Jump to content
Annons

Henric Svensson

411 views

Hej på Er!


Helgen har gått åt till att flytta hela låtlådan ifrån Spinnup till Distrokid - känns bra både i hjärta och plånbok! 💰 

Hela upplägget på Distrokid är enligt mitt tycke mycket bättre, smidigare, roligare och smartare! Såg att man kan betala för att låtskatten för evigt skall finnas tillgänglig i cyber-rymden. Tjänsten kallas leave a legacy - fascinerande tanke att kunna irritera omgivningen även efter sitt frånfälle! 💀 ⚰️ 🎵 

Trist bara att behöva lägga tid på sånt man redan lagt till handlingarna - känns inte särskilt kreativt!

Nu, fyra album senare, kan jag konstatera att jag hittat en process som funkar för mej för att ta ide’n till färdig låt!

Så här brukar processen se ut för mej:

 

Jag jobbar oftast bara med ett projekt åt gången. 

Stressar aldrig.

Försöker att ta genomtänkta beslut för att slippa gå tillbaka i processen och ändra.

Alla projekt skall sluta i en färdig låt eller kastas.

Text och sång kommer alltid sist för min del.

Mixar och trixar under resans gång.

Brukar börja med planlöst plinkande på något instrument för att hitta någon bra ide’.

När första fröet är sått brukar jag börja fundera på låt-struktur, tempo, tonart.

När låt-strukturen är klar och trumspåren preliminärt klara spelar jag in elbasen ofta med något enkelt komp-instrument i diskanten t ex piano eller gitarr.

Sen fyller jag på med instrument tills jag känner att jag har en solid grund som låter som jag vill och under denna processen är det inte ovanligt att det undermedvetna kastar ur sej fragment, förslag på vad låten skulle kunna handla om som naturligtvis antecknas och bearbetas.

Sen när grunden är inspelad brukar jag mixa, lyssna, mixa lyssna o s v tills jag känner mej nöjd - mixar ofta ut grunden och laddar upp som ett privat projekt i mitt ljudmoln/Soundcloud.

Sen börjar jag på textskrivandet - det drygaste momentet i hela processen oftast!

Ibland bara kommer orden och jag skriver med penna på gamla kuvert som jag sparar just för detta ändamål. Ibland skriver jag med bakgrunden i lurar och med en anteckningsapp i min padda. Ibland har jag bara ställt mej framför micken och börjat med första frasen för att sedan ta mej till slutet.

När texten skrivs funderar jag samtidigt på en lämplig sångmelodi.

När texten väl är klar brukar jag öva lite på sångmelodin för mej själv och verkligen ladda innan jag spelar in sången. Planerar så att jag har tid att spela in sången på hela låten i en följd. Försöker vara stenhård och verkligen få till pitch och timing så jag slipper gå tillbaka och sjunga om.

Om det är ett för datorn krävande projekt brukar jag exportera ut grunden på ett stereospår för att sedan starta ett nytt projekt med kompet på ett stereospår och fylla på med sången, körer och eventuella soloinstrument som ska arbeta mellan sångfraserna

När sången är inspelad börjar det ofta tidsödande arbetet med att få sången att låta som man vill - brukar bli volymautomation, mixa sångljud, lyssna, sova o s v tills man är nöjd och sången sitter i mixen.

Sen efter detta spelar jag in körer och eventuella soloinstrument som ska lira mellan sångfraserna. Sen blir det mixa, volymautomatisera, lyssna, sova osv tills man är nöjd.

När jag sedan känner att jag kommit till vägs ände med mixen brukar jag öppna upp ett nytt projekt och påbörja mastringen oftast med Ozone som jag gillar skarpt!

Sen brukar jag alltid få justera mixen - mastra - loudnessmäta - lyssna - sova o s v tills jag känner mej nöjd. Brukar lyssna i bilen, via paddan både med lurar och utan, ibland även i mobilens högtalare som komlement till lyssningen i studion.

Sen om låten skall paras ihop med något annat projekt brukar det behövas justeringar för att projekten skall smälta samman.

Sen när låten är klar tycker jag det är gött att bara ligga och lyssna och njuta av ett fullbordat projekt och inte stressa med att komma igång med nästa.

Det var allt för denna gången, rätt kul att skriva!

Henric.

 

 

Edited by Henric Svensson

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...