Jump to content
Annons

Warpfuz

Medlem
  • Antal inlägg

    71
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av Warpfuz

  1. Tack! 🙂 Ljudkortet (M-Audio Delta 1010LT) har bara obalanserade RCA ut, så har inte kunnat felsöka genom att använda balanserade utgångar. Den enda referens jag kunde göra var som jag skrev i listan, att plocka ut 1010LT-kortet och testa med en USB-mixer, där samma typ av störning hördes.
  2. Det här är väl nästan snudd på regelvidrig trådbumpning, men efter två år så dyker jag in igen med min lösning ifall någon annan kämpar med liknande problem! 🙂 Efter att ha läst och skummat igenom det mesta som Google gav mig på sökord som "interference PCI sound card graphics card hum noise" och liknande så har jag testat följande: - Dragit ström från jordat uttag i köket/andra jordade uttag. - Ersatt grafikkort - Ersatt nätagg - Ersatt internt PCI-ljudkort med extern USB-mixer (inbyggt ljudkort) - Pluggat ur samtliga USB-kopplingar så som mus/tangentbord, dongles, hubbar, kameror, etc. - Pluggat ur skärm - Dragit direkt från ljudkort till monitorer (dvs uteslutit mixer) - Undvikit att ljud- och strömkablar löper parallellt - Plus flera mer eller mindre kreativa felsökningar Exakt samma surr/knaster med samma mönster (knarrande ljud vid scroll i webbläsare, konstant surr/knaster vid 3D-rendering i spel) har kvarstått efter förändringen, ingenting av ovanstående har alltså fått missljudet att upphöra. Efter att ha läst en del samt hört med lokala musikaffären så blev min slutgiltiga lösning att köpa ett par DI-boxar. Efter att ha kopplat in dessa mellan mixer och monitorer (obalanserad tele från CTRL OUT till DI-box, balanserad XLR från DI-box till monitor) så försvann missljudet helt. DI-boxarna som jag köpte är Leem FDR-60. Märker ingen förändring/försämring i ljudkvalité med boxarna inkopplade, åtminstone inte så att mina otränade öron reagerar på någon skillnad. Vid slutmix och finlir använder jag mina DT 770-lurar i vilket fall. Källan till störningen är jag fortfarande osäker på, är ingen expert på el eller ljud. Vad jag förstått av det jag läst och sett på YouTube så är det inte ovanligt att brum kan uppstå när det är en liten spänningsskillnad mellan inkopplad utrustning, även om dessa är kopplade till samma vägguttag. Det missljud jag har upplevt var inte ett konstant, brummande ljud dock, men bottnar säkert i dålig jord i vilket fall. En stilla fundering är varför missljudet försvinner när jordlyft-switchen står på OFF, men kommer tillbaka när jag slår den till ON. Även i instruktionerna står det "if internal noise occurs...you have to move the ground switch to the on or off switch". Någon kunnig som har en förklaring? Slutet gott, allting gott! 🙂 2x300kr var det definitivt värt för DI-boxarna som fick tyst på oljudet.
  3. http://www.thomann.de/se/millenium_die_dibox_passiv.htm Typ en sådan, eller något liknande? Läser på lite om teorin så jag förstår innan jag väl köper något. =)
  4. Jo, datorbygget är ju tämligen nytt (alla komponenter förutom ljudkort köptes in för mindre än ett år sedan). Måndagsexemplar i all ära, men en ren förslitningssak känns inte troligt. Skall undersöka din teori imorgon. Tack till alla för svar så här långt! Det uppskattas verkligen.
  5. Hade en liten testsession med svågern ikväll, spånade och testade det mesta, några saker vi gjorde/kom fram till: - Bytte ut grafikkortet, ingen skillnad. - Plockade ut ljudkort (kablar kopplade från högtalare till mixer och mixer till kabelknippet som normalt sett sitter i ljudkortet), liten skillnad. Om kablarna till högtalarna satt i mixern hördes störningen svagt (när mixern inte var kopplad till något ljudkort), drogs kablarna ur mixern hördes ingen störning. - Flyttade om vägen kablarna till högtalarna och mixern går, ingen skillnad. - Jordade grenkontakten för dator och högtalare (drog en tunn kopparkabel från jord på grenuttag till element) ingen skillnad. - Kopplade än en gång direkt från högtalare till ljudkort (samt flyttade runt kablarna i olika lägen), ingen skillnad. Iakttagelser: - Samma störning hörs som sagt inuti datorn, jag tycker mig positionera det till faggorna kring processorn, men kan lika väl vara moderkortet i sig. - Ett exempel på en situation då jag upptäckte samma störning fast konstant och rent olidlig var när jag startade spelet Minecraft. Vet inte exakt vad som jobbar då, men då är det inte fråga om korta sekvenser knaster utan ett konstant missljud som varierar efter vad grafikkortet ritar ut. Flyttas fokus i spelet från mörkare till ljusare områden så varierar tonhöjden på missljudet. - Svågern, som har betydligt mer ellära än vad jag behärskar, misstänkte efteråt att någon kondensator på moderkortet spökade. Detta var lite svårt att testa, har inte ett exakt likadant moderkort att tillgå, samt år något mer bökigt att byta ut. - En spontan tanke var att skaffa bättre isolerade ljudkablar, men om så är fallet att någon kondensator spökar (notera att vi testade att jorda) så borde ju störningen kvarstå, hur bra skärmad kablarna än är.
  6. Testade att flytta runt lite i burken, med oförändrat resultat. Förut satt grafikkortet på den blåa PCI-e-platsen och ljudkortet på den undre PCI-platsen (fläktarna för grafikkortet tar en extra plats). Flyttade ner grafikkortet till den vita PCI-e-platsen och ljudkortet fick hoppa upp en PCI-placering. Så egentligen är de lika långt ifrån varandra som förut, om man bortser från grafikkortets fläktar, men i vilket fall så upplever jag ingen skillnad i störningarna. Edit: Vad som är lite fascinerande är att jag nu hör (var säkerligen samma innan, bara att jag aldrig kollade upp det) samma störningar som kommer ur högtalarna från själva datorn. Lägger jag mig på knä med örat intill fläktöppningen på sidan och scrollar i webläsaren så hör jag störningen väldigt högfrekvent (tänk syrsa, fast inte lika hög volym) inifrån datorn. Svårt att avgöra exakt varifrån, men när jag flyttar örat runt i chassit tycker jag mig höra det från processorn, eller åtminstone någonstans på moderkortet där processorfläkten sitter. Tycker inte att det låter som det kommer från ljud- eller grafikkortet.
  7. Aha, jag var rädd för det. Vad jag minns så sitter grafik/ljudkort på ett sånt sätt så att jag inte kan flytta runt dem (grafikkortet tar upp två PCI-e på grund av dess fläskiga fläktar och ljudkortet tar den enda PCI-platsen som finns på moderkortet). Skall ta en kik för säkerhets skull senare ikväll.
  8. Bumpar tråden lite lätt då problemet kvarstår för mig. Läste på lite om IRQ för ett litet tag sedan och har undersökt om det var spöket i dramat, men så verkar inte vara fallet. Tycker inte heller att de störningar jag upplever låter som om de skulle vara IRQ-relaterade.
  9. Ja, nej, alltså... det var inte så jag menade. =) Ljudet från ljudkortet är så högt det kan bli, var jag sänker volymen är på den analoga mixern. Kopplingen från datorn till monitorer är [dator/internt ljudkort]>[mixer]>[monitorer]. Hårdvaran jag använder så är den listad en gång för alla: ESI nEar 05 - monitorer Behringer RX1202FX - analog rackmixer M-Audio Delta 1010LT - internt ljudkort 2x ViewSonic VA703b - 17" VGA-skärmar Beyerdynamic DT770 Pro - lurar från mixern Och nej, inga kablar kopplade direkt från DVD-läsare till ljudkort. Edit: Vad jag har för mig att jag redan verifierat är att knastret/bruset kvarstår i monitorer även om jag stänger av och pluggar ur VGA-skärmarna. Är inte säker på hur jag gjorde sist jag kollade, och har inte tid att felsöka det nu, men återkommer med rapport ikväll. Edit2: Hann slänga ihop en snabb skiss över hur det är kopplat. Hoppas den makar sans. Edit3: Har nu felsökt ytterligare. Som jag sa är missljudet relaterat till vad som visas på skärmarna, märks beroende på program som körs och vad som används. Testade att dra ur både ström och VGA-kopplingen till grafikkortet för skärmarna, ljudet kvarstod i monitorerna. Tolkar det som att den analoga signalen i VGA-kablarna inte är problemet. Hittade en annan 1/4"<>1/4"-monokabel som var lite kraftigare och guldpläterad i ändarna, testade att dra den från ena monitorn till CTRL OUT på mixern, samma oljud. Testade att vända på RCA-kablarna i CD/TAPE-sektionen, där in/out är kopplat mellan ljudkort och mixer, alltså byta från L till R på dem. Samma problem. Testade att dra XLR<>XLR (från mixerns MAIN OUT till ena monitorns XLR-ingång), hörde exakt samma brus. Börjar få känslan av att det är de två uppsättningarna dubbla RCA-kablar till och från ljudkort/mixer som är ansvariga. Edit4: Fast det är klart, eftersom störningarna som sagt beror på signalen från grafikkortet (olika mycket störning beroende på vad som rör sig på skärmarna) men jag har verifierat att det inte är skärmarna som bär skulden, så är det väl kanske troligt att någonting i själva datorn stör?
  10. Jordat, så vitt jag vet och kan se. Upptäckte en liten sak nu som jag faktiskt inte tänkt på. När jag kör med lurarna (Beyerdynamic DT-770) kopplade till mixern så hör jag inte störningarna. Får mig att fundera i banorna att telekablarna till monitorerna från mixern är dåligt skärmade och att den analoga signalen i mina VGA-kablar till skärmarna kan ha med det att göra.
  11. Låter konstigt, kan inte påminna mig att jag upplevt samma problem. Några kontrollfrågor: Vilken version använder du? Är det en betaversion? Kör du en köpt eller piratad licens?
  12. http://soundcloud.com/warpfuz Allt uppladdat på min SoundCloud-sida är producerat i FL med diverse hård/mjukvarusyntar och samplingar.
  13. Känner igen problemet, hade samma på min gamla studioburk. Tror den hade en dubbelkärning AMD på 2.4GHz eller något i den stilen, och samma där att jag hade 4GB men 32-bitars XP. Så fort projektfilerna blev förhållandevis stora så gick de omgående i taket och hackade. Jag byggde en ny rigg med en i7 på 3Ghz 6GB med en hastighet på 2000MHz (64-bitars OS, skall tilläggas). Ofta gör hastigheten på RAM-minnena mycket vid musikproduktion, mycket som skall skyfflas snabbt genom arbetsminnet, så la någon extra hundralapp för att slippa standardminnen på 1333 eller 16000MHz. Hur mycket de sista hundra MHz faktiskt gör vet jag faktiskt inte, men jag märker inget problem nu i alla fall. 🙂 En lösning du kan göra redan nu om du inte har planer eller pengar att skaffa en ny rigg är att exportera individuella spår till wave-filer, så slipper du ha många pluggar körandes samtidigt. Finns väl någon inställning i FL för smart disable också, tror jag. Men som tidigare har sagts, ASIO löser en del också. Hoppas det löser sig. 🙂
  14. Låter som något som antingen går att lösa med kompressor eller att du får EQa lite annorlunda. Du kan inte testa att sänka volymen övergripande på hela låten, lägga max på typ -3dB och justera upp kick och liknande då? Bättre att lägga sig på en jämnare, lägre nivå och sedan i efterhand när du exporterat kan du göra mastering.
  15. LMMS är trevligt, en bra grund att börja på. 🙂 Min rekommendation om du vill börja med något lite kraftigare som inte behöver kosta multum är FL Studio, baserat på att det är relativt likt LMMS i GUIt, du kan köpa den billigare varianten och sedan klättra vidare om du fastnar för det, uppdateringarna är gratis och självklart rekommenderar jag det för att jag själv kör det. Beror lite på vilket OS du kör då, funkar väl bäst på Windows. Har inte testat över Wine om du sitter i Linux men har hört att det skall gå bra.
  16. EmKay's tips har jag faktiskt inte tänkt på, bra nödlösning. Men det finns bättre, kan jag lova. 😄 Det är lite trixigt, tog ett tag innan jag fattade hur man skulle göra också. Om du kastar in en VST av valfritt slag, förslagsvis en som är från tredje part då, eftersom det är de som strular, så går det som sagt inte att högerklicka. Då går du ut till toolbaren på vänstersidan. I huvudalternativet "Current project" finns det lite olika underalternativ. Gå då till "Generators" och där skall du hitta alla instrument som används. När det är en tredjeparts, säg Vanguard för exemplets skull, så heter de ju Fruity Wrapper, följt av det namn du gett kanalen inom parantes. När du öppnar mappen för den VST du vill automatisera så hittar du förmodligen en farlig massa alternativ, ett för varje reglage. Högerklickar du på detta så får du upp den meny som du normalt sett skulle få om du exempelvis högerklickar på en knob i 3xOsc. Då kan du få ett automationsklipp och göra en fet, wobblande dubstep-basgång. 😎 Mycket nöje! 🙂
  17. Adam A5 låter väl vettigt, hört mycket gott om dem. Själv gjorde jag så, på grund av tajt budget, att jag la mig på två billigare istället. Köpte ett par ESI nEar 05 hos 4Sound, skapligt nöjd med dem. Men det beror väl som alltid vilken nivå man vill lägga sig på. 🙂
  18. Känns superbra. Blir sällan att jag köper papperstidning längre, hamnar på hög och tar massa plats till slut. Men som wellness säger, enstaka artiklar hade nog varit fint också. Några fina bundles? Typ köp tre nummer av Studio som pdf och få en mjukvaruplugg till reducerat pris. Eller liknande, behöver inte vara exakt så, men teama ihop med andra produkter som också går att ladda ner direkt.
  19. Har sedan ett tag haft problem med någon form av störningar i båda monitorer (ESI nEar 05, for the record). Vad jag har kunnat dra för slutsats är att det har något med grafikkortet eller andra kretsar i datorn att göra. Sambandet upptäckte jag nämligen då störningarna varierar med vad som visas på bildskärmarna, om jag exempelvis scrollar i en webläsare så knastrar det mer än om jag flyktigt rör musen. Testade att stänga av och plugga ur båda skärmar ur väggen, men störningarna kvarstod. Försökte även att flytta på telekablarna som går från mixern till monitorerna (dessa går normalt sett bakom bordet och passerar kablaget bakom datorn), tänkte att det kunde vara orsaken men problemet kvarstod. Detta har inte varit något enormt problem när jag komponerar, för det rör sig om så låga ljud, men då jag mer och mer börjat sänka volymen så blir dessa störningar mer irriterande. Min eleganta detektiv-slutledningsförmåga har fått mig att tro att det antingen uppstår i RCA-kablarna från ljudkortet (M-Audio Delta 1010LT), som går längs golvet tillsammans med strömkablar till dator, skärmar, monitorer, etc. upp till mixern, eller beror på att tele<>tele-kablarna som går från mixern till monitorerna är dålig (standardkabel, köpt för 50kr hos lokala musikbutiken). Så, har ni några idéer om vad som skulle kunna råda bot på denna egenhet? Är egenlärd inom detta med studiohårdvara, så kanske har utelämnat någon viktig detalj, men fråga på i så fall. Edit: Testade just att dra RCA<>tele direkt från ljudkortet till monitorerna, hörde samma typ av störning. Borde utesluta att mixern har något med det att göra? Spelade in ett kort klipp med bruset i fråga. Dra upp volymen en aning, har inte världens bästa mikrofon. http://sonnergard.co...mp/20110824.mp4 För övrigt skall det nämnas att bildskärmarna kör med VGA, köpte dem i min dumhet för några år sedan. Möjligt att även det påverkar? Edit 2013-10-29: Problemet löst, svar finns här.
  20. En mashup jag gjorde för ett tag sedan mellan min kommande singel "Unbreakable" och vocalsen från Baby Alice senaste singel "Hurricane". Jag är nöjd med den, även om den aldrig kommer att bli mer än på sin höjd bli en CDR för DJs att köra i radioshower eller på golven. Ostig har vissa sagt, och jag kan inte annat än att hålla med och poängtera att jag älskar ost. http://soundcloud.com/warpfuz/baby-alice-v...-warpfuz-mashup Hoppas att ni gillar den. Kommentarer, vänliga som elaka, är välkomna.
  21. Det som är tråkigt är att om man följer tidningar som MM, så inriktar dom sig enbart på tutorials till Cubase, Reason, Pro Tools och Logic.
  22. Känns nästan som att allt detta med STIM, rättigheter, skivbolag mm ställer till med mer än det gör nytta. Har därför valt att släppa ett kommande album under Creative Commons.
  23. Bröööl!!!!!!!! 😏 Är det fest eller?
  24. Jag är inte STIM-ansluten, om det nu skulle göra någon skillnad. Inte för att det är ofta jag lägger upp officiella remixar på publika forum när jag arbetar med dom (brukar få bra feedback från andra producenter över chat), men när det väl händer lägger jag ju definitivt inte upp hela remixen. Gör en sample på den biten jag behöver hjälp med, lägger in fades här och var för att förhindra att någon plockar låten och använder i ett set. Jag frågade bara för att få någon klarhet i läget, tyckte det hela verkade lite smått märkligt.
×
×
  • Skapa ny...