Jump to content
Annons
 • Drivkraft och musikaliska samarbeten med Christine Owman

  MÅNDAGSINTERVJUN: Musikern Christine Ownan berättar bland annat om omställningen under pandemin, drivkraft och det viktigaste som hänt i hennes musikaliska liv. 

  Lotta Fahlén

  768620479_2.ChristineOwman-pressbildavJanPietervanEerde2021_1800.jpg.300d40d6896707d620b747df3405e216.jpgChristine Owman. Foto av Jan Pieter van Eerde.

  Christine Owman är kompositör, producent och multiinstrumentalist som  samarbetat och turnerat med band och artister så som Robert Plant, Mark Lanegan, SoKo, Wovenhand och Chelsea Wolfe och är även medlem i Vånna Inget och RÅÅ. Under eget namn ger hon ut cinematisk musik med rötter i postrock och indie som live framförs med Magnus Sveningsson på bas, Andréas Almqvist på trummor, Robert Wegner på gitarr och Owman på sång, cello och gitarr, ofta ackompanjerade av videoprojektioner inspirerade av 1920-talets estetik och konstfilmer.

  Med många samarbeten och egna släpp i pipelinen och massor med spännande projekt i bagaget, finns det några samarbeten eller jobb som är eller varit extra viktiga för dig?
  – 
  Där finns verkligen många jobb, projekt och samarbeten som betytt mycket för mig genom åren och som format min musikaliska resa. Omfånget av till exempel turnéer i olika konstellationer har varit stort och brett och favoritupplevelser sträcker sig alltifrån obskyra, svettiga källarlokaler i städer en inte visste existerade, till arenaspelningar, festivaler och att dela scen med ens husgudar.

  – Jag uppskattar utbytet och den kemi som uppstår i det kreativa mötet – att skapa och arrangera musik med goda vänner, att hitta nya vänner genom skapandet, att samarbeta över konstnärliga gränser, eller att spela eller producera någon annans musik. Där finns flera återkommande samarbeten som ligger mig varmt om hjärtat. Det är något speciellt att mötas musikaliskt – att tala samma språk och dessutom komplettera och lyfta varandra. Under året släpps ny musik med min ständige bundsförvant Magnus Sveningsson och bandet RÅÅ och vi har båda spelat på Jenny Wilsons kommande album.

  – Närmast i tid kommer också ny musik med Vånna Inget där min sambo Andréas Almqvist också spelar. Det är fint att dela det musikaliska hjärtat och det viktigaste samarbetet idag är utan tvekan tillsammans med vår treårige son. Att bjudas in till och få dela inspiration, glädje, kanalisera känslor till musik och utvecklas tillsammans med honom är det viktigaste som hänt inte minst i mitt musikaliska liv.

  Du har jobbat mycket independent och drivit eget skivbolag, vad skulle du säga är din drivkraft? 
  – Jag har så länge jag kan minnas fångats av musiken med dess möjligheter, mångfald och mångfacettering. För att kunna utöva musik på alla de sätt jag önskat så har det mest naturliga för mig varit att lära mig de saker som möjliggör skapande och musicerande - om det så handlat om att lära mig spela in, släppa skivor, marknadsföra, traktera fler instrument, boka turnéer eller att samla kunskap, erfarenhet och förståelse.

  – Jag tror där finns en drivkraft i att hitta möjligheter, lära mig och att utöva något jag brinner för - på ett sätt jag känner är stimulerande. Med tiden har jag hittat samarbetspartners även i detta och min roll varierar beroende på sammanhang. Drivkraften ligger också i just den variation som musiken kan ge både i vilken roll en kan ha som utövare, såsom kompositör, producent, livemusiker, studiomusiker, individuellt skapande, kollektivt skapande, lära ut, lära in, och vilken funktion musiken kan ha -  förmedla något live eller inspelat, kommunicera, kanalisera, ventilera, bearbeta, stötta, eller amplifiera och sätta stämning till andra konstformer.

  Det senaste året har ju sett väldigt annorlunda ut för de flesta i musikbranschen, hur har pandemin påverkat dig? 
  – Den lamslog verkligen på många sätt och har påverkat mig både yrkesmässigt och känslomässigt. Det var speciellt att vara med om och se hur världen kollektivt höll andan innan där fanns tillräckligt mycket erfarenhet eller kunskap för att kunna agera, anpassa och förebygga. Det allra mesta ställdes in för min del men vi gjorde några Coronasäkrade spelningar med RÅÅ när där fanns möjlighet förra året. Det var också en speciell känsla. Både att spela under pandemin med allt vad det innebar med säkerhetsåtgärder, oro och varsamhet och att spela inför en fullsatt publik på 50 pers där både publik och band var svältfödda på liveframträdanden.

  – Nu har världen börjat andas så smått och trots att planerade liveframträdanden fortfarande ställs in eller skjuts upp så har kreativa samarbeten plockats upp och senaste tiden kommer för egen del att resultera i ny musik med flera olika projekt.

  1680729931_1.CHRISTINEOWMANpressphotobyJennyBaumgartnereditbyRickardDaun_1800.jpg.8f5ce5b8313af9426f61544ebeb711d0.jpgChristine Owman. Foto av Jenny Baumgartner och redigerat av Rickard Daun.

  Nu är du aktuell med flera olika samarbeten, bland annat med samarbetspartners på andra orter och utanför Sverige, vad använder ni för verktyg för att lyckas arbeta nu när det inte går att resa? 
  – Det är aldrig rätt tid för en pandemi, men den digitala plattform vi har tillgång till idag har möjliggjort kommunikation och samarbeten trots restriktioner och nedstängningar och dessutom utvecklat verktygen för detta. Det har blivit en hel del videosamtal, sms och mailande av filer. Det blir definitivt hackigare och processer fördröjs - speciellt i de fall det även är tidsskillnad mellan länderna. Men jag tycker ändå fördelarna överväger och är tacksam att det överhuvudtaget går. Motivationen ligger som sagt i att försöka hitta möjligheter och lösningar istället för att bara se och låta sig stoppas av de hinder som med all sannolikhet kommer att dyka upp förr eller senare.

  Fler videor:

   


  Låtar på Spotify:

  Facebook: https://www.facebook.com/christineowman
  Instagram: https://www.instagram.com/christineowman/


  Måndagsintervjun är en serie av @Lotta Fahlen där intressanta personer från musikbranschens alla hörn delar med sig av sin expertis. Artister och musikproducenter till PR-snillen och ljudtekniker ger en inblick i sina skapandeprocesser, arbetsmetoder och delar med sig av värdefulla tips och erfarenheter de samlat på sig längst vägen.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...