Jump to content
Annons

Därför kan högre samplingsfrekvens få din musik att låta sämre


HoboRec

559 views

Jag planerar att sätta ihop en liten hemstudio för att kunna göra lite mer jobb hemifrån. Jag har funderat lite på vilket ljudkort jag ska använda och kom på att jag hade ett gammalt Onyx Blackbird på vinden. Först tänkte jag att jag skulle kolla vad det kunde säljas för, eftersom Mackie slutade uppdatera drivrutinerna för ganska många år sedan så ljudkortet har inte fungerat med min dator sedan ett par MacOS tillbaka. Det resulterade i att jag hittade in på Mackies hemsida och hittade att de visst nu hade gjort en ny uppdatering av drivrutinerna. Vilket i sig känns grymt, att de efter flera år väljer att uppdatera för en nära åtta år gammal produkt.

Hur som helst. Onyx Blackbird är specad till att klara sample rates på upp till 96khz, men jag ville kolla om det faktiskt funkar även i praktiken. Mastringsprofilen Ian Shepherd skrev för några år sedan en artikel om att en del ljudkort låter sämre när de körs med högre sample rate. Han bifogade då några testfiler som en kunde köra i sitt DAW för att se om ens ljudkort klarade av det. Om ljudkortet verkligen är anpassat för högre sample rates så ska filerna vara helt tysta, annars är något knas i signalvägen och en högre sample rate kan då innebära distortion och andra missljud.

Kolla videon för att se hur det fungerar med mitt Onyx Blackbird.

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...