinerna. Vilket i sig känns grymt, att de efter flera år väljer att uppdatera för en nära åtta år gammal produkt.
    Hur som helst. Onyx Blackbird är specad till att klara sample rates på upp till 96khz, men jag ville kolla om det faktiskt funkar även i praktiken. Mastringsprofilen Ian Shepherd skrev för några år sedan en artikel om att en del ljudkort låter sämre när de körs med högre sample rate. Han bifogade då några testfiler som en kunde köra i sitt DAW för att se om ens ljudkort klarade av det. Om ljudkortet verkligen är anpassat för högre sample rates så ska filerna vara helt tysta, annars är något knas i signalvägen och en högre sample rate kan då innebära distortion och andra missljud.
    Kolla videon för att se hur det fungerar med mitt Onyx Blackbird.
     
×
×
  • Skapa ny...