Jump to content
Annons

mystisk fil i roten - pagefile


maxmaxmax (oregistrerad)

Recommended Posts

maxmaxmax (oregistrerad)

upptäckte precis en fil jag aldrig sett innan.

den ligger i roten på C: ,heter pagefile och är på 740 MB.

någon som känner igen det?

hade nyss rätt mycket virus. har jag blivit utsatt för mellanlagring av material? den är senast ändrad idag.

någon som har en aning om vad det är? kör xp

Redigerat av maxmaxmax
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Du kan välja att ta bort den filen.

Om jag inte minns helt galet så ska storleken på pagefilen motsvara den mängd RAM minne som finns installerat på datorn.

Datorn skapar denna fil för att du ska kunna se hur mycket RAM som är installerat.

Rätta mig om jag har fel 😏

Njä.. Din pagefile ska va 2xditt internminne. Den finns för att du ska kunna köra program som kräver mer minne än du har tillgängligt. Anta att du har Cubase, Photoshop och Wavelab igång samtidigt. För att det ska funka på en burk med t ex 512mb ram krävs en pagefile som kan skyffla undan saker i minnet som inte används på hdn.

Tips: Skapa en egen liten partition för pagefilen på ungefär 5gb på någon annan disk än windowsdisken. Det kan i vissa fall snabba upp systemet avsevärt.

Edit: Det går att ställa pagefilen hursomhelst. Vill man veta hur mycket ram man har i burken ska man kolla egenskaper för "den här datorn".

Redigerat av VacUm
Link to comment
Dela på andra sajter

Lasse Mongo (oregistrerad)

filen är en del av windows-systemet för att windows ska kunna mellanlagra information om det befintliga RAM-minnet inte räcker till (man säger att windows växlar/skyfflar över information som inte behöver vara i RAM därav benämningen SWAP-FILE) annars skulle programmen/datorn bara stanna eftersom minnet skulle vara fullt, storleken på denna finns det lika många teorier som det finns tekniker och förstå-sig-påare här i världen och det man kan säga med säkerhet är att den bör vara fast ställd med samma minimum som maximum-värde för att slippa att den växer/krymper dynamiskt, detta är mest kännbart i musik/video sammnhang, kör man bara en "office-burk" så kan man bara låta den vara som windows själv vill ha den.

För bästa prestanda så bör all temporär verksamhet ligga på en egen disk så även denna "mystiska" fil i princip alla typer av datorsystem använder en form av paging-file...

Detta ämne kan som sagt var diskuteras i det oändliga.

Botten upp

Link to comment
Dela på andra sajter

[Tips: Skapa en egen liten partition för pagefilen på ungefär 5gb på någon annan disk än windowsdisken. Det kan i vissa fall snabba upp systemet avsevärt.

Bra Tips!

Jag håller ju på att få igång min nya dator.

1* Jag undrar bara hur man ställer in så at denna fil hamnar just där man vill ha den (alltså i den egna partitionen)

2* Behöver man vekligen 5gig stor partition, har det med villkoren för en partition att göra?

3* Jag ska ju partionera upp min andra disk och lägga "stora filer" (mp3, filmer osv) i den ena och filer som jag arbetar mycket med (inspelning) i den andra)

Spelar det då någon prestandamässig roll om den sistnämnda partitionen är på, låt oss säga 40Gb eller 100Gb?

Link to comment
Dela på andra sajter

1* Jag undrar bara hur man ställer in så at denna fil hamnar just där man vill ha den (alltså i den egna partitionen)

Den här datorn -> Egenskaper -> Avancerat -> Prestanda -> Inställningar -> Avancerat -> Virtuellt minne -> Ändra

Redigerat av Henke
Link to comment
Dela på andra sajter

den optimala platsen för swapfilen är på en egen partition i början (rätta mig om jag har fel) på hårddisken rent fysiskt eftersom den delen har något snabbare åtkomsttid.

swapfilen är som redan konstaterats ett sätt för datorn att använda hårddisken som ram-minne.

Link to comment
Dela på andra sajter

Äsch, inte behöver du ha swapfilen på en egen disk eller partition.

Har du bara ditt data på en annan disk så ordnar det sig. För hur mycket behöver disken användas annars förutom swapfilen. Kör den på samma som os'et.

Edit: Jag förutsätter att det är en Windows swapfil vi pratar om här. I Unix-världen och Mac-världen kanske det är nåt annat.

/H

Redigerat av Procedomani
Link to comment
Dela på andra sajter

Äsch, inte behöver du ha swapfilen på en egen disk eller partition.

Har du bara ditt data på en annan disk så ordnar det sig. För hur mycket behöver disken användas annars förutom swapfilen. Kör den på samma som os'et.

/H

Håller med. Den gör inte mycket nytta på annan disk som den bara läser

flatfiler med. Den tar bara onödig plats.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok. men hur lägger jag partitionen i början?

Du menar att det första jag gör är att skapa denna partition? dry.gif

ingen aning faktiskt. Om jag hade varit du hade jag ställt in swapfilens storlek till permanent och dubbelt så stor som ditt ramminne och sen varit nöjd.

Link to comment
Dela på andra sajter

Lasse Mongo (oregistrerad)

ok detta ämne kan man som jag nämnt tidigare älta tills vi blir dammiga skelett men jag drar lite till då!

om du bara har en disk så blir det lite jobbigare då du ska prtitionera den då du gör det i ett tidigt läge av installationen av ditt OS (operativsystem), har du partitonmagic så kan du göra det enklare och då i windows.

ex 1. en disk på typ 60Gb

första partitonen kan du göra till godtyckligt vad du tror att du kommer att installera men säg en 10Gb och enligt följande: (obs detta är endast exempel, du kan göra precis som du vill...

part 1 10Gb Os & program

part 2 5Gb SWAP & temp

part 3 20Gb Recording eller lagring

part 4 25Gb som ovan eller tvärtom

eller skippa denna och kör allt på den ovan som då blir större, fördelen med detta är att du kan ha dina samplingar och annat som bara ska lgras på den här och slipper ligga blandade med dina inspelningar som s a s är dynamiska ur aspekten de växer eller krymper beroende på vad man gör med dem...

när sedan ditt operativ är upp och springer så definerar du din pagefile på partition 2 och du blir tvungen att starta om (nu är den först på partitionen) för att aktivera den där, därefter så skapar du en mapp där som du kallar temp där du sen säger till windows att använda som temp och för tillfälliga internet filer, obs du måste göra det både för windows och för din användar-profil. Dessa hittar du om du använder winxp i kontrollpanelen->system->avancerat och för pagefile så prestanda, när du ändå är här så ta även knappen prestanda och sätt systemet på "justera för bästa prestanda", samt för temp under knappen miljö där har du dels din användare men också i fältet nedan för windows, där ser du var systemet tror att dina temp-filer ska lagras och du byter helt enkelt sökvägen mot i detta fall då till d:\temp och likadant för i windows-fallet detta gäller även den post som heter tmp-filer men det ser du.

du måste sedan också göra detta i inställningarna för internet explorer som du hittar i kontrollpanelen->internet-inställningar och tillfälliga internet-filer där den ska peka mot d:\temp sedan under fliken avancerat klickar du i posten "töm mappen "tillfälliga-internet-filer varje gång läsaren stängs"" så har du fått bort allt det skräpet från din systemdisk vilken minskar mängden tillfällen du måste defragmentera den då den inte längre kommet att bli så stökig samt att program som använder temporära filer oftast tittar vart windows har sin temp-sökväg. Även din profil hålls renare med detta.

Vitsen med detta är att du får ett system som går bättre och genererar mindre skräp och med det också ett stabilare och piggare system sen kan folk argumentera som de vill, detta är ett väl beprövat koncept och som rekomenderas av väldigt många erfarna. Det bästa är om du kan ha flera diskar och definera dessa inställningar till en egen fysisk disk (alltså inte partition) då den kan agera självständigt utan att behöva invänta att andra processer blir klara eller att de får vänta på sin tur ja du kanske förstår tankesättet. Nu orkar jag inte skriva mer i detta ämne!

Sist men inte minst skaffa "ghost" och gör sen en image av ditt system och bränn ned på en cd/dvd så slipper du många långa ominstallationer i framtiden, mycket bättre än windows återställare 🙁

Lycka till och botten up då

Link to comment
Dela på andra sajter

Har du en disk på 60gb så köp en till och ha dina musikdata på...

Kör operativet på din 60 gb disk och partitionera eventuellt upp denna om du vill i mindre bitar tex Mammas disk, Bosses disk. Fast du inte behöver...

Lägg fortfarande en/din pagefile på den första partitionen.

/H

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...