Jump to content
Annons
  • Guide: 10 bästa elbaspluggarna 2023

    Multisamplade basgitarrer som kan styras av midi-mönster, tonintervaller och uttryckskontroller låter dig spela tunggung på midi-klaviatur som vore du en legitimerad basfantom. Vi har samlat bästa produkterna i kategorin elbaspluggar.

    Hasse Nilsson

    10bastaelbaspluggarna_sajtnb_1800.webp.7676fbb9516dc417211baf3f2abcd5b3.webp

    Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn, och samtliga är tillgängliga för både Windows och MacOS X. Priser är inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-10-17.

    Ample Sound – JF Jaco Fretless
    AmpleSoundJFJacofretless_1800.webp.b589e1561db0d5734883a1f24f41dbd9.webp

    Jaco Pastorious (1951-1987) räknas som en av världens genom tiderna mest innovativa elbassister. Förutom soloskivorna finns hans mycket expressiva och unika spelstil att avnjuta på album med bland andra Weather Report och Joni Mitchell. Ample Sounds hyllning till ”JF” är smått fantastisk om du själv, för en stund, vill leka Mr. Pastorious. I praktiken lämpar sig Jaco Fretless inte bara till elektrifierad jazz och fusion, utan sitter även rätt i musikstilar som funk, hip hop, soul och så vidare. En måhända smal produkt på pappret visar sig vara mångsidig och användbar i många sammanhang. Vill du gå i diametralt motsatt musikalisk riktning med ditt baslir, rekommenderar vi Ample Sounds Metal Ray 5, vars namn förklarar vartåt det barkar.

    Tillverkare: Ample Sound
    Produkt: JF Jaco Fretless
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 305 kronor inkl. moms


    East West – Ministry of Rock 2
    EastWeatMinistryofRock2_1800.webp.d1fedd2c7b6e2585386c1b61b1c90504.webp

    Det var bra många år sedan tillverkaren skrotade sin produktlinje med basljudsbibliotek under det smått missvisande namnen Hardcore Bass. Idag återfinns stora delar av det sortimentet i samlingsvolymen Ministry of Rock. I den andra upplagan hittar du basiga godbitar som ”Beatles-basen” Höfner, en suverän bandlös Fender och mer ordinära elbasar som Lakland, Musicman och Gibson. Med uttryckskontroller på funktionstangenter och bra effektdelar går det att få basutbudet i Ministry of Rock 2 att låta riktigt autentiskt. Och då ska vi verkligen inte glömma bort att du får en rejäl uppsättning av trummor och elgitarrer med på priset. Som alltid när det gäller East West är produktionen oklanderlig och håller vad den lovar: ett enmansrockband på 57 GB.

    Tillverkare: East West
    Produkt: Ministry of Rock 2
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 305 kronor inkl. moms


    Heavyocity – Scoring Bass
    HeavyocityScoringBass_1800.webp.83a83b1a4136014b64ebb44d2f81ae8b.webp

    Ett lite udda fjäderfä i den här församlingen är Scoring Bass från Heavyocity. Ljudbibblan är tänkt att användas för soundtrack- och stämningsmusik (vad det nu är!) snarare än för rytmisk grund och komp i populärmusik. Följaktligen är basljuden av en helt annan karaktär än din vanliga elbasplugg. Utgångspunkten, ljudmässigt, är dock multisamplade basar från tillverkare som Warwick och Sire, men dessa kan mixas med synth-pad-ljud och liknande för att ge basen en soloposition, nästintill. Det går även utmärkt att använda Scoring Bass för att addera lite kött på benen om baspaketet i din synetisatorbaserade musik känns för anemisk. Kräver gratisversionen av Native Instruments samplarplugg Kontakt.

    Tillverkare:  Heavyocity
    Produkt:  Scoring Bass
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 085 kronor inkl. moms


    IK Multimedia – MODO Bass 2
    IKMultimediaMODOBass2_1800.webp.923426b00a06395d8c51b9186bfcae55.webp

    Den här produkten är av många, även oss, ansedd som en av de mest all-round och pålitliga ljudsamlingarna på marknaden. I MODO Bass 2 ryms en massiv mängd med verkliga förlagor som Fender, Danlectro, Musicman, Gibson, med flera. Inalles blir det 22 olika basar som samplats och nu står till ditt förfogande. I samlingen återfinns även specialare som sleten ståbas med rockabilly-stuk och en bas helt i aluminium från Noah. Finlir som att kunna placera fingrar eller plektrum närmare eller längre ifrån stallet uppskattas. Om du vill snabbt få fram basgångar finns ett helt habilt paket med färdiga grooves att applicera på valfri fyrsträngare.

    Tillverkare: IK Multimedia
    Produkt: MODO Bass 2
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 2 180 kronor inkl. moms


    Native Instruments – Prime Bass
    NativeInstrumentsPrimeBass_1800.webp.a2302980de062d36c817241446c8110b.webp

    I sitt sortiment har marknadsdominanten NI ett par riktigt fina baspaket att erbjuda. Vi gillar starkt, exempelvis, Scarbee Rickenbacker som river till helrätt i både rock- och funkproduktioner. Prime Bass i tillverkarens Session-serie är dock att förorda när det gäller bra bas-sound som passar till det mesta. Prime Bass är uppdelat i två sektioner: en för att spela med ljud, den andra för att låta pluggen spela för dig. De 350 olika midi-mönstren, vissa med riktigt snygga artikulationer, är perfekt för dig som kvickt vill ha baskomp till din låt. Olika högtalarkabinetter och basstärkare innebär att du får ut schysst ljud utan att behöva slänga på så många effektpluggar på kanalstrippen i ditt inspelningsprogram. Kräver givetvis gratisversionen av Native Instruments samplarplugg Kontakt.

    Tillverkare: Native Instruments
    Produkt: Prime Bass
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 145 kronor inkl. moms


    Solemn Tones – Loki Bass 2
    SolemnTonesLokiBass2_1800.webp.e3904f8ff1c731399bb43fccae286be1.webp

    Trots att pluggen är uppkallad efter den fornnordiske kaosguden är version två av Loki en uppstyrning jämfört med den tidigare årgången. Numera behövs inte NI:s samplare Kontakt och det har uppenbarligen jobbats rätt hårt på att få till fler artikulationer, som idag räknas 30 stycken olika töjningar, slaps, hammer-ons, et cetera. Solemn Tones produkt vänder sig så gott som helt och hållet till utövare av den tyngste metallmusiken, även om ljuddemosarna avslöjar att Loki 2 även gör jobbet på snabb och aggressiv pop och punk. Känd för sin opålitlighet är Loki en trogen digital kamrat för den datordrivne gitarristen som saknar en headbangande bassist vid sin sida.

    Tillverkare: Solemn Tones
    Produkt: Loki Bass 2
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 955 kronor inkl. moms


    Spectrasonics – Trilian
    SpectrasonicsTrilian_1800.webp.ea0f76a6b706f4e4c9e65439787a3202.webp

    Om vi räknar in föregångaren Trilogy, vars innehåll finns i dagens Trilian, har den här basbygsatslådan presic fyllt 20 år. Det är inte konstigt att den är många producenter och låtskrivares favorit när det gäller de lägre registren. Bland de över 3 000 (!) förinställningarna hittar vi pärlor som Chapman Stick och ett knippe med Fender-basar. Det som gör Trilian speciellt, och därmed även alltid aktuell, är att pluggen blandar ljud från akustiska, elektriska och syntetiska instrument. En effektdel med 33 olika applikationer innebär att Trilian i sina bästa, eller värsta, stunder har en så fet och bred ljudbild att den hotar att köra över allt i sin väg. Men motsatsen hade givetvis varit sämre. En premiumprodukt som tar för sig och sällan är en besvikelse i bassammanhang.

    Tillverkare: Spectrasonics
    Produkt: Trilian
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 2 875 kronor inkl. moms


    Teletone Audio – Retrograde Bass
    TeletoneAudioRetrogradeBass_1800.webp.7806a42b07e65298870dd6ad59f25005.webp

    Charmiga Telenone går sin egen väg och gör det även när det gäller tillverkarens första produkt i basklavens tecken. Ljudidealet här är 1960-70-talens studioinspelningar. Era där episka bassister som Carol Kaye regerade. Vi pratar om funk utan slapping, och vi talar om soul som det slår melodiösa gnistor om. Retrograde Bass kombinerar dämpad, halvdämpar och öppen sträng för att du ska kunna få till det rätta svänget. Effektdelen, som även låter dig göra ljudet ”sämre”, eller i alla fall åldrat, är mycket välutvecklat. Om du producerar urban populärmusik med ambitionen att få folk att röra på sig så är du skyldig dig själv att testa Teleones basplugg. Den gör i alla fall oss på bra humör. Kräver gratisversionen av Native Instruments samplarplugg Kontakt.

    Tillverkare: Teletone
    Produkt: Retrograde Bass
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 875 kronor inkl. moms


    Toontrack – EZbass
    ToontrackEZbass_1800.webp.35f940b1eb75d0ded6bbda049acf8646.webp

    Svenska Toontrack har i den här pluggen gjutit in en fullvuxen assisterande bassist för låtskrivaren eller ensamproducenten. I basutförandet har du en modern och en vintage basgura, rent ljudmässigt. Men det är alla funktioner för basgångar, eller hela spår i låtidé-improvisations- eller kompostionsläge, som EZ-konceptet blommar ut ordentligt. När du botaniserar mellan olika musikstilar, grooves och midi-mönster, samt ackordsföljder och tonlägen, så vore det sjutton om du inte kände att inspirationen kommer inseglande.

    Snabba och smarta finesser som att det går att dra ett spår som midi-information rätt in i ditt inspelningsprograms arrangemangsfönster placerar EZbass i elitserien.

    Tillverkare: Toontrack
    Produkt: EZbass
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 695 kronor inkl. moms


    Ujam – Virtual bassist Royal
    UjamVirtualbassistRoyal_1800.webp.352148f7dae4eea7a6d66b0065d2cb5f.webp

    Vi tycker att Ujams hemtrevliga serie Virtual bassist oförtjänt har hamnat lite skymundan och det är rätt sällan vi ser den nämnas överhuvudtaget. Detta är synd och skam, eftersom pluggen är snabbjobbad, låter mycket bra och har ett modernt och överskådligt gränssnitt. Royal, i likhet med de andra volymerna i serien, har två lägen: instrument, där du spelar med basljuden på din kontrollenhet, och Player, som är ett slags sekvensiator som levererar färdiga basmönster enligt de inställningar du väljer. De 60 olika musikaliska stilarna och drygt 1 500 olika fraseringar betyder att du har stora möjligheter att fort få till övertygande basgångar utan att ens vara en hejare på klaviatur. Funktioner som dra-och-släpp midi finns på plats.

    Tillverkare: Ujam
    Produkt:  Virtual bassist Royal
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Ca 1 385 kronor inkl. momsblatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngLäs mer:
    Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...