Jump to content
Annons

2008/2009 års vinklar på piratkopiering


Björn Olsberg

Recommended Posts

Jag vill inte försöka bidra jättemycket med argument till debatten, vill bara få det ur mig att jag inte kommer ladda hem mycket mer från och med nu. mina ögon har öppnats sedan jag själv börjar spela in musik och jag kan knappt tänka mig mardrömscenariot då inga tjänar pengar på musik, men alla vill höra mer... aja ha det bra allihopa!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 2,2k
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

verkligheten är att det är förbjudet att bryta mot gällande lagar - oavsett om det går eller inte

vem är det som inte anpassar sig?

Jaha... Så du menar att det är förbjudet att ladda ner musik? Har det varit så länge?

Skämt åsido, och ärligt talat; Är du verkligen så här enfaldig, eller tycker du mest att det är kul att driva med folk? Förmodligen vet även min farmor att det är olagligt att ladda ner musik så som nu sker i många hem.

Och jag håller fortfarande vid att det är skivbolagen som får anpassa sig till HUR FOLK VILL TA DEL AV MUSIK. Hade dom varit lite snabbare i vändningarna för en sisådär 10 år sen så hade vi förmodligen aldrig haft den här diskussionen.

och till skillnad från dig ser jag teknik som ett verktyg - inte ett ändamål

Blidderbladder. Har du ens själv någon aning om vad du menar med det där? Eller vad du har för täckning för det?

Link to comment
Dela på andra sajter

Ett utmärkt svar på en fråga ingen ställt, för att citera din (förre? 😆) favoritförfattare.

Där fick du till en riktig klatschig replik! Touche. Vilken författare talar vi om? Och jag är ärligt talat lite nyfiken på vad du vill att jag ska svara egentligen?

Själv tycker jag att många av de tjänster vi betalar för via skattsedeln borde finansieras av brukarna direkt - opera, politiska föreningar och simhallar till exempel.

Trots min bestämda uppfattning i frågan betalar jag skatt som alla andra och skulle aldrig drömma om att smita ifrån mitt medborgeliga ansvar bara för att jag har en åsikt som avviker från majoritetens. Jag inbillar mig inte att mina värderingar ger mig frikort att handla tvärsemot demokratiskt stiftade lagar.

Ser du min poäng?

Sover Dolly Parton på mage? 😏

Nej, det kan jag inte påstå. Om du inte gillar att betala skatt så är det ju bara att rösta på något borgarparti. Och du är helt fri att diskutera frågorna i de flesta sammanhang, t ex på internet-forum. Vad är skillnaden i det här fallet?

Redigerat av JJRockford
Link to comment
Dela på andra sajter

givetvis

vad tror du själv?

påverkas inkomsten av minskad försäljning?

Det är såklart smickrande att för en gångs skull skulle kunna tänka dig att ta någonting jag tror utan att backa upp med statistik, undersökningar och annat (något som du dock själv är ganska sparsam med). Det är klart att minskad skivförsäljning eventuellt kan ge mindre inkomst. Men det skulle ju t ex kunna vägas upp av om man har bättre marginaler på att sälja mp3:or. Eller att man är ute och spelar mer. Eller hörs mer på radio och TV (STIM-pengar du vet).

Link to comment
Dela på andra sajter

Jaha, det där med iTunes föll visst bort.

Menar du att jag ska behöva betala två gånger för samma musik? Vad skulle du själv tycka om det, om du var tvungen att köpa en skiva för att ha i bilen och en för att spela hemma?

Ja, eftersom det är två olika tjänster / produkter att låna respektive äga en bok. Fråga bokhandlarna om du inte tror mig, dom säljer bättre och bättre för varje år som går trots den stenhårda konkurrensen från biblioteken. 😏

Ja, då kan man ju fråga sig varför just skivbranschen lyckats hamna i en sådan "kris"? Den praktiska skillnaden är ju ändå minimal. Jämför följande:

1. Jag lånar boken och läser den.

2. Jag köper boken och läser den.

Sen lär den stå på en hylla någonstans till tidernas ände. Om det är på biblioteket eller i min bokhandel kan ju inte spela någon verklig roll. Däremot kan man ju tänka sig att författare får lite mer betalt för fall 2.

Jag hade kunnat hålla med dig om det, men försäljningen av digital musik ökar inte motsvarande det som cdn tappar. Inte i närheten faktiskt.

Något annat är väl inte heller att vänta sig? Att det överhuvudtaget finns folk som betalar lika mycket för några mp3:or som för en riktig skiva är för mig obegripligt. Men man skulle ju i a f kunna tänka sig att pengarna som kommer in inte skiljer lika mycket som skillnaden i försäljning, eftersom det lär vara "aningen" bättre marginal på att sälja en mp3-skiva (alltså att någon laddar ner en skiva från t ex CDON) för 100 spänn, jämfört med att någon köper plastversionen.

Tvärtom sammanfaller branschnedgången med bredbandsutbyggnaden. Tror du det är en slump?

Jag tror att det är att göra det alldeles för enkelt för sig att bara hitta enstaka faktorer att skylla på.

Jag tror att 50% och mer har hamnat i fildelningsnätverken - jag tror inte att musiklyssnandet minskat, tvärtom.

Om hälften av artisternas inkomster från musikförsäljning försvinner gissar jag att det påverkar artisternas ekonomi.

Mycket gissande från din sida...

Att biograferna och videouthyrarna drabbats först på senare år har med de ökade hastigheterna i näten och möjligheten att dela okomprimerade filmer att göra - tror jag och många andra. Jag gissar att du inte alls vill kännas vid ett sådant samband heller?

Jag trodde vi var överens om att biograferna inte drabbats, utan har haft hyfsad jämn tillströmning sen 1988?

Link to comment
Dela på andra sajter

drloop (oregistrerad)

JJ Rockford, alla jag känner som jobbar med musik säger samma sak.

Det var inte bra för några år sedan men det är sämre nu.

Och då menar jag folk som jobbar eller har jobbat med musik på ett eller annat vis.

Det finns undantag som tycker det är ok, men dom är få.

Link to comment
Dela på andra sajter

ett dåligt exempel eftersom jag inte tycker vare sig punk i allmänhet eller ramones i synnerhet är något att lyfta fram om man pratar kvalitet

men det är givetvis en smaksak å en genrefråga

Ja, det är det sannerligen. Förlåt att jag inte tänkte på att det mest är din smak som räknas, och inte de mängder av band och människor som inspirerats av t ex Ramones. Hur tycker du vi ska definiera musikalisk kvalitet? Nördpolerat som Toto?

däremot hör jag att VII Gates musik hade mått bra av lite mer proffsig hjälp

Detta utan att ha en aning om vem som gjort vad? Men du är välkommen med lite input anytime.

ett exempel är alla dom akter som numera INTE satsas på av skivbolagen för att inkomsterna (å därmed riskkapitalet) minskat kraftigt

färre signas

Man kan nog säga att du får aningen svårt att belägga det påståendet.

Link to comment
Dela på andra sajter

det jag skriver har ingenting med att göra om jag personligen gillar musiken eller inte

det handlar om att lösa problem för att nå fram till bättre resultat

precis som i alla yrken ger erfarenhet, vana å kunskap helt andra möjligheter än motsatsen

Missförstår du mig medvetet för att knipa några lätta poäng? Det är klart att det säkert går lättare att spela in en skiva om man varit i branschen i 20 år och jobbar i studion varje vecka. Vad jag menar är att det ändå i slutändan knappast har någon större betydelse för om folk tycker att själva musiken är bra eller inte.

du måste vara den ende faktiskt som på allvar menar att du blir bättre gitarrist genom att vila istället för att spela? 😎

tänk så bra du måste varit innan du öht började?

Ja, det var ju precis vad jag skrev.

Nej.

Vi diskuterade upphovsrätten. Du hävdar att folk behöver få betalt för att SKAPA bra musik. Jag menar å andra sidan att de flesta som skapar gör det av ren glädje eller för att dom vill uttrycka något, definitivt utan några ekonomiska kalkyler i botten. Vad det har för samband med att de flesta får lägga en och annan timme på att lära sig att rent tekniskt spela ett instrument eller sköta ett mixerbord är jag inte riktigt med på.

"Copyright 2006 by VII Gates all rights reserved " är en intressant text för övrigt

hur går det ihop tycker du?

Vad är det du tycker är konstigt?

Link to comment
Dela på andra sajter

Om du inte gillar att betala skatt så är det ju bara att rösta på något borgarparti. Och du är helt fri att diskutera frågorna i de flesta sammanhang, t ex på internet-forum. Vad är skillnaden i det här fallet?

Du svarade på min fråga, den om varför man har rätt att fildela mot upphovsmännens vilja du vet, genom att förklara att du anser att fildelning ska vara tillåten. Att sätta sig över lagen för att man anser sin egen åsikt viktigare än alla andras suger.

För övrigt driver inga riksdagspartier "mina" frågor, fiktiva eller ej. 😎 Påläst som vanligt...

Link to comment
Dela på andra sajter

Om jag skaffar ett Spotify-konto, är det ok om jag laddar ner all musik som jag kan få via Spotify då? Jag har ju försökt förklara, det är ovanligt med mp3-spelare som har möjlighet till mobilt bredband.

Spelar det någon roll att man inte får behålla den exakta kopian som man lånar från biblioteken?

Tydligen eftersom det finns en jävla massa bokhandlare kvar (var finns CD handlarna?)!

Nu gissar jag bara, men det är ju inte orimligt att anta att branscherna traditionellt haft stora delar av sina kunder i vitt skilda generationer.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bara ett exempel på hur långt TPB ägarna är villiga att gå för att tjäna en slant!

Det där är ju snarare en fråga om hurvida förundersökningar bör vara offentliga eller ej. Förundersökningen i Arboga-fallet var ju en offentlig handling, vem som helst kan gå till polisen och begära ut den.

Är ju nästan bättre om den ligger på internet, hade ju varit ett jäkla jobb för polisen att trycka upp 30 000 kopior eller vad det nu blev.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tv4 är väl gratis o finansieras via reklam?

Tänkte väl det. Så vad gör det då för skillnad om jag laddar hem t ex "Beck - Skarpt läge" och ser den ikväll, jämfört med om jag tittar på den på TV4 på söndag?

Link to comment
Dela på andra sajter

Man måste ha fastnat ordentligt i piratdebattens skyttegravar för att försöka driva ett resonemang där bibliotek är omoraliska. 😎

Är man författare finns man på bibliotek, svenska eller utländska. Sverige betalar ut ersättning - bra, hoppas andra länder följer vårt exempel!

Varför ska författare finna sig i att deras verk finns gratis på bibliotek? Du är väl inte en sådan där kuf som menar att det är skillnad på kultur och kultur? Att t ex klassisk musik och opera skulle vara mer kultur än pop och rock?

Att ladda hem och därefter äga en musikfil som är identisk med den produkt som säljs ett par musklick från The Pirate Bay tycker jag är omoraliskt. Att låna böcker eller skivor på bibliotek är det inte, eftersom boklån inte konkurrerar med bokförsäljning. Jämför Spotify - iTunes.

Så det är vad du tycker är omoraliskt vi ska rätta oss efter?

Link to comment
Dela på andra sajter

JJ Rockford, alla jag känner som jobbar med musik säger samma sak.

Det var inte bra för några år sedan men det är sämre nu.

Och då menar jag folk som jobbar eller har jobbat med musik på ett eller annat vis.

Det finns undantag som tycker det är ok, men dom är få.

Det finns många som inte har det så bra nu. Volvo och Posten t ex. Jäkla fildelning.

Link to comment
Dela på andra sajter

drloop (oregistrerad)

Jag har sagt det förut. Synd att folk inte vill betala för det som ger bra känslor som tex musik. Men pröjsar glatt för något torrt och trist som internetaccess.

Redigerat av drloop
Link to comment
Dela på andra sajter

Så det är vad du tycker är omoraliskt vi ska rätta oss efter?

Ber om ursäkt för att jag hade fräckheten att uttrycka en åsikt i en debatt. 😎

Och nej då, "ni" behöver bara rätta er efter vad riksdagen tycker.

Är "ni" missnöjda är det väl bara att fixa så att Piratpartiet får lite mer än den halva procent av väljarnas röster man skrapade ihop i förra valet. 😮

Link to comment
Dela på andra sajter

Varför ska författare finna sig i att deras verk finns gratis på bibliotek?

Jag tror frågan är lite fel ställd, om du ursäktar. Folkbibliotek är något de flesta författare värnar om.

Släpp detta med biblioteken, du har inget case och låter bara löjligare för varje vända. Det säljs massor av böcker, branschen vet att biblioteken inte konkurrerar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det inte en ganska rimlig gissning då, att om hälften av försäljningen av musik försvinner så påverkas artisterna?

Jo, självklart. Om man förutsätter att gissningarna du byggde din gissning på skulle vara riktiga.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ber om ursäkt för att jag hade fräckheten att uttrycka en åsikt i en debatt. 😛

Och nej då, "ni" behöver bara rätta er efter vad riksdagen tycker.

Är "ni" missnöjda är det väl bara att fixa så att Piratpartiet får lite mer än den halva procent av väljarnas röster man skrapade ihop i förra valet. 😆

Du missförstår mig. Vad jag menade var att det inte är helt lätt att förstå varför du tycker att folk ska ha gratis tillgång till böcker men inte till musik. Det är ju båda verk som är skyddade av upphovsrätten.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror frågan är lite fel ställd, om du ursäktar. Folkbibliotek är något de flesta författare värnar om.

Släpp detta med biblioteken, du har inget case och låter bara löjligare för varje vända. Det säljs massor av böcker, branschen vet att biblioteken inte konkurrerar.

Ja damn it, det var det här med caset 😛 Visste att jag missat något!

Hur menar du att frågan är felställd? Det här är ju jätteintressant i sammanhanget. Hur tror du det kan komma sig att folk köper böcker fast dom egentligen inte behöver?

Link to comment
Dela på andra sajter

Du missförstår mig. Vad jag menade var att det inte är helt lätt att förstå varför du tycker att folk ska ha gratis tillgång till böcker men inte till musik. Det är ju båda verk som är skyddade av upphovsrätten.

Nej jag tror det är du som missförstår: Jag tycker det är utmärkt att man kan låna böcker och musik på biblioteken.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hur menar du att frågan är felställd?

Författare finner sig inte i att deras verk är tillgängliga på biblioteket - de vill vara där.

Det här är ju jätteintressant i sammanhanget. Hur tror du det kan komma sig att folk köper böcker fast dom egentligen inte behöver?

Jag kan riktigt se framför mig hur din skenande hjärna tänker "Radiohead" och att folk stödköper böcker man först lånat på bibblan. 😛

Men så är det ju inte. Lånad bok kontra köpt bok är två helt olika tjänster / produkter som inte konkurrerar med varann. Nu orkar jag inte skriva det igen. Gå in på närmaste bokhandel och få det bekräftat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag förstår inte, menar du att IFPIs siffor är felaktiga? Eller...?

Det är ju inte riktigt så enkelt med statistik att det finns "rätt" och "fel". IFPI är ju en organisation som inte direkt är partisk i sammanhanget. Studio hade i #6 2006 en artikel om IFPI:s statistik för 2004/2005.

"Slår man ihop alla distributionsformer i USA, har värdet på den kommersiella musikförsäljningen inte minskat med mer än 0,6%, långt ifrån den katastrof som bolagsrepresentanterna predikar, och ännu längre ifrån en anledning att göra inkräkter på den lagliga privata kopieringen".

Link to comment
Dela på andra sajter

Författare finner sig inte i att deras verk är tillgängliga på biblioteket - de vill vara där.

Till skillnad från musiker som helst skulle slippa all form av uppmärksamhet?

Jag kan riktigt se framför mig hur din skenande hjärna tänker "Radiohead" och att folk stödköper böcker man först lånat på bibblan. 😛

Men så är det ju inte. Lånad bok kontra köpt bok är två helt olika tjänster / produkter som inte konkurrerar med varann. Nu orkar jag inte skriva det igen. Gå in på närmaste bokhandel och få det bekräftat.

Nej, eftersom vi har både fungerande boklådor och bibliotek så stämmer det ju såklart. Men varför skulle folk vara intresserade av att köpa böcker dom redan läst och inte skivor de redan lyssnat på?

Link to comment
Dela på andra sajter

Nej jag tror det är du som missförstår: Jag tycker det är utmärkt att man kan låna böcker och musik på biblioteken.

Så hade vi bara kunnat lösa det så att artisterna får 76 öre (eller vad det nu var) varje gång deras skiva fildelas så tycker du att det skulle vara helt i sin ordning med fildelning?

Redigerat av JJRockford
Link to comment
Dela på andra sajter

Man måste ha fastnat ordentligt i piratdebattens skyttegravar för att försöka driva ett resonemang där bibliotek är omoraliska. 😄

Om du tror att jag tycker att bibliotek är omoraliska har du missförstått mig. Mitt resonemang är att man inte kan hävda att det är omoraliskt i sig att ladda ner en piratkopia utan att hävda att det är omoraliskt att låna en utländsk författares bok på biblioteket.

Är man författare finns man på bibliotek, svenska eller utländska. Sverige betalar ut ersättning - bra, hoppas andra länder följer vårt exempel!

1. Inget vidare resonemang, va? "Jag läser resultatet av x antal års arbete av en författare, hoppas skattebetalarna i hans hemland betalar ut ersättning så jag kan fortsätta att läsa hans böcker gratis!"

2. Samma typ av resonemang skulle kunna tillämpas direkt på fildelningen i Sverige. "I Sverige finns Copyswede. Bra, då får säkert artisten ersättning genom privatkopieringsavgiften" (detta resonemang är nästan mindre dåligt, då privatkopieringsavgiften omsätter mer pengar än biblioteksersättningen)

Att ladda hem och därefter äga en musikfil som är identisk med den produkt som säljs ett par musklick från The Pirate Bay tycker jag är omoraliskt. Att låna böcker eller skivor på bibliotek är det inte, eftersom boklån inte konkurrerar med bokförsäljning. Jämför Spotify - iTunes.

Självklart konkurrerar biblioteken med bokförsäljarna, eller menar du att folk endast lånar böcker de annars inte skulle köpa? Det låter som resonemanget "Jag tankar bara musik som jag annars inte skulle köpa"

Jag medger att det är en skillnad på att låna en skiva och att tanka den. Däremot tycker jag det är väldigt liten skillnad att låna en bok och att tanka en skiva, eftersom man i vanliga fall läser en bok en, högst två, gånger. Ett skönlitterärt verks "läsvärde" (i brist på bättre ord) för läsaren är i hög grad förbrukat efter att man läst den en eller två gånger, och därför finns det väldigt liten anledning att köpa en bok efter det.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...