Jump to content
Annons

Problem med problemfrekvenserna - fast tvärtom?


Hammurajen (oregistrerad)

Recommended Posts

Annons
Hammurajen (oregistrerad)

Här är förra mätningens vattenfallskurva igen, nu med tiden 1000 ms:

post-14873-0-64350600-1366231402_thumb.jpg

Åsså har jag gjort en ny mätning:

post-14873-0-82741700-1366231476_thumb.jpg

Det är lite svårt att få till två mätningar från olika tillfällen som ska vara helt jämförbara. Positioner, inställningar, kalibrering etc blir säkert inte helt lika från gång till gång. Dessutom "råkade" mina skumabsorbenter och soffdynor komma tillbaka in i rummet av olika anledningar. Men eftersom de troligen inte gör så stor nytta så påverkar de kanske inte mätningen så mycket heller...

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 år senare...

Ber om ursäkt om jag kapar tråden ett ögonblick och undrar hur vet man om det är något fel på en mick i det här fallet Behringer ECM8000 som jag nyligen köpte för att på kul och allvar kolla rummet jag byggt med endast öron och ögon samt en del läsning här och där. Så jag följer noggrant instruktionerna i REW och gör alla kalibreringar och sedan kör en mätning och resultatet ser ut som följande bild, den är zommad från 35db till 105db samt 20-20Khz.

Vad jag undrar nu i mitt fall så är mitt rum perfekt mer eller mindre eller så är mikrofonen trasig! eller kanske felaktig på nåt sätt... kan ju ha gjort nåt galet men efter timmar i videos samt manual läsning verkar det ju inte så svårt att utföra detta och med då detta resultat... jag blir misstänksam men å andra sidan låter ju rummet bra i mina öron.

bifogar bild och hoppas på det bästa

Mvh.

post-1847-0-78504800-1404422872_thumb.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

ja det är något fel.

Har du valt rätt ingång i REW? Alltså om det är i bockat left eller right beroende på vilken du har kopplat in micken på. Gå in i preferences och kolla.

Du kan skita i att gör nån kallibrerings fil av ljudkortet, du behöver alltså ingen behöver ingen loop koppling i ljudkortet. om du nu har följt nån anvisning om att gör så? din mätning ser lite ut som en mätning av ljudkortets frekvens gång(jag har dock aldrig kolla en sådan i vattenfallet)

När du mäter bör du även stänga av lyssning på mick-ingången så du inte mäter med rundgång.

Micken bör du vinkla nästan mot taket när du mäter(om 0 grader är horisontellt så vilka upp ungefär 75 grader)

Du ska inte stå nära micken när du mäter(bär sär att flytta sig mot något av bakre hören när men startat mätningen), och igen stol med reflekterande ryggstöd i lyssnings-possition.

mäta med en högtalare åt gången, En för höger och en för vänster så du ser om frekvens gången är så lika som möjligt H/V.

Det var ett tag sedan jag gjorde mätning i rew och har inte det på den här datorn så jag kan kolla, men där man startar mätningen så tror jag det finns en knapp som "check levels" eller nått sådant där det spelas upp ett brus.

Då ska man ställa in mick gain så det är i samma db nivå som ut ljudet. där bör du se att micken kommer in.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för svar. jo jag vet hur jag ska placera mig å allt sådant så det är inga problem med det utan det var mest resultatet som gjorde mig misstänksam, jodå jag har kopplat rätt, och jag har mätt som du anger så det är lite märkligt, det är ett motu 828mk3, mina JBL LSR4328 har en room-mode-correction som efter otaliga mätningar och justeringar visar på två stående vågor runt 121hz höger sida och 115hz vänster samt en reducering av dessa med ungefär 4 resp 5.xx db med ett Q värde som är väldigt smalt, RMC gör egentligen inget annat än skär i problem området så man får ingen visuell bild av det hela därav detta test med REW.

Hade ett område på vänster sida där det bildades en våg på 43hz men den byttes mot 115hz och var mindre kompenserad av JBL än 43hz-vågen efter justering av en absorbent där vågen verkade starta ifrån...

Som sagt har jag säkert lyckats göra nåt banalt fel och får fördjupa mig i detta men det var ju en väldigt märklig kurva att få vid en första mätning med detta program och mick efter att bara jobbat med JBLs verktyg.

Tack igen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bobecca (oregistrerad)

Skicka mdat filen så kan vi, de som har REW, tita på den!

EDIT: Aha, en ny tråd:)

Redigerat av Bobecca
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...