Jump to content
Annons
 • Turnerande och liveshower med hiphop-legenden Sol Messiah

  Måndagsintervjun: Producent DJ Sol Messiah är mitt uppe i en lång turné i USA och Europa tillsammans med rapparen Sa-Roc. Sol berättar om hur de förberedde liveshowen, om den nya musikvideon och varför det allra viktigaste är att älska sitt hantverk.

  Lotta Fahlén

  1.Fotocred_Gates_1800.jpg.81b5ba016837b770a95f8c56cbe56471.jpg
  Sol Messiah. (Foto: Gates).

  Sol Messiah växte upp i Atlanta och startade sin karriär som breakdansare för att senare falla för ett annat av hiphopens element - att DJa. Tillsammans med veteranen Dallas Austin började han senare producera musik och skapade en imponerande musikkatalog med hits för bland annat TLC och Madonna.

  I september släpptes Sol Messiahs album GOD CMPLX på det oberoende hiphop-skivbolaget Rhymesayers Entertainment i Minneapolis. På albumet kombineras boom bap-produktioner med rhymes från några av hiphopens främsta MCs. Förutom Sa-Roc hörs MURS, Slug från Atmosphere, Evidence och Stick Man från Dead Prez.

  Tillsammans med Sa-Roc är han nu ute på turné och spelar bland annat i Köpenhamn den 15 december. Som duo har Sol Messiah och Sa-Roc ett långt musikaliskt samarbete i bagaget, bland annat Sa-Rocs banbrytande debutalbum The Sharecropper’s Daughter som släpptes 2020.

  1390146377_2.Foto-Gates_1800.jpg.a7bc829f20f9d6d309796bc6d60c2ac0.jpg
  Sol Messiah. (Foto: Gates).

  Sol Messiah, kan du berätta om något du lärde dig under skapandet av senaste albumet GOD CMPLX?
  – Det mesta av albumet spelade jag in under pandemin och något som jag lärde mig är att teknologin är så otroligt avancerad, du kan i princip göra vad som över internet. Att vara på samma plats under skapandeprocessen ger möjligtvis mer intima reaktioner som eventuellt skulle kunna ge bättre resultat, men det är egentligen den enda skillnaden.

  GOD CMPLX (Spotify):

  426876440_3.Albumomslag_1800.thumb.jpg.44953fd7aac64dab4cd92fa95a8208a8.jpg

  Hade nu något speciellt tema eller ljudpalett i åtanke när du producerade albumet?
  – Ja, när jag producerade GOD CMPLX letade jag efter episka, stora ljud med själfulla melodiska rörelser.

  Nyligen gav du ut musikvideo till låten Grand feat. Da BackWudz, kan du berätta lite om skapandet av musikvideon?
  – Videon Grand är ett samarbete med gruppen Da BackWudz som är en legendarisk rapgrupp från Atlanta. De startade sin resa på Rowdy Records tillsammans med Dallas Austin för mer än 15 år sedan. När det gäller MCs är de toppklass, som OutKast och Goodie Mob, i traditionen av original-emcees i Atlanta. Videon spelades in av min främsta videoregissör Tommy Nova som också gjort Sa-Rocs Forever. Vi ville komma åt en mer naturlig look, som när vi spelar in en låt och framför den i studion, en naturlig studiovibe helt enkelt.

  Grand musikvideo (Youtube):

  Du har en stor turné på gång, kan du berätta lite om processen kring att planera och sätta upp liveshowen?
  – Jag tror på att presentera en liveshow ungefär som ett teaterpjäs, att liksom omsluta publiken i upplevelsen.

  – Sa-Roc och jag arbetar tillsammans som en enhet – det är interaktivt mellan oss, skivspelaren och publiken. När vi förbereder oss för shower frågar vi oss vad vi kan göra för att ge publiken den fulla upplevelsen vi har på scen. Vi tränar som om det vore inför olympiska spelen!

  1195190370_4.Foto-Gates-1800_ny2.jpg.962cf5689f2bdb1af5108bc72e29a345.jpg
  Sol Messiah. (Foto: Gates).

  Till våra läsare som också spelar live, har du några tips eller strategier för att hålla fokus på scen kväll efter kväll?
  – Man måste älska hantverket för att hålla fokus. Det är som kampsport. Du måste behärska hantverket mindfulness och ha avsikten att verkligen vilja glädja din publik. Jag älskar kulturen så mitt huvudmål är att dela den i dess ultimata skönhet.blatt_streck.png.468694a5799402450ea3f5e385501660.pngLänkar

  Hemsida
  Facebook
  Instagram


  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlén där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen. Här hittar du tidigare artiklar i serien Måndagsintervjun >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...