Jump to content
Annons

Funderar på att köpa laptop


Giannis

Recommended Posts

Annons

Tack för svaren gott folk!!!

Jag har inga millen på konton och skulle gärna komma undan lite billigare när det gäller laptop. Den dator jag har sedan tidigare är en Athlon 2ghz med 512 mb ram och det har fungerat väldigt bra förutom i de fall då jag har haft väldigt många samplingar och i luften samtidigt- jag tänkte att ytterligare 512 mb ram skulle lösa detta?

Är det någon som vet om Sempron processorn duger till musikproduktion med Logic?

Giannis

Link to comment
Dela på andra sajter

För att återgå till ämnet så har jag precis beställt en Acer 3003LMi eftersom den verkar vara en schysst dator för ett schysst pris. Jag tror processorn absolut duger för i alla fall mina behov. Det känns som om prestandan ändå hänger mer på internminnet och det kan man ju alltid uppgradera vid behov.

Så småningom ska jag väl också köpa ett externt ljudkort och då skulle väl ett problem kunna vara att datorn saknar FireWire anslutningar men det vet jag inte så mycket om 😳

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Nej, firewire-anslutning har den så ett firewire-ljudkort är inga problem att anslutna! Dock kan inte din dator strömförsörja detta ljudkort

så du måsta då använda fw-ljudkortets medföljande nätadapter!

Processorn duger mycket bra sålänge man inte vill börja använda effektkrävande pluggar som ex gitarrförstärkare eller "impuls-reverb" eller

väldigt många instrument-pluggar samtidigt! Då vill man alltid ha mer processorkraft, tro mig! Ska samplers användas är 1 GB att rekommendera,

1 GB är förresten att rekommendera i vilket fall som helst! Jag har 2 GB och skulle gärna ha mer och släng då gärna på en PM 10 GHz:are på en gång,

helst med dubbel-kärna!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Nej, firewire-anslutning har den så ett firewire-ljudkort är inga problem att anslutna! Dock kan inte din dator strömförsörja detta ljudkort

så du måsta då använda fw-ljudkortets medföljande nätadapter!

Processorn duger, eller den duger lika dåligt som alla andra processorer (oavsett pris) som finns! Man vill alltid ha mer processorkraft, tro mig!

Om du ska använda samplers är 1 GB att rekommendera, 1 GB är förresten att rekommendera i vilket fall som helst!

Jag har 2 GB och skulle gärna ha mer och släng då gärna på en PM 10 GHz:are på en gång, helst med dubbel-kärna!

Näe, firewireljudkort är inga problem, om det inte visar sig vara fel uppsättning VIA kretsar i firewirekontrollern..

Eller om datorn helt enkelt har "fel" chipset på modekortet. ta en titt i länken som jag skickade för några inlägg sedan, där finns en del fingervisningar som pekar på väl fungerande moderkortschipset mm.

Redigerat av brojd
Link to comment
Dela på andra sajter

Kul, Lars-Olof, att du har köpt samma dator som jag har tänkt mig!

Hans, du säger att det kan behövas en bättre processor om jag ska köra gitarrförstärkare eller impulsreverb (jag antar att du tänker på ex. Amplitube respektive Waves IR).

Det jag behöver är en laptop som tillåter mig att göra professionella produktioner (jag gör en hel del musik åt mindre produktionsbolag - infofilm, reklamfilm, dokumentärfilm). Mitt huvudsakliga instrument råkar vara gitarr så jag använder ofta förstärkarpluggen Amplitube.

I min stationära har jag kunnat använda två eller tre spår med Amplitube sen har jag fått bounca ner tracksen pga att det helt enkelt inte fungerat med mer spår - detta har varit relativt funktionellt.

När det gäller reverb använder jag mig aldrig av impulsreverb, förmodligen för att det har tagit väldigt hårt på min dators resurser. Jag tycker att jag klarar mig bra med Logics inbyggda reverb vilket jag använder tillsammans med Waves Trueverb och RVerb.

Frågan kvarstår dock för mig. Är jag tvungen att lägga ut ytterligare 5000kr för att få en funktionell laptop eller duger den jag har sett ut (se första inlägg i den här tråden)?

Asaknaden av Firewire kan vara besvärlig (har haft i tankarna att eventuellt införskaffa ett MOTU 828mkII) men det finns också bra USB-ljudkort tex M-Audio eller det nya M-Box 2.

Redigerat av Giannis
Link to comment
Dela på andra sajter

Frågan kvarstår dock för mig. Är jag tvungen att lägga ut ytterligare 5000kr för att få en funktionell laptop

eller duger den jag har sett ut (se första inlägg i den här tråden)?

Vad har du för spec på din stationära dator? AMD Mobile Sempron 3000+ är väl ungefär som en stationär med Intel Celeron-processor!

Både Intel PM och AMD Turion i en bärbar kommer ju ge mera kraft! Sempron och celeron är väl mest till för enklare kontors-applikationer

så Turion eller PM är nog att rekommendera ändå! Den här är nog betydligt kraftfullare och har firewire: Att köpa till minne i efterhand är

svindyrt! Ifall man inte köper icke-märkes-specifika men det är ju å andra sidan lite chans-artat!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Schysst dator!

Den blir inte mer än ett par tusen dyrare heller. Tack för den länken Hans!

Min nuvarande arbetsstation är en Athlon 2ghz med 512 mb ram vilken jag använder ett M-Audio Duo ljudkort (USB)

Du gav mig någonting att tänka på nu. Vet du vilken skillnad en Turion-processor skulle göra rent arbetsmässigt? Jag har svårt att föreställa mig vad jag får för de extra tusenlapparna.

Tack.

Giannis

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack i alla fall!

Jag har försökt hitta en benchmarktest utan resultat tyvärr men jag får väl leta vidare. När det gäller minne så kan jag inte köra mer än 1024 mb då Logic 5.5 inte stödjer mer. Det är tydligen någon bugg har jag hört. (Kanske någon känner till ett sätt att ta sig runt??)

Redigerat av Giannis
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har inte upplevt några problem med Frosts laptop.. Att jämföra dom med datorer som är mer än hälften så "billiga" tror jag inte man ska heller.

Prylarna som är i frost-datorer är optimerade för audio-hantering.. m.a.o. Bra trhuput I/O mot hårddisk.. (bl.a. 7200 RPM HD) så få delade IRQ som möjligt. etc..

Modifierad BIOS etc..

Om man däremot själv installerat OP och ev. ljudprogramvara på ett klantigt sätt (inte slagit av onödiga services, inte optimerat för bakgrundstjänster, ständigt på , batterispar på, etc..) så får man skylla sig själv om det kraschar.. det är är ju ändå en standard PC i det flesta avseenden.

Att processorns styrka och minnets mängd är viktiga för vilka VST-pluggar, samplelibraries man använder det är nåt man får ta ansvar för själv.

Frost datorer är alltså optimerade för audiohantering.. Inte för enskilda VST-pluggar processorhungrighet. Dom frostdatorer jag använt har aldrig varit kraschbenägna om de installerats på ett rätt sätt.. Med andra ord så vill jag nog helst skylla Orcas IT-personal för dålig kunskap då man installerat OP och Mjukvara etc.. Det är med andra ord deras okunskap som gör att Frostdatorer kraschar i Hans beskrivna fall..

En liknelse.. Man kan inte skylla Porsche för dålig väghållning för att James Dean råkade köra ihjäl i en kurva med en Porsche.

😕

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Har kollat lite och AMD Turion ML-35 motsvarar ungefär den stationära du har med 2 GHz (möjligen 1.8GHz) som i sin

tur motsvarar ca 3 GHz P4 och därmed även Intel PM 2.0 GHz (1.8) Har själv PM 1.6 och den klarar faktiskt en hel del!

Redigerat av Hans
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kollade upp datorn du gav en länk till men den finns tyvärr inte i lager. Det finns en lite mindre modell med 512mb ram och en ML 30 processor. Jag tänkte att jag kunde köpa den och uppgradera minnet men då får jag inte den bättre processorn. Vet inte om det är någon större skillnad, en kompis till mig sa att det är samma processor.

Sen funderar jag på vitsen med mer minne än 1gb. Nu är det förvisso så att Logic 5.5 är buggigt och inte klarar mer än 1024 men om det skulle gå att använda mer minne, skulle det vara värt det? Jag antar att vid stora kompositioner som tex orkester arr går samplingsbiblioteken hårt på minnet.

Det är den där buggen då som kan vara i vägen. Någon som hört nånting om den?

Redigerat av Giannis
Link to comment
Dela på andra sajter

Skulle ha fått min frostlaptop (som jag talade om tidigare i tråden) och en m-audio oxygen8 idag, men de anlände inte i min musikhandlares sändning från leverantören. (luthman).

Ett minus för frost/luthman som lovat att datorn skulle ha en leveranstid på 2 veckor (jag beställde datorn den 24:e oktober).

Om det är Frost eller Luthman som är ansvarig för fördröjningen har jag ingen aning om, men i vilket fall som helst är det inte kul att få beskedet att min dator inte fanns med i leveransen från luthman idag.

Såhär är det visserligen alltid när jag beställer något eftersom jag har grym otur med mina inköp som alltid blir försenade eller är trasiga när jag får dem, men någon hade väl kunnat underrätta mig om förseningen så hade jag sluppit köra 6 mil i onödan. 🙂

(Min musikhandlare som jag känner väl hävdar att de inte fått något besked om fördröjningen utan antagit att datorn skulle anlända idag som utlovat.)....

Nåja, recensionen av Frostlaptopen får vänta till nästa vecka. (kommer den inte då ringer jag usama som får vidta åtgärder) 😠

Redigerat av brojd
Link to comment
Dela på andra sajter

Ett minus för frost/luthman som lovat att datorn skulle ha en leveranstid på 2 veckor (jag beställde datorn den 24:e oktober).

Hej, vi har en leveranstid på ca: 2 - 3 veckor.

Inget annat har någinsin utlovats ifrån Frost eller Luthman.

under speciella omständigheter som allokering av vissa komponenter så meddelas butikerna.

Link to comment
Dela på andra sajter

Kollade upp den här datorn nu (http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=HPPZE2348EA) som verkar rät ok.

En fråga som kommer upp är den om ljudnivåerna. Är det nån som har en HP eller har hört en arbeta? Skulle det gå att spela in t.ex. ack.gitarrer i samma rum utan att bakgrundsljudet blir störande?

Hur är laptopar generellt sett?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har en HP för ca 10k och den är väldigt tyst, gitarrer kan du lätt spela in utan att datorn hörs!

Staionära är som SL-buss i jämförelse, min kompis har extra dämpad Antec Sonata som är klart tyst

för att vara en stationär dator men inte jämfört med moderna laptops! Tror att bärbara som inte har

Intel PM (AMD Turion MT?) låter betydligt mer dock!

Link to comment
Dela på andra sajter

Ett minus för frost/luthman som lovat att datorn skulle ha en leveranstid på 2 veckor (jag beställde datorn den 24:e oktober).

Hej, vi har en leveranstid på ca: 2 - 3 veckor.

Inget annat har någinsin utlovats ifrån Frost eller Luthman.

under speciella omständigheter som allokering av vissa komponenter så meddelas butikerna.

Ok, Tack för snabbt svar.

Då kommer datorn alltså på onsdag till musikcenter i borlänge, för hade det varit några problem med komponenterna så hade väl frost redan meddelat musikcenter? :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 8 månader senare...

hej!

andrea från orca stockholm.

våra frost laptops har alltid varit riktigt bra, men de var tvungna att leva under jättejobbiga förhållande.

vissa månader kunde datorer vara på oavbrutet och jobba 12 timmar per dagen med jättekrävande program som pro tools, cubase och reason. dessutom hade vi helgkurser, då datorerna kunde varit på i hundratalstimmar...

inte så konstig att de blev ostabila, varma och fläkten lät...

dessutom var de inte alltid i kompetenta händer: eleverna kommer hos oss för att lära sig, och många har inte riktigt koll på vad en datorn kan göra...

eller vad säger ni om detta:

"den här datorn klarar ingenting!!!"

jag tittar på projektet: killen i fråga lyckades öppna 9 instancer av sample tank (istället för att använda en på olika kanaler), 4 av hypersonic (samma där), 6 insert effect (SIR, inte det lättaste på cpu) och kompressorer på varje kanal. eller det trodde han. men det var t-racks suite, alltså alla plugin som t-racks har.

för säkerhets skull fanns det också 2 stycken på master kanalen...

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
Postat (redigerat)

Hej alla och tack för alla tips!

Jag köpte en HP till slut med 1024 mb ram och den fungerar klockrent. Jag har gjort en hel del professionella produktioner på den så för de som kanske undrar över vad en laptop går kan jag berätta att det fungerar alldeles utmärkt!

Akustiska gitarrer kan jag lugnt spela in och fläkten stör inte det allra minsta - jag får dessutom en hel del beröm för gitarrerna!

Tack igen för alla svar och tack för ett bra forum!

Redigerat av Giannis
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...