Jump to content
Annons
  • entries
    118
  • comments
    33
  • views
    18,386

About this blog

Välkommen till min Studio-blogg! Jag är Ulf på HoboRec, en heltidsarbetande ljudtekniker och musikproducent. Jag har arbetat med hundratals band genom åren, främst inom rock- och punkbaserade genrer. På den här bloggsidan kommer jag att lägga upp videor om inspelning- och mixtekniker, redskapsrecensioner och lite intervjuer med intressanta och relevanta personer. Du kommer att lära dig att vara mer kreativ i inspelningen istället för att fixa saker i mixen, och förhoppningsvis inspireras att komma med nya idéer på egen hand.

Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Entries in this blog

Bygg egna LP-hyllor

Oavsett om du producerar musik som släpps på vinyl eller bara gillar LP-skivor som format så håller du formodlingen med om att det är snyggt. Och i och med det så gör det sig alldeles ypperligt för att visas upp. (In English at the bottom of the page). Det finns olika typer av hyllor för LP-skivor att köpa men det mesta är antingen dyrt eller ganska klumpigt designat. Så den här veckan har inte gjort en video om ljudproduktion utan istället visar jag hur du kan bygga dina alldeles egna LP-h

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Peter Dahlström – mannen bakom The End Studios

Jag har jobbat under The End Studios tak i snart tre år. Peter Dahlström byggde studion tillsammans med sin vän Ajax för lite mer än tjugo år sedan. I veckans video vill jag ta tillfället i akt och prata lite med Peter om hans historia. Hur han fick upp intresset för ljudteknik och hur resan gick från det till att bygga den här fantastiska studion. Det blev en ganska öppenhjärtig konversation om hur han började med att brygga kaffe i en skånsk studio till göra uppdrag för några av de störs

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Mitt NAMM 2020

I år åkte jag på mitt första vinter-NAMM i Anaheim. Jag har tidigare varit i Nashville på sommarupplagan där folk har rekommenderat mig att åka till Anaheim. (In English at the bottom of the page). Samma människor har också förvarnat mig om att den mässan är mycket större än sommar-NAMM i Nashville. Även om jag visste att det skulle vara stort blev jag ganska överväldigad. Min plan från början var att göra en hel del intervjuer och mindre reportage, men upplevelsen var så intensiv att jag i

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Mitt produktionsår 2019

2019 var ett bra år för mig där mycket av musiken jag jobbade på släpptes. Dessutom släpptes det mesta på fysiska skivor. (In English at the bottom of the page). En av anledningarna till att jag verkligen uppskattar mitt jobb, är att jag får möjligheten att fysiskt hålla den färdiga produkten i min hand efter att tillsammans med banden lagt ner allt arbete. Jag ville egentligen visa fler skivor i videon, men den blev alldeles för lång. Om du vill höra mer så har jag även knåpat ihop en play

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Fem gratispluggar du inte får missa

För ett tag sedan gick jag igenom och organiserade mina plugin-mappar och kom fram till att några pluggar jag använder väldigt ofta är gratis. Förutom att vara gratis är de också väldigt bra så därför tänkte jag att det kunde vara schyst att dela med mig av några av dessa. Hoppas du hittar något du gillar! Ulf Blomberg Producer & Audio engineer +46709184758 | www.hoborec.com Läs mer: HoboRecs samtliga blogginlägg >

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Lär dig leva på din hemstudio med Brian Hood

Under mitt sommarbesök i Nashville passade jag på att träffa Brian Hood för en intervju. Brian är i grunden producent och mixtekniker men har också skapat kurser och fildelningstjänster för att underlätta för sina branschkollegor. Han ligger bakom podden The Six Figure Home Studio, där han tillsammans med sin poddpartner Chris guidar oss genom företagssidan av att driva en studio. Jag följer själv många poddar som handlar om musikproduktion, men ibland är en ju tvungen att förena sina hjär

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Är albumet som format dött?

Jag har från flera håll hört att albumet som musikformat är dött. Detta ska till stor del bero på hur musik numera konsumeras via streaming snarare än fysiska skivor. En strategi ska då vara att regelbundet släppa enstaka låtar en efter en för att hålla sig relevant i en "marknad" som fylls på med nytt material varje dag. Jag förstår att den tanken känns tilltalande då det dessutom är betydligt lättare att fokusera på att skriva, producera och spela in en låt i taget. Dessutom kräver det in

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Så bygger du din egen gitarr

Efter att ha gjort den mest tidskrävande och kanske mindre roliga delen av jobbet i förra videon (nedan) är det nu dags för den roligare delen. I veckans video ger jag gitarren dess utseendemässiga uttryck samt sätter ihop allt och gör den till ett riktigt spelbart instrument. Allt har verkligen inte gått som på räls, men så har jag inte heller spenderat mycket tid åt träslöjd sedan jag gick i grundskolan. Ett par misstag och skavanker finns helt klart men jag är ändå supernöjd med resultat

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Ljudtekniker eller producent – var går gränsen?

Förr i världen var titeln producent inom vår branch något mer tydlig än vad den är idag. Olika musikgenres fungerar väldigt olika och vad som förväntas av en som tekniker eller producent är inte alltid solklart. Med lägre inspelningsbudgetar innebär det att vi behöver ha flera olika roller under arbetet, och vissa kanske även har för mycket yrkesstolthet för att låta någon annan komma in och tala om hur det ska låta. Frågorna är många, åsikterna likaså. Jag skulle gärna ta del av era åsikte

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Ett trumset, fem rum – så påverkas ljudet av ​​​​​​​rummets karaktär

Studion jag nu jobbar i har ett gäng rumskonfigurationer för inspelning. Jag tänkte att det naturligtvis är min plikt att testa hur det är att spela in trummor i varje. I de flesta fall har en kanske inte fem rum att välja på när en ska spela in trummor, men ofta kan rummet åtminstone anpassas med mikrofonplacering eller akustikbehandling. Rummets karaktär gör stor skillnad för känslan och ljudet av trummorna som i sin tur gör stor skillna

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Ulf träffar Magnus Lindberg från Cult Of Luna

Ulf Blomberg träffar Magnus Lindberg från Cult Of Luna och pratar om hans tankar kring musikproduktion, mastring och monitoring. För ett par veckor sedan var jag uppe i Stockholm, i Redmount Studios för att göra en mastering med Magnus Lindberg. Magnus är för mig mest känd som trummis i Cult Of Luna där han också står för inspelning, mix och mastering. Utöver detta är han väldigt aktiv som både mixare och masteringstekniker för både svenska och internationella ban

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Vikten av pauser i musikproduktionen (och möt nya studiohunden)

Att ta pauser när en jobbar med ljudproduktion viktigt. Tyvärr kan det vara svårt att komma ihåg när en blivit djupt försjunken i ett projekt. Jag kan utan problem sitta nästan en hel dag med en mix utan att ta paus, eller knappt ens äta. När jag sedan tar en paus och återgår till arbetet så inser jag ofta att både hörseln och den allmänna uppfattningen av vad jag håller på med är oklar. Av bland annat den anledningen har jag en längre tid funderat på att skaffa en hund så jag blir tvunge

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Hur balanserad ljudsignal fungerar och varför du vill använda det

De flesta vet att det finns både obalanserade och balanserade signaler och kablar. De flesta vet nog också att balanserat oftast är att föredra, men frågan är om de flesta vet varför det är bättre och hur det egentligen fungerar. Det finns en hel del teknisk information och förklaringar till hur detta fungerar. Jag tänkte däremot ge mig på en lite mer praktisk förklaring med tydliga exempel. Ett par ljudexempel konstruerades genom att snurra två obalanserade kablar runt en eltransformator f

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Vi sammanfattar Studio-vlogg-året 2016 och svarar på dina frågor

Sedan strax innan sommaren 2016 har jag i samarbete med Studio gett ut min videoblogg om studioinspelning. Feedbacken har varierat men har till största del varit väldigt positiv så jag kommer inte lägga ner det här inom den närmaste tiden. I veckans video gör jag en liten sammanfattning av 2016 års vlogg-inlägg och väljer ut några kommentarer och frågor att ge svar på. Ämnen som behandlas är varför jag är se envis med att spela in med rumsmikrofoner, huruvida det

HoboRec

HoboRec in Övrigt

Video: Fem grymt bra böcker om musikproduktion

Här kommer min personliga topp-fem-lista. Inte på något sätt är det de fem bästa böckerna som finns, men utifrån de böcker jag köpt, lånat och läst så är det dessa jag oftast återvänder till. Listan är inte rangordnad. Modern Recording Techniques David Miles Huber & Robert E. Runstein. En bra övergripande bok som tar upp allt från analog och digital inspelning till teori, teknik, mastering och allmäna tips och tricks for dig med studio. Mixing Audio Roey Izhaki Al

HoboRec

HoboRec in Övrigt

×
×
  • Create New...