Jump to content
Annons

knuteknut

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av knuteknut

  1. Men nu pratar du om audioclips va? Det jag menade var pattern (midi) clips kontra vanliga patterns. Det funkar förresten alldeles utmärkt att börja spela mitt i ett pattern. Dock inte mitt i en midinot.
  2. Dateis: Det är ju faktiskt en hyfsat användbar skillnad. Tack för tipset. Nexustwins: Jo, jag har sett den funktionen. Det kan ju vara smidigt förvisso, men i princip är det ju samma sak som att välja Clone pattern.
  3. Vad är egentligen skillnaden mellan ett pattern clip och ett vanligt pattern man lägger ut i playlisten? Den enda skillnaden jag kan se är att man ser en bild av innehållet i clipet. Det är ju praktiskt iofs, men det känns ändå som om jag missar något. Det jag tycker sämst om i FL är just playlisten, jag vill helst ha det som i Reason eller Cubase där varje instrument har sin kanal där man lägger ut clips som alla är unika. Ofta har man ju patterns som kanske bara används en gång, eller så vill man lägga in små variationer i t.ex. trummorna då och då. Då känns det ganska onödigt att behöva hålla på och skapa nya patterns hela tiden tycker jag. Trodde jag hade hittat lösningen i och med pattern clips, men det verkar ju bara vara samma sak. Någon som kan reda ut det hela lite?
  4. Jag tolkar det som att du inte vet vilket instrument patcharna är avsedda för? I så fall kan du välja Create->Create Instrument i Reasons huvudmeny. Då får du upp en dialogruta där du kan välja bland alla patchar, så avgör Reason själv vilket instrument som ska användas.
  5. Tack så mycket. Tror jag låter bli att skaffa en midikabel då.
  6. Ingen som vet om det är någon fördel med en midikabel gentemot midi via USB?
  7. Hej Skaffat precis skaffat mig ett midikeyboard av modellen U-Control UMX49. Det är två saker jag funderar på: 1. Jag försöker få det att fungera i Reason, men trots att jag har installerat drivrutinerna som följde med dyker mitt keyboard inte upp när jag söker efter det i Reason, och det finns inte att välja i listan. Jag lade till det som ett "MIDI Keyboard Multichannel", och då fungerar alla tangenterna samt mod- och pitchhjulen automatiskt. Volymfadern och rattarna verkar dock inte mappas till någonting. Jag ser att de skickar in midi-data till Reason, och jag kan mappa dem manuellt genom att högerklicka på reglage och välja "Edit remote override mapping". Men är det inte meningen att de ska mappas automatiskt så att t.ex. volymfadern styr volym och så att jag har rattar för panning och cutoff frequency och såna saker? Eller är jag helt ute och cyklar? Hoppas jag uttryckte det där någorlunda begripligt, jag vill helt enkelt att Reason ska hitta mitt keyboard automatiskt och fixa vettiga default-värden för mappning av rattar och sånt. 2. Nu använder jag keyboardets USB-anslutning. Dock tänkte jag skaffa ett M-audio audiophile 2496, som ju har midi-ingång. Finns det någon fördel med att skaffa en midi-kabel och koppla keyboardet till midi-ingången istället? Mindre latency kanske?
  8. Hade för mig att det fanns något sätt att göra det direkt från channel settings, men det gör det säkert inte då. Det här funkar ju också, tack så mycket för hjälpen.
  9. Jag har för mig att jag har läst någonstans att man ska kunna spara ljudet från ett VST-instrument som en wav-fil och sedan spela upp som ett sample (för att spara CPU). Hur gör man? Jag har försökt att googla men jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter.
  10. Vad jag försökte säga är inte att det är lätt att göra nyskapande musik, utan att det är skillnad på "bra annorlunda" och bara "annorlunda". Vill man göra annorlunda "musik" kan man ju bara sätta ut lite toner på måfå, det går garanterat att få till något som inte påminner om något annat. Dessvärre kommer det säkert inte att låta bra heller. Min tes är att för att kunna göra musik som är "bra annorlunda" så krävs det antingen att man är ett geni av sällan skådat slag eller att man kan göra tråkig maintream-musik. Vill man t.ex. börja blanda genrer måste man ju rimligtvis ha ganska bra koll på de genrerna man vill blanda. Jag tror inte att folk som härmar andra gör det med målet att bli en exakt kopia av den de härmar. Snarare hoppas man lära sig lite trix här och där för att sedan kunna experimentera på egen hand. Så är det med mig i alla fall.
  11. För att svara på den ursprungliga frågan, tror jag att Demomannen är inne på rätt spår. Att bara göra annorlunda musik räcker inte, den måste vara annorlunda på ett bra och intressant sätt. Även en total nybörjare som jag själv kan ju öppna ett studioprogram och slänga ihop en massa fullständigt slumpmässiga ackordföljder med konstiga synthar där man har vridit som en idiot på alla rattar. Det kommer säkert inte att låta som något annat, men det blir inte kul att lyssna på bara för det. Vill man göra musik som är annorlunda i ordets positiva bemärkelse måste man naturligtvis kunna grunderna, och ett effektivt sätt att lära sig är att härma andra. Det är svårt att tänja på regler när man inte kan dem. Anledningen till att det verkar som att "alla" härmar andra är förmodligen att de flesta inte har tid/engagemang/talang nog att ta sig upp till den nivån när de känner att de kan börja utveckla något eget. Det kommer alltid att finnas fler medelmåttor än genier.
  12. EDIT: Aha, dubbla skärmar. Då var det här kanske inte vad du var ute efter.
  13. Jodå, det finns. Men de kostar en slant och vad jag har hört är resultaten ofta inte helt perfekta. Kolla t.ex. https://www.datorbutiken.com/home/default.a...roduct=DKVM-2KU Annars finns Synergy som låter dig göra samma sak helt gratis med bara en nätverkskabel. Har inte testat, men det ska tydligen fungera bra.
  14. Om du vill ha en laptop för att du tänker bära omkring på den mycket kan det vara en idé att kolla upp vikten. Jag ser ingen vikt angiven för den andra modellen (första länken funkar inte), vilket brukar betyda att datorn är mera släpbar än bärbar. I princip gäller "pris/bärbarhet/prestanda - välj två". Om du å andra sidan bara tänker ha datorn som en stationär som du kan flytta hyfsat enkelt spelar det ju inte så stor roll.
  15. Audacity är gratis och kan göra ganska mycket. Men som Gizmozis sa, om du bara har en wav- eller mp3-fil så kan du inte ändra volymen för enskilda instrument. Men du kan ju leka med equalizers och sånt och kanske få till ett hyfsat resultat.
  16. Tack för tipset, det kortet verkar ju ganska prisvärt. Men jag är fortfarande lite förvirrad, ska försöka precisera min fråga lite: Om man tar ett grafikkort som exempel, så har ju den en egen processor som är optimerad för beräkningar som är vanliga inom 3d-grafik (vektorberäkningar och matrismultiplikationer och dylikt). Så ett program som använder OpenGL eller DirectX t.ex. kan lämpa över en massa räknearbete till grafikkortet som är specialgjort för den typen av beräkningar (om jag har förstått det hela rätt). Fungerar det på liknande sätt med ljudkort, d.v.s. kan exempelvis en VST-plugin dra nytta av ljudkortets processor så att processorn avlastas? Eller är fördelen med ett bra ljudkort främst kvaliteten på data som går ut och in i datorn? Kort sagt, om jag vill ha bort problemen som uppstår när FL Studio får lite för mycket att göra, ska jag lägga pengarna på ett nytt ljudkort eller en ny processor? Om jag får för mig att bli lite mera seriös kommer jag naturligtvis att till slut behöva ett vettigt ljudkort, men än så länge sitter jag bara och leker lite och jag gör allting i datorn (spelar inte in något). Ok, då vet jag. Tack så mycket.
  17. Tack för tipset, det kortet verkar ju ganska prisvärt. Men jag är fortfarande lite förvirrad, ska försöka precisera min fråga lite: Om man tar ett grafikkort som exempel, så har ju den en egen processor som är optimerad för beräkningar som är vanliga inom 3d-grafik (vektorberäkningar och matrismultiplikationer och dylikt). Så ett program som använder OpenGL eller DirectX t.ex. kan lämpa över en massa räknearbete till grafikkortet som är specialgjort för den typen av beräkningar (om jag har förstått det hela rätt). Fungerar det på liknande sätt med ljudkort, d.v.s. kan exempelvis en VST-plugin dra nytta av ljudkortets processor så att processorn avlastas? Eller är fördelen med ett bra ljudkort främst kvaliteten på data som går ut och in i datorn? Kort sagt, om jag vill ha bort problemen som uppstår när FL Studio får lite för mycket att göra, ska jag lägga pengarna på ett nytt ljudkort eller en ny processor? Om jag får för mig att bli lite mera seriös kommer jag naturligtvis att till slut behöva ett vettigt ljudkort, men än så länge sitter jag bara och leker lite och jag gör allting i datorn (spelar inte in något).
  18. Jag fick för mig att börja göra musik för några veckor sedan och sitter för närvarande och pillar med FL Studio. När jag köpte min dator hade jag ingen tanke på musikproduktion, så jag har bara det inbyggda ljudkortet som sitter på moderkortet. En sak jag har märkt är att när jag har många patterns som spelas samtidigt och massa effekter och tjofs igång så går CPU-användningen upp rejält och ljudet börjar ibland hacka och spraka (processorn är f.ö. hyfsat snabb, en AMD64 3000+). Så min fråga är, exakt vad gör ett ljudkort (förutom att förse mig med olika sorters in- och utgångar)? Har ljudkort en egen liten processor optimerad för ljudbehandling ungefär som grafikkortets GPU? Skulle ett bättre ljudkort kunna avlasta processorn och undvika sprak?
  19. knuteknut

    Löda...

    Jag har visserligen aldrig byggt några större elektroniska grejer, men mitt tips är: ge dig bara in på ett sånt här projekt om du är en person med tålamod. Det kan vara extremt frustrerande att gå igenom hundratals lödningar för att hitta vilken som glappar. En möjlighet är ju att gå med i någon elektronikförening (om du råkar vara student finns det säkert en sådan på ditt universitet), så att du får tillgång till bra utrustning (oscilloskop är t.ex. väldigt bra) och folk att fråga om hjälp.
  20. knuteknut

    Köpa dator!

    Den skulle förmodligen funka utmärkt. Lägger du 10000 på en stationär dator idag kommer du nästan garanterat att få en burk som klarar av det du vill göra. Vill du dock få bästa möjliga valuta för pengarna är det nog smartast att inte köpa ett färdigt paket utan välja alla komponenter själv (komplett.se har 'konfigurera själv'-funktion, tror Datorbutiken har något liknande). Utgå från ett färdigt paket men välj till en stor hårddisk, mycket RAM-minne (väldigt trevligt om du ska köra många program samtidigt) och köp till ett bra ljudkort. Grafikkortet kan du spara in på så länge du inte har tänkt använda datorn till spel. Min erfarenhet är att nya datorer oftast kommer med väldigt dåliga och högljudda fläktar. För att tysta datorn kan jag rekommendera fläktar från Zalman. Köpte själv en ny processor- och en grafikkortsfläkt för ett tag sedan och datorn som lät som ett jetplan förut är nu i princip ljudlös. Kan dock vara lite knepigt att montera, så det kan vara bra att ta hjälp av en nördvän om du är ovan så att ingenting går sönder.
  21. Intressant. Handlar det någonting om själva låtskrivningen eller är det bara det rent tekniska?
  22. Nu var det ju inte äkta chipmusik jag ville göra heller, utan snarare bitpop i Slagsmålsklubben-stil. Jag är visserligen inte så hemma på trackers, men om enda fördelen är att begränsningarna ger ett sound som är mer retro så har jag svårt att se poängen.
  23. Tack för alla tips. Börjar få till något som lite vagt påminner om det jag är ute efter nu. Trumkomp är dock en fullständig gåta för mig. Hur jag än mixtrar så låter det techno om det. Tycker det är väldigt svårt att lyssna på ett trumkomp och sedan återskapa det. Finns det någon metodik man kan avända sig av för trummorna? Alltså, när det gäller melodidelen kan man ju alltid lära sig lite om ackordföljder, tonarter, skalor etc. och sedan snabbt sätta ihop saker som låter hyfsat. Har googlat som en tok efter guider till att göra trumkomp, men inte hittat något bra.
  24. Hittade precis QuadraSID. Verkar som man kan få till det mesta med den. Nu gäller det bara att lära sig hur den funkar...
×
×
  • Skapa ny...