Jump to content

Analog mix och master med bandet Grace.Will.Fall (del 4)


HoboRec

1,043 views

Det här är fjärde delen i en serie som handlar om hur vi gått till väga för att producera ett album helt analogt från början till färdig vinylplatta. De tre första delarna finner du längst ner på denna sida. Tidigare delar har handlat om inspelningen av olika instrument. (In English at the bottom of the page).

Den här gången är det dags för mixning, mastering och själva graveringen av vinylskivan. Då vi inte haft till gång till full automation, motoriserade reglar och annat lyx så har varje låts mix blivit ett framförande där vi tillsammans fått spela låtens mix från början till slut med volymåkningar och allt annat som en dator annars tar hand om. Den stora utmaningen var att till slut bestämma sig för att det var klart och inte göra ytterligare försök, då varje försök blev lite annorlunda än det tidigare. När mixerna var klara fick de klippas och klistras ihop till rätt låtordning på två masterband som sedan togs till Atlantis Studion i Stockholm för att graveras till ett original för vinylpressning.


Här finner du del 1-3
Analog truminspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 1)
Analog gitarrinspelning med bandet Grace.Will.Fall (del 2)
Analog bas- och sånginspelning av bandet Grace.Will.Fall (del 3)


ENGLISH

Analog mix and master with Grace.Will.Fall (Part 4)

This is the fourth part in a series about how we produced an album all analog from start to finished vinyl record. You find the first three parts above. The first parts were more about the recording phase.

This one is about the mixing, mastering and vinyl engravement. Since we didn’t have full automation, flying faders and other fancy stuff every song was a performance to mix. We had to play it together from start to finish with fader changes and thing that is usually handled in the computer. The big challenge was to know when we were done, since every new mix would turn out a little different than the one before. After the mix was done it was time to cut and paste the master tapes together before they were taken to Atlantis Studio in Stockholm to be engraved on vinyl.

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By RealnameHSS
   Hej!  Jag är helt ny här men har skrivit texter sen jag var ett litet barn och gick på skrivarkurser osv. För några år sen började jag skriva poesi och för ett år sen insåg jag har lätt poesi kan bli en rapp-text/alternative/emo. Har sedan 1år tillbaka nu bara skrivit rapp/trap/alternative och har en emo-rapp låt också. Håller just nu på att spela in min senaste skrivna låt men är så nervös över mixningen och att använda autotune på rätt sätt, jag har antares autotune. Så om någon vänlig själ vill guida mig i processen eller rent av vill mixa och mastra åt mig? 
   Jag söker även producenter som skulle vilja jobba med mig. Alla älskar mina texter och rappen är sådär men blir bättre och bättre och med rätt mixning och autotune samt mastering tror jag mina texter kommer vara riktigt bra låtar. Jag har en idé om hur det ska låta, men får inte mixningen rätt alls. 
   låten här under är bara mina vocals och ett beat. 

   I Cant Lie before tuning (MP3) (Mixdown).mp3 Sen vill jag ta upp att jag är en duktig låtskrivare och finns det någon artist som sitter med skrivkramp eller rentutav inte är bra på att skriva texter så ta kontakt med mig så, kan jag skriva åt dig eller att vi gör det tillsammans. Här nedan kommer ett litet smakprov:
   Så i fly so high, high 
   Med leanet it took me to the sky, sky 
   Jag kallade dig älskling, but I can't lie
   I was codeine dreaming såg henne i ditt ansikte and in your eyes. 
   Det får mig vilja die, baby I cant lie 
    
   Drack en liter lila och jag sväär 
   Jag va i en sagovärld, värld 
   fanns inga känslor för dig, 
   Jag var fortfarande käär 
   I hondära som dumpa mig
   för jag ställde till besvär
   Men hela tiden du viste jag var bipolär
   Men du sa alltid  "älskling du och jag mot världen, så löser vi det här" 
   Letar även efter en tjejröst för att sjunga refrängen till en hiphop-låt jag håller på att skriva nu. Du har fria tyglar att skriva refrängen hur du vill. Beatet ska vara en gittarslinga har jag tänkt mig. Är du intresserad så ta kontakt med mig. Texten handlar om hur jag ber förlåt till min faster, om droger och min före detta kriminella livsstil och hur den sliter och drar i en. För dig som är intresserad kan ju höra av sig privat till mig så skickar jag texten där samt beat. 
    
   tror jag fått med allt MVH H$$
  • By Olle Niklasson
   Ensamvargen José González håller fast vid sitt avskalade sound på albumet In our nature.
  • By Olle Niklasson
   Nylonsträngarnas mästare tar stora musikaliska kliv på senaste albumet Local Valley med en ny energinivå och tydliga fotfästen i både Västafrika och Karibien. Vi träffade honom i familjens fritidshus.
  • By wonderboy
   Hur gör Du med inspelning av trumset? Vilka mickar använder Du och varför? Hur sätter Du dem? Hur undviker Du fasfel? Har Du några specialmickningar som ger "det där lilla extra"? Komprimerar Du något redan vid inspelning? Hur mickar Du ett bra rum?
   Här kan vi väl breda ut oss och riktigt dela med oss av våra erfarenheter. Trummorna är ju så extremt viktiga och svårfångade. När jag lyssnar runt bland ljudjobbare förstår jag att det här är ett område där det finns extra många idéer och tillvägagångssätt. Välkommen in med Ditt bidrag!
   Jag kommer också att starta en tråd under mixning. Där tänkte jag vi kunde göra samma sak fast då vad gäller efterbearbetningsdelen av trummorna. Kompressorer, EQ etc.
   Drum On!
  • By Jon Rinneby
   FREDAGSTIPSET: Hur starkt ska du mastra din musik för att den ska låta så bra som möjligt på så många streamingtjänster som möjligt? Svaret är förmodligen enklare än du tror.
 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...