Jump to content
Annons

Så får du bäst botten i bastrumman


HoboRec

599 views

Om en har för vana att spela in akustiska trummor har en med största sannolikhet någon kikat på en subkick. Vet en inte vad det är så är det i korta drag en mikrofon för bastrumma som Yamaha var först med. Det går i princip ut på att använda ett högtalarelement som mikrofon. Högtalarelementets storlek ska möjliggöra bättre upptagningsförmåga i de lägre frekvenserna. Jag fick en förfrågan om att demonstrera hur en kan göra en egen subkick. Och tänkte nu ge mig på det.

Jag ska börja med att erkänna att jag försökt detta tidigare, men inte fått något bra resultat och därför ganska snabbt gett upp. Den här gången gav jag mig själv mer tid att utforska metoden och det blev faktiskt riktigt bra i all sin enkelhet.

Större högtalare
Det första försöket gick ut på att ta en gammal stereohögtalare och plocka ut högtalarelementet. När jag hade plockat bort bakstycket så kom jag på att jag lika gärna kunde ha elementet kvar i lådan som fick fungera som stativ. Det enda jag gjorde var att koppla bort diskanten så att jag bara hade en sladd från baselementet, som jag tvinnade ihop med en överbliven mikrofronkabel. Jag kopplade detta direkt till en mikrofonförstärkare och spelade in. Det blev ett väldigt bra tillskott till den ordinarie mikrofonen på bastrumman. Signalen från högtalaren hade en tydlig topp runt 75 Hz. Se videon för att höra resultatet!

3700814314.png.7942ccab5d435cf9674fffc949c96826.png
Visst går det att använda högtalare som kickmick, med kabinett och allt!

Jag ville också göra ett försök med en högtalare med större diameter, varpå jag ställe en 2 x 12"-combo framför bastrumman och dem kopplade via en linebox till mikrofonförstärkaren. Detta gav också ett väldigt bra resultat, och de båda alternativen får nog vägas mot vilken typ av genre som spelas in och hur snabbt trummorna spelas. Gitarrhögtalaren hade en topp runt 50 Hz med tydlig transienter. För mer detaljer om hur det hela gick till får du se i videon!

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...