Jump to content
Annons
 • Explosiva liveshower och elektropunk med The Guilt

  Måndagsintervjun: Vi har tagit ett snack med elektropunkduon som bland annat berättar om lustfyllt, gränslöst skapande och vikten av att få vara nerviga tillsammans bakom scen för att sedan kunna äga scenen.

  Lotta Fahlén

  1_1800.jpg.56c643ff0d9a91c2ac29f241cc332c7c.jpg
  The Guilt.

  Har du upplevt The Guilt live är det inte något du glömmer i första taget. En farlig blandning av arg dans, kickar, svett och fläskiga riff. The Guilt består av Emma Anitchka på maskin och sång och Catnip Lizzy på gitarr. Själva beskriver de sitt sound som Malmös svar på Roxette fast med kniv och politik.

  Emma och Alice, sedan 2021 är det ni två som är The Guilt, kan ni berätta om hur ni fann varandra?

  – Vi fann varandra genom Popkollo! Vi satt i styrelsen i Popkollo Malmö tillsammans. Emma behövde en ny gitarrist och tänkte typ: Alice är cool och kan spela. Hon är säkert för upptagen men jag frågar. Och Alice tänkte: Emma är nog egentligen för cool för mig men jag tänkte fake it til’ I make it!

   – Vi jobbar mycket med cut and paste, try and fail. Alice är en fena på att leverera riff- vi är tillsammans snabba på att hitta en hook eller attityd vi gillar sen skapar vi projekt eller loopar att jobba med, bollar det fram och tillbaks. Emma skruvar gärna synth-ljud och riktigt dassiga trummor.

  2_1800.jpg.04a1b7622bcebe455fc44628f4fedab7.jpg
  Emma Anitchka i The Guilt. (Foto: Tony Jageteg).

  Er liveshow är otroligt medryckande, energisk och explosiv, kan ni stega oss genom processen från att musiken är skapad till att ni står där på scen?

  – Just nu har vi ingen utstuderad process mer än att vi plockar upp sånt som händer spontant, en fot här, en brygga där…  När vi gör låtarna snackar vi ju mycket om vilken känsla som finns i låten, hur texten hänger ihop med det, hur dynamiken i arret förstärker eller kanske knuffar känslan åt ett annat håll (det får ju inte bli för lätt!). Även om vi inte tänker eller planerar lajvet så är vi nog angelägna om att mottagaren ska fatta- så då gör vi helt för mycket av allt, eller helt fel grejer. Folket ska ju få sitt.

  Har ni tips till andra artister som önskar hitta sin livepersonlighet och våga ta ut svängarna?

  – Peppa varandra! Det fina med att spela i band eller i vårt fall duo är ju att man har varandra. Om en känner sig lite lost kan man få inspo av den andre. Berätta för den andra när den gör något coolt eller bra så den får bekräftelse!

  – På scen är det bra att kunna låtsas att man har stenkoll- bakom scen behöver man ladda med varandra och hitta rätt mood. Emma behöver alltid hjälp att välja strumpor till exempel. Att få vara öppen med sina nervigheter är viktigt för att kunna äga scen sen. Om en har hittat sin känsla med en låt så gå hela vägen med den känslan- tänk inte, bara gör.

  3_1800.jpg.0c2f106aea5c792deba8c1f5c9cae6e7.jpg
  The Guilt.

  Ni är på gång med ny musik, berätta om den!

  – Inför nystarten hade Emma en idé om ett tydligare sound- mer punk, mer synth, mindre av allt… Sen kom Alice! Vi drack (dricker) mycket kaffe och pratade om E-type, Taylor Swift och Sisters of Mercy. Med andra ord- vi provar allt, elbas, glockenspiel och pannade gitarrer (som från början var en deal breaker). Det viktigaste har ändå varit att det ska vara roligt att skapa. Och det blir kul när en fastnar i ett synthljud, en rytm eller ja, klockspel, och den andra hakar i när den andra fastnar. Nu låter det som att vi är HELT GRÄNSLÖSA, och det är sant men det som trillar ut i andra änden är knivskarp känsloprojicering som du också kan dansa till. Anger management disco. Feta synthar och snabba gitarrer. Elektronik med skrik är känslan. Emma skriver gärna om farliga grejer som muskler, kattdjur, en fransk kärleksballad till Alice fru, det vanliga.

  4_1800.jpg.329db083d6b8f4a93d4ba8f96665f1e6.jpg
  Emma Anitchka i The Guilt. (Foto: Tony Jageteg).

  Vad har ni för planer 2023?

  – Spela, spela, spela, vår-sommar. Mycket Tyskland. Just nu fikar vi fram våra mästerverk och testar ny teknik, men kommer också sträcka ut en massa händer till alla som vill ha samarbeten med oss - scen, remixes, videokonst, vi vill jobba med fler! Tveka inte att höra av dig med idéer!blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.png
  Länkar:

  Spotify:

  Musikvideo:

  Instagram
  Facebookblatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.png
  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlén där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen. Här hittar du tidigare artiklar i serien Måndagsintervjun >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...