Jump to content
Annons

amplifire

Medlem
  • Antal inlägg

    54
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av amplifire

  1. amplifire

    IRL 2008

    Kunde tyvärr inte komma, skulle vara kul nästa gång.
  2. Använd t.ex pennverktyget (kortkommando 8 i Cubase SX3) dra ut en part på ett miditrack. Växla till pekaren (kortkommando 1). Dubbelklicka på parten och använd igen pennan för att rita in lite valfria events/noter. Klart! Sen får du ju såklart koppla midispåret till nåt midiljud så du hör nånting, t.ex ladda ett vst instrument på utgången.. Hoppas det var svar på frågan.
  3. Fan vad kul att se nån från Clawfinger här, välkommen!! Er har man ju lyssnat på en hel del och diggat låtar som bl.a Two Sides och Warfair. Ska bli kul att ta del av den kunskapen..
  4. Nu kör jag iofs inte Sonar utan Cubase SX3, men det kan inte vara så att du vid exporteringen endast råkat exportera någon av delkanalerna istället för masterkanalen? I Cubase SX3 kan man vid exporteringen välja Outputs och där ställa in t.ex bara Audio channels om man vill exportera nån enskild kanal eller t.ex Stereo out om man vill exportera rubbet. Sonar kanske har nåt liknande. Hoppas det kanske leder dig in på rätt spår och besvarar frågan.. Lycka till! 😐
  5. amplifire

    IRL 2008

    Det låter kul! Skriv upp mig.
  6. Härligt! Det är smart och det är ett bra sätt att lära sig på, att testa och trixa blandat med en del bakgrundteori på köpet. Lycka till! 🙂
  7. Om du t.ex vill lägga en av Cubase inbyggda kompressorer på ett audiospår där du kanske spelat in sång kan du göra så här: klicka på e-knappen (edit) för audiospåret, så öppnas ett nytt fönster där du kan ställa in effekter (inserts på i1 till i8 och sends på s1 till s8). Säg att du lägger en kompressor på insert effekt 1, då så klickar du på svarta fältet vid i1 och sen Dynamics\VST Dynamics. Sen är det bara att prova sig fram att manipulera kompressorns olika parametrar. Threshold styr vid vilken nivå kompressorn börjar jobba. Ratio styr hur hårt kompressorn jobbar och trycker ihop ljudmaterialet. Attacken styr hur snabbt kompressorn börjar jobba och release styr hur snabbt kompressorn slutar jobba. MakeUpGain styr hur mycket du kan dra upp ljudnivån för att kompensera för att du utjämnat dynamiken i ljudmaterialet. Om t.ex Attacken är inställd på 20 ms, så innebär det att kompressorn släpper igenom de första 20 ms okomprimerat innan de trycks ner av kompressorn.
  8. Tack så mycket! 🙂
  9. amplifire

    musicians gear

    Det är inte möjligtvis Thomann du tänker på?
  10. Tackar, tackar...
  11. En stor del där handlar om att använda dig av kompressor på ljudet för att kunna få den upplevda volymen att bli högre. Kolla t.ex in den här länken så ser du lite om vad det går ut på: Står en hel del om det på forumet också om du söker på kompressor eller nåt liknande.
  12. Får önska dig varmt välkommen!
  13. Nej men hp filter brukar ju ingå som en del av eq:n. I eq:n väljer du vid olika frekvenspunkter om du ska använda hp, lp, shelfing, höja eller sänka med antal dB och med vilket Q-värde.
  14. Tjenare och välkommen hit! 🙂 Jo det är ett perfekt, man lär sig en hel del här samtidigt som man blir inspirerad av andras musik, får värdefull positiv och negativ låtkritik och lär känna andra musiker och producenter. Hehe det var en jäkla massa instrument. Kan säkert komma till användning! Ah det låter kul med lite samarbete över nätet! Jag är också intresserad av att komma igång och producera, spela in och mixa. Jag skickar ett PM med msn!
  15. Kompressorn har mer att göra med dynamiken på låten. Så hp filter har som sagt var inget med kompressorn att göra utan det tar bort olika frekvenser enligt det värde du ställt in det på. I kompressorn ställer du in från vilken tröskelnivå (threshold värde i dB) där kompressorn ska börja trycka ihop ljudmaterialet dynamikmässigt. Anledningen till att den trycker ner det är för att du senare ska kunna dra upp på makeupgainen i kompressorn och kompensera så att den "upplevda lyssningen" låter högre. Så den trycker alltså ner olika transienter och sånt som ligger ovanför tröskelnivån. Sen i kompressorn ställer du in ratiovärdet, dvs förhållandet mellan in och utsignalens ljudnivå. Det är det förhållandet som avgör hur starkt kompressorn jobbar. Ex. Om ratiovärdet är inställt på 4:1 och threshold -9dB, så tar kompressorn hand om ljudmaterial starkare än -9dB och trycker ner det fyra gånger så att utsignalen blir 4 gånger svagare än insignalen. Multibandkompressorn har i grunden samma uppbyggnad som kompressorn, bara med den skillnaden att du kan ställa in antal kompressorer du vill använda och för vilka frekvensband dessa ska jobba på.
  16. Häftigt initiativ! 😉 Det blev lite svårare efter hand... Men det är nog rätt bra att öva sig på!
  17. Mm det blir väl svårare att mixa ju mer man slänger in i låten, där kommer ju instrumenten mer och mer gå in i varandra.. Sen kan du ju också kanske prova att ta till nån sidechaining om det skulle behövas, om du har nåt som du vill framhålla. Men du får väl jobba en del med eq:n och kompressorn. HP filter (högpassfilter) det låter höga frekvenser passera (och skär alltså bort de låga). Så om vi säger att du vill ta bort en del brum under nån viss frekvens y Hz, så ställer du bara in HP filtret på y Hz. T.ex om y=50 Hz så skär HP filtret i princip bort det under 50 Hz, beroende också på vilken branthet du har ställt in på HP filtret. Ställer du in det på t.ex 36 dB/oktav så får du en brantare filtrering som i princip tar bort allt under, medans t.ex 18dB/oktav ger en flackare kurva som släpper igenom en del bas (lägre frekvenser). Om inte en del trummor låter så bra, så kan du ju eventuellt ta och testa att trigga trummorna för att t.ex skapa en fetare baskagge. Du kan t.ex använda gratispluggen KTDrumTrigger på: Triggning
  18. det där har jag försökt lite med men inte fått till det. akustiska gitarrens bas brukar jag nästan elimienera helt och så. men däremot så har jag svårt för att skära ner bas på elgitarren, ljudet blir så klent då samt att jag inte riktigt vet vilka frekvernser som vilka instrument ska ha. det är väl såklart olika men tex. ska akustiska gitarren ligga över eller under i frekvens? vid vilka frekvenser vill man att pianot ska sticka ut, tex. finns det nån grund som man brukar ha, visst, basen är lägst men med dom andra instrumenten. finns det nån regel på ett ungefär? Anledningen till att man vill hålla varje instrument mer på sin plats och inom sina frekvensområden, lär ju antagligen också vara för att man vill skapa en tydligare och mer distinkt ljudbild, som inte dränks av de inbördes ljuden. Då kommer mixen låta renare och klarare och inte lika ihopgrötad. De låga frekvenserna från andra instrument än t.ex baskaggen och basen, vill man helst slippa eftersom de stjäl nivåmarginal framförallt i mastern. Så därför skär man gärna bort onödigt basinnehåll om man kan med HP filter för att spara in på nivåmarginalen. Sen senare när man filtrerat bort slasket så skulpterar man ljuden med eq:n. Här finns lite tips om hur man ska tänka när man eq:ar och vilka frekvenser man pressar upp, håller tillbaka, o.s.v för olika instrument: MagicFreq
  19. Tackar! Nej, på Kth.
  20. amplifire

    Ny på forumet

    Får önska dig välkommen till forumet då och hoppas att du kommer att trivas!
  21. Vill också passa på att hälsa dig varmt välkommen och God Fortsättning!
  22. I numret Studio Special 2007 på sidan 21 finns en lista för en hel del instrument och deras frekvensområden. Där har man tagit upp: kick, virvel, hihat, oh, pukor, bas, elgitarr, ackord gitarr, sång man, sång kvinna, och piano. Man listar där hela frekvensområdet, viktiga frekvenser, botten, kropp och topp. Annars så finns det bl.a en länk här: http://www.mikedred.com/pdfs/EQ_Notes_01.pdf Genom att du framhäver instrumentens naturliga frekvenser med eq och skär bort på vissa andra ställen (t.ex med högpass och lågpassfilter), skapar du utrymme för dom så dom slipper kriga om plats, och därmed en tydligare ljudbild.
  23. Det låter spännande, som ett bra initiativ. Kanske nåt att satsa på.. 🙂
×
×
  • Skapa ny...