Jump to content
Annons

Bygg din egen studioutrustning!


HoboRec

855 visningar

Som du vet är bra studioutrustning inte direkt gratis, men med lite välprioriterad fritid går det att komma långt till en bråkdel av priset. För ett par år sedan upptäckte jag att det fanns en hel subkultur som sysslar med att bygga egen studioutrustning, både efter egna ritningar och kloner av kända förebilder. Jag har alltid varit nyfiken av mig och plockat isär radioapparater, lagat saker, haft sönder saker och så vidare, så jag fastnade direkt. Jag tänkte ta och dela med mig av lite tips och länkar för andra nyfikna studionördar.

Börja löda billigt
Till att börja med behöver en vara relativt duktig på att löda. Har en inte sysslat med det innan rekommenderar jag att börja med någon enklare gitarrpedal eller liknande, som inte innehåller allt för många delar och inte heller är någon enorm ekonomisk insats. För även om det kostar mindre att bygga en “kopia” av en känd kompressor eller mikrofon än att köpa original så är det inte billigt.

Jag började själv med en gitarrpedal från Build Your Own Clone, som jag köpte genom den svenska återförsäljaren Moody Sounds. Det gick bra, vilket gav mig självförtroende att hoppa på mer avancerade byggen. Nästa projekt blev en klon av den berömda mikrofoner Neumann U87, där jag köpte kretskort från Vintage Microphone PCB Kit. Resten av delarna fick jag leta på olika håll. Resultatet blev så bra att jag även byggde en U47Fet.

Beställ hårdvarukit
Så småningom gav jag mig in på mer ordentlig hårdvara varav det första projektet blev en 1176 kompressor, revision A. Här beställde jag hela kittet från Hairball Audio, som också säljer lösa delar som transformatorer och VU-mätare till många andra projekt som cirkulerar. Ett annat företag som också säljer en del DIY-kit är Serpent Audio, varifrån jag beställt en del prylar för att bygga en dubbel LA-3A kompressor och en stereobuss-kompressor i SSL-stuk. Jag köpte bara kretskorten här, men de har också hela kit.

DIY Recording Equipment är också en jättebra sida att kika på om en är nyfiken. Dels har de en del kits i varierande svårighetsgrad från lätt till medel, men också en riktigt bra lista på DIY-projekt som finns att hitta på nätet. Så vad gör en när en kör fast och inte fattar hur en ska ta sig vidare i sitt bygge? Jo surfa då in på GroupDIY.com som är ett fantastiskt forum med riktigt tekniskt klipska personer som för det mesta kan hjälpa en att komma till rätta.

Bra erfarenheter
Det finns så klart fler sidor och företag som tillgodoser ens gör-det-själv-behov, men dessa är de jag använt mest och har riktigt bra erfarenhet av. Jag bör kanske också tillägga att vissa av prylarna går på starkström, och har en inte erfarenhet och känner sig bekväm med att hantera det så är det bäst att hålla sig till pedaler, mikrofoner, och 500-rack moduler. Se videoasvnittet om hemmabyggen nu!

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Kommentarer


Recommended Comments

Det finns inga kommentarer att visa

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...