Jump to content
Annons
 • Two notes ReVolt och C.A.B. M+ – Rätt sak på rätt plats för gitarristen

  Gitarrister idag har två världar att förhålla sig till. Den traditionella analoga världen och den moderna digitala. Det är inte alltid helt lätt att anamma. Det franska företaget Two notes har hittat ett koncept som löser flera utmaningar.

  Fitzpatrick

  ReVoltLSImage-GuitarCabm_1800.jpg.49355cc099632601a14acda1fe77524d.jpg
  C.A.B. M+ och ReVolt Guitar.

  ReVolt Guitar och C.A.B. M+ – analogt och digitalt
  Konceptet innebär att man delar upp det som en modern gitarrist kan tänkas behöva i två delar, och låter det analoga utföra det som är bäst analogt, och det som görs bäst digitalt befinner sig i den digitala domänen. Det fiffiga med Two notes koncept är att de har delat upp det i två produkter, där man väljer det man behöver, vilket givetvis varierar beroende på vad man vill göra.

  Produkterna är ReVolt som är en 3-kanals helt analog preamp designad specifikt för gitarr, och Torpedo C.A.B. M+ som är en digital enhet, som inte bara ger dig högtalarsimulering utan den simulerar även en ren preamp, slutsteg och har en eq, enhancer, noise gate och reverb.

  ReVolt – en 3-kanals preamp
  Att kalla ReVolt för en 3-kanals preamp är egentligen missvisande, för det är egentligen tre helt olika förstärkartyper som representeras av American Clean (baserad på en Fender Bassman), British Crunch (baserad på en Marshall Plexi), och Modern Lead (baserad på en Soldano SLO100), och det känns direkt i anslaget att det är helt olika respons som ligger helt i linje med inspirationskällorna.

  När vi ändå är inne på anslag är det viktigt att konstatera att här är en ingångskrets som är designad precis som på en gitarrförstärkare. Inte för att det som på ljudkort skall fungera för allt från sång till trummor, och där gitarren bara är en av många som skall tas hänsyn till i designfasen. Med ReVolt ser gitarren precis det den är van att se när man spelar i en rörförstärkare, och det känns definitivt när man spelar. ReVolt svarar direkt utan latency med den dynamik man är van vid. Det är dessutom tryggt och bekvämt att alla rattar man vill ha tillgängliga finns på toppanelen, så man inte behöver gå in i en massa menyer och krångla.

  Boost-funktion på alla kanalerna
  Värt att tillägga är att alla kanalerna har en boost-funktion, som aktiveras genom att trampa en gång till på den valda kanalens fotomkopplare. Det gör varje kanal väldigt flexibel och det är inga som helst problem att gå från lätt crunch till sololjud på Crunch-kanalen. Allt från renare Hendrix-sound till tung traditionell hårdrock. Precis så som vi vill att en Marshall skall fungera. Likaså kan man dra ner gain på Lead-kanalen för att få en lagom dist att kompa med, på samma sätt som en rörstärkare av den tyngre skolan.

  twonotes_revolt_guitar_top_1800.jpg.c5b617e8eb590d30b0b356f9bc98285c.jpg
  Revolt Guitar – Analog Amp Sim.

  Du kan använda ReVolt som en gitarrpedal med din gitarrförstärkare, och om din förstärkare har en effektloop, kan du till och med använda den så kallade 4 Cable Method för att ge din förstärkare tre extra kanaler.

  ReVoltLSImage-Guitaramp_1800.jpg.a0afb9b3a45f89b775e7550e7711e3e7.jpg
  ReVolt Guitar.

  En stor grupp användare ser givetvis möjligheten att använda ReVolt som förstärkare i studiosammanhang,  och då är det bra att veta att det finns en inbyggd analog högtalarsimulering inspirerad av en Marshall Slash 4x12.

  Så spelar du in digitalt
  Vill man komma åt den digitala delen i Two-Notes ekosystem finns det två sätt: Antingen då via C.A.B. M+, och ska du bara spela in i en studio, så finns möjligheten att använda Two-Notes "Wall Of Sound" som är en VST/VST3/AU/AAX plugin för Mac och PC. En livstids licens följer med ReVolt och du får även 10 högtalarmodeller baserade på Two notes erkända DynIR-teknologi. På så sätt kan du spela in ReVolt i datorn och sedan välja vilken typ av slutsteg, högtalare, en eller två mikrofoner, noise gate och eq som passar i "Wall Of Sound". Mycket enkelt och smidigt!

  ReVolt ihop med C.A.B. M+ för en in-ear-lösning
  Det har blivit allt vanligare att spelställen vill ha tysta scener, eller i vilket fall som helst låg volym. Dessutom har fler och fler band gått över till In Ear Monitors. Då är det en utmärkt lösning att använda ReVolt i kombination med Torpedo C.A.B. M+ på pedalbordet. Då skickar man en balanserad signal till FOH-mixern och allt är klart. Detta är självklart en bra lösning för den stora grupp gitarrister som vill ha ett färdigt ljud som de spelar in. Det är dessutom en ypperlig lösning om man är på jakt efter en liten ”Fly Rig” (Fly Rig är en portabel effektpedal som är enkel att ta med på turné eller till spelningar). (Fly Rig är ofta en hel förstärkarlösning, eller ett mindre pedalbord).

  ReVoltLSImage-Guitarpedalboardcloseup_1800.jpg.c3d77e98de3ff8d6bfa00ab1dc9aebe5.jpg
  ReVolt Guitar på pedalbordet.

  Välj högtalarsimulering
  Med ReVolt och Torpedo C.A.B. M+ har du möjligheten att själv välja vilken typ av högtalarsimulering du vill ha för de tre kanalerna. Kanske en 2x12 eller 4x10 med ett 6L6 slutsteg till den rena, en Brittisk 4x12 med ett EL34 slutsteg till Crunch, och en Boogie 4x12 med KT88 slutsteg till Lead. Detaljerad eq efter behov! C.A.B. M+ har 32 olika högtalartyper att välja mellan, så det finns definitivt något för alla smaker.

  Det går att styra C.A.B. M+ från produktens LED-skärm på ett enkelt vis via ett väldigt intuitivt menysystem,  men du kan också styra den från en dator via mjukvaran Torpedo Remote, eller trådlöst via Bluetooth från en iPad/iPhone/Android. Då får du en grafisk representation av allt som finns i C.A.B. M+.

  cplus_main_1800.jpg.e841287100aeba4413783f65f15a21c2.jpg
  C.A.B. M+.

  En intressant funktion är att det i Torpedo C.A.B. M+ finns en digital representation av en Silverface Bassman från 1974. Det innebär att man kan använda C.A.B. M+ som en ”pedal platform” för pedalerna på sitt pedalbord.

  Tack vare modultänkandet är Two-Notes ReVolt och Torpedo C.A.B. M+ lösningen på många problem, som ett stort antal gitarrister har idag, och kan vara anledningen till att de slipper problem i framtiden.

  ReVolt Bass
  Det finns också ReVolt Bass som även den har tre kanaler. Classic Clean (baserad på en Ampeg SVT från 1976), Vintage Dirt (baserad på en Marshall JMP Super Bass Mark II från 1992), och Modern Drive (Two notes egen design för riktigt tungt och distad ljud med wet/dry blend). Här vill vi gärna notera en fiffig detalj för studioarbete. Du kan spela in XLR utgången med högtalarsimulering inspirerad av en Ampeg SVT 810E samtidigt som du spelar in den ”vanliga” utgången utan simulering för att senare mixa till behaglig balans och smak.

  Läs mer hos Two notes >

  Läs mer hos distributören Fitzpatrick >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...