Jump to content
Annons

Sjukt bra ekoeffekt från 700-talet


HoboRec

607 views

För en månad sedan var jag på semester i Iran, det var spännande på många sätt. Jag hade lite funderingar innan jag åkte på att det skulle vara kul att göra något för videobloggen men tiden rann iväg och jag missade att planera något. Som tur var behövdes det inte planeras, för under en dag i staden Isfahan så presenterades möjligheterna för mig utan att jag behövde leta upp dem.

Inspelad impuls
Till att börja med så gjorde jag ett besök i den gamla fredagsmoskén som ligger vid stadens torg, som för övrigt skulle vara världens näst största torg. Inne i moskén visade guiden en punkt i ett rum där en fick ett väldigt tydligt eko, med sju klara upprepningar. Det behövdes inte göras speciellt höga ljud för att få effekten. Guiden demonstrerade till exempel genom att snärta till med en sedel. Jag passade på att göra en enkel impulsrespons som du kan ladda ned (se videon nedan för mer info).

Nästa ljudupplevelse var i entrén till Ali Qapu-palatset. Där hade takvalvet designats så att två personer ska kunna stå i var sitt hörn och prata med varandra. På det sättet kunde till exempel ogifta par, eller personer med hemliga relationer kommunicera där.

3946560661.jpg.01b9ec04b3465ade176f8b7ca8e31eda.jpg

På sjätte våningen i palatset fanns också ett gammalt musikrum där de hade haft olika former av musikframträdanden. Det var ett ganska stort rum men ljudet var behagligt dämpat med vad jag uppfattade som en jämn och fin återgivning av frekvenser. Alla väggar och valv i rummet var byggda som akustikpaneler med håligheter i olika storlekar och former. Allt var också dekorerat på ett väldigt detaljerat sätt. Väldigt vackert och fascinerande. Hade det inte varit förbjudet med rockmusik hade det varit en rejäl upplevelse att få spela in där någon gång. Se videon nu!

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...