Jump to content
Annons

Utrustning till nybörjarhemstudio


Barathrum (oregistrerad)

Recommended Posts

Barathrum (oregistrerad)

Ber om ursäkt om jag bidrar till nedspammningen av forumet med min tråd, men jag har faktiskt inte hittat en annan som passar just mig och ger mig 100% klara svar.

Vad jag vill göra är att bygga en liten hemstudio med basicgrejer så att jag kan spela in musik med mitt hårdrocksband hemma. Vi ska bara spela in max två instrument åt gången. Instrumenten är:

- Digitalt Roland TD-8-trumset (har redan)

- Elgitarr (har redan)

- Elbas (har redan)

- Midiklaviatur (frågar om det längre ner)

Vad jag funderat på att köpa är:

- Ljudkort för inspelning. Har läst igenom massa trådar om sådant, och kommit fram till två alternativ. Det ena är att köpa ett M-Audio Audiophile 24/96. Det andra är att köpa ett EMU 040 där man får med Cubasis och kan senare uppgradera till Cubase SL2 för 2200 spänn så att man i slutändan får ljudkort + Cubase SL2 för lika mycket som om man skulle köpt enbart Cubase SL2. Hur bra är EMU 040-kortet egentligen? Har kollat en del på USB-kort, vilket verkar smidigt. Men hur är latencyn på dessa?

- Mixer. Läst mycket om olika mixers, men är inte riktigt säker på om jag verkligen behöver en då vi bara som sagt ska spela in max 2 instrument åt gången. Det är alltså 2 kanaler man behöver på den då, om jag förstått rätt? Det skulle vara bra med en mixer med inbyggd fantommatning och pre-amp.

- Inspelningsprogram. Vi ska som sagt spela in allt själva och inte göra själva musiken enbart med hjälp av datorn. Vill kunna mixa ihop olika ljudspår, få stereoljud, mastra o.s.v. Räcker Cubasis för detta? Som mjukvarusampler till midiklaviaturen hade jag funderat på Garritan's Personal Orchestra då detta verkar vara en mycket prisvärd produkt för nybörjaren. Fungerar det med Cubasis?

- Monitorer. Var i musikaffären och snackade lite och då verkade det som att monitorer är hutlöst dyra för en student som jag 🙂 Verkade som att det absolut lägsta man skulle gå var 1800 spänn/par för att få någon som helst kvalitét. Dock vill jag fråga er som verkligen har provat. Funkar inte datorns högtalare bra? Om man förstärker signalen innan d.v.s. Är väldigt nöjd om jag ens får mp3kvalitét. Räcker det kanske med ett par hörlurar nu i början?

- Midiklaviatur. Läst endel om detta. Vad jag söker är en med minst 61 tangenter, anslagskänslighet och pitchbend-hjul. Ska spela in symfonisk bakgrundsmusik till hårdrockslåtarna med midiklaviaturen, kommer bli mums 😛 Har funderat på Midiman Radium61. Kommentarer?

Tackar så mycket för eventuella svar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 95
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

captain nemo (oregistrerad)

Några av dina frågor kan jag svara på.

Vad gäller monitorer så kan man lägga ner hur mycket pengar som helst. Skall du ägna dig åt seriös musikproduktion, så är det värt att investera i bra monitorer.

Alternativet är ett par riktigt bra hifi-högtalare, men då är du nästan uppe i samma pengar. Huvudsaken är att du vet hur dina högtalare färgar ljudet. Däremot har jag inte hört några "datorhögtalare" som har tillräckliga prestanda...

Om du inte har råd - köp ett par riktigt bra lurar i stället. De kan du dessutom använda som lyssning vid sångpålägg. Spara en slant och köp monitorer när ekonomin tillåter.

Vad gäller mixer så är det inte dumt att kunna routa signalen lite hit och dit utanför datorns ljudkort. Dessutom behöver du en preamp och fantommatning om du skall använda kondensatormikrofon, vilket du troligen skall om du skall spela in sång eller akustiska instrument.

Själv använder jag Logic som mjukvara/sampler. Audiophile 24/96 ljudkort, Studio Projects B1 kondensatormikrofon samt en Soundcraft Compact 4 mixer. Den är riktigt bra och möjliggör direkt monitoring, dvs lyssning direkt utan att det blir fördröjning (latency) i ljudkortet.

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

1800 spänn för ett par monitorer låter ju billigt, men dessa är sannolikt inte mycket att hänga i julgranen. Vänta hellre lite och köp ett par bättre. :rolleyes:

Angående mixer så beror det på vad du ska använda för extern utrustning. Själv har jag ingen mixer utan köpte en billig mikrofonförstärkare/DI-box istället. Precis som du säger så funkar det utmärkt om man max ska spela in 2 instrument samtidigt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

captain nemo

Mmm, har förstått att det nästan inte finns någon övre gräns :rolleyes: Dock är jag ju som sagt helt nybörjare på området och ska köpa min första utrustning och behöver således inte direkt det bästa. Har inga som helst praktiska erfarenheter. Okej, så det är prestandan som är problemet hos datorhögtalare? Stor fördröjning eller?

Jo, har funderat på hörlurar, men det kan bli svårt att mixa bra då, har jag hört.

Okej, vet du någon mixer som har preamp och fantommatning inbyggt? Har hört att det fanns någon sådan.

Tackar för svaret!

Chris

Jo, jämfört med annan utrustning inom musikinspelning är det säkert i bottenskiktet, men jag är ju som sagt helt grön. Okej, vad är en "DI-box"?

Tack för svaret.

PS: Såg att du har EMU 040-kortet. Är det ett vettigt köp? DS.

Redigerat av Barathrum
Link to comment
Dela på andra sajter

Garritan Personal Orchestra säljs med en version av Cubasis och ett notskrivningsprogram så kompatibiliteten där skall inte vara något problem.

Cubasis i stort funkar bra för det mesta i början. Det enda som blir besvärligt är om du tar in många kanaler samtidigt vilket du inte kommer att göra. För att spela in två i taget och mastra fungerar det utmärkt med lite extra VST pluggar. Det som följer med är inte så himla hett, men t.ex. Stuido har ju skickat med en del användbara reverb och Eq pluggar.

Mixer med fantommatning och preamp finns det väl en del av. Fundera dock på om du verkligen behöver det precis i början. Phonic gör riktigt billiga mixers. Preamp finns ju ofta på ljudkortet. Dock ej Audiophile 2496 som jag kör.

Audiophile 2496 är ett riktigt klassiskt och trevligt kort. Tänk dock på att om du vill köra trummorna i stereo så kan du bara köra trummorna eftersom det är två mono ingångar eller en stereo på kortet. Tror idag mer på EMU kortet som dessutom säljs med Cubasis VST 5.

Skall du bara köra två kanaler funderar jag nästan på om en inte en bra tvåkanals preamp och kompressor är mer användbart än mixer. Iofs är det ju bra som någon påpekade att kunna routa saker till externa burkar och olika lyssningar.

USB kort är ofta känsligare för latency vad jag vet. Kan bli värre om man maxar ut deras kapacitet. Annars är de helt ok vad jag vet.

Radium klaviaturen verkar ganska trevlig. Den känns en aning smäckig kanske, men det är trevligt med lite extra kontrollrattar och prylar på den.

Vad gäller monitorer tror jag på att spara ihop 4000 för ett par trevliga saker med inbyggda anpassade slutsteg.

Lycka till!

/Dagon

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

Dagon

Okej, är Cubasis detsamma som Cubasis VST 5?

Okej, nej, ska ju bara ta in max två instrument åt gången då vi bara är två i bandet. Trummorna är digitaltrummor och har bara en midi-ut, så jag vet inte om man alls kan köra i stereo på dem.

Okej. Preamp används som jag har förstått det till att förstärka gitarrsignalen? Eller har jag missförstått helt? Fantommatning har jag inte någon stor idé om vad det är, bara att massa folk snackar om det hela tiden 😏

Kompressor? Hmm...

Okej, när jag snackade med folk i en musikaffär sa dom att de inte var någon latency alls (men de vill väl antagligen bara sälja så mycket som möjligt, gissar jag).

Okej, men behöver som sagt minst 61 tangenter på midiklaviaturen. Finns någon för 400-500 spänn mindre, som jag ska kolla in närmare.

Okej, men kommer ens min studio fungera utan riktiga monitorer? Det går inte att köra med datorhögtalare alls, eller?

Tack så mycket för svaret!

Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

Hej. Mixa i lurar går bra, men man måste inse att det låter annorlunda än i en stereo. Men om man bara lär sig HUR annorlunda det låter så kan man börja med lurar.

Jaa, lyssna på din favoritskiva i dina datorhögtalare och jämför med en riktig stereo. Är du nöjd med ljudet?. Fördelen med riktiga monitorer är att de återger ljudeet ärligt och rent, vilket kan vara en fördel. Själv använder jag ett par bra hifihögtalare med rak frekvensgång. Fördröjning på det sättet (latency) uppstår inte i högtalaren. Det är fördröjningen mellan att ljudet kommer in i ljud´kortet, processas på ett eller annat sätt, matas ut ur ljudkortet och det återges i högtalarna. Eftersom en dator bara kan göra en enda sak i taget, men ofta ganska fort, så innebär det tekniskt att den inte dels kan "lyssna" och "prata" samtidigt. Den gör det i små portioner. Ju mer data att processa, desto köigare för processorn och desto mer latency får du.

Om du har en snabb dator och ett ljudkort som stöder ASIO-drivrutiner, så blir fördröjningen så pass liten att den blir försumbar.

Fantommatning +48 volt finns för att förse kondensatormikrofoner med drivspänning.

En preamp används för att förstärka upp den relativt svaga signalen från en mikrofon eller liknande till nivåer sommixern sedan kan hantera.

De flesta hemstudiomixers har såväl fantommatning som preamp för mik. Frågan är bara hur de låter. En preamp kan ha stor påverkan på ljudet.

Själv använder jag Soundcraft Compact 4 och den låter mycket bra och rent och har lågt brus. Dessutom designad för just hemstudio/datorinspelning. Den har direkt monitoring, vilket innebär att du kan lyssna på inkommande signal utan att den måste passera ljudkortet = ingen latency alls.

Hoppas att jag lyckats räta ut några frågetecken (och skapa några nya)... 😏

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

captain nemo

Okej, jo, du har rätt med det där om hörlurar.

Okej, är inte så hemma på olika tekniska termer när det gäller elektronik. Har snart en socket 939 AMD 3500+ och 1 gb Corsair XLS PRO-minne. Blir ju ett studioljudkort också när jag köper studiogrejerna.

Okej, vad är det man använder för att spela in gitarrerna då? Provat med en liten skitadapter för 25 spänn och man fick ju vad man betalade för ungefär.

Okej, men räcker den där 700-kronors Behringer-mixern som start? Eller ska man satsa på en för 1000 spänn redan från början?

Okej, den var rätt dyr när jag kollade in den, tror jag. Jo, skulle vara väldigt bra med direct monitoring.

Jo, hehe, lite klokare har jag blivit, men en del frågetecken uppstod också 😏

Tackar för svaret!

Link to comment
Dela på andra sajter

Okej, vad är en "DI-box"?

Tack för svaret.

PS: Såg att du har EMU 040-kortet. Är det ett vettigt köp? DS.

En DI-box är i grund o botten en vanlig preamp, men impedansanpassar också gitarrsignalen till ingången på ljudkortet. Nåt att tänka på är kanske att en vanlig linjeingång på en mixer inte har denna funktionen vad jag vet.

Det känns rent spontant som att du kanske skulle prova att satsa på en av dom billigare mikrofonpreamparna som finns, t.ex. ART tube mp eller någon av Behringers billigare, istället för en billig mixer. Dessa är visserligen inte i stereo, så man får ju ha en för varje ingång på ljudkortet. Min erfarenhet av Behringer MIC100 är att den funkar kanon, åtminstone för den utrustningen jag har.

Angående E-MU 0404 så måste jag säga att jag är riktigt nöjd. Jag hade hört varningar om att det inte var lämpligt att använda som systemkort (alltså för uppspelning av "vanligt" ljud i Windows, t.ex. winamp, kolla på film etc.), eftersom det kanske skulle uppstå sprak och knaster. Sedan jag installerat kortet har jag inte upplevt något av detta. Däremot kan jag ju säga att det brusar betydligt mindre än mitt SBLive! som jag hade innan. Med andra ord : 0404an rekommenderas!

Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

Nu låter man som en reklampelare för Soundcraft, men Compact 4-mixern har faktiskt en DI-ingång oxå 😆

Kanal 2 har en knapp som impedansanpassar gitarrsignalen. Låter helt OK och med en simulator typ Guitar Rig, Amplitube eller den utmärkta gratispluggen Simulanalog så låter det riktig gitarr.

http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=121

Köpte på Jam, men kommer inte ihåg priset. Tror det var 1700 eller liknande.

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

Chris

Okej, jag förstår. Vad är "impendansanpassning"?

Sen är jag främst ute efter saker jag kan använda till att spela in instrument. Sången tar jag senare. Okej, låter bra det du skriver om EMU 040 då. Fast jag har läst att drivrutinerna inte är lika mogna som Audiophiles. Skulle vara frustrerande om man fick nöja sig med massa hängningar hela tiden 😉

captain nemo

Okej, låter bra 🙂 Fast jag ska inte köra en gitarrsimulator, utan jag ska spela allt själv via riktiga instrument. Okej, får kolla in Soundcraft Compact 4-mixern då! Tack för infon.

Förresten, var på Jam hittade du mixern?

Redigerat av Barathrum
Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

Gitarrsimulator. Fel fel fel av mig. Jag uttryckte mig inte tydligt.

gitarrförstärkarsimulator. Självklart spelar man på gitarren själv. Något annat finns inte i min sinnevärld. Alltså en plugg som simulerar ljudet hos en riktig förstärkare.

Och till JAM behöver du inte åka. Det är bara en gammal källare med massa bråte... 🙂

Köp på postorder i stället.

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

Fast jag har läst att drivrutinerna inte är lika mogna som Audiophiles. Skulle vara frustrerande om man fick nöja sig med massa hängningar hela tiden 🙂

Visst finns det en del buggar men inget som är såpass allvarligt att datorn låser sig. För mig var det bara tuta och köra. Jag har inte upplevt datorn som instabil på nåt sätt efter att jag bytte ljudkort. Jag personligen tycker att du borde satsa på E-MU kortet. Det kostar visserligen 300kr mer men för dom pengarna får du ett bättre ljudkort som dessutom har en inbyggd DSP.

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

alexfree

Hmm, hittade någon som heter "Spirit Compact 4". Är det den jag borde kollat efter?

captain nemo

Aha, hehe, tänkte väl det 🙂 Jo, hade tänkt beställa via postorder.

Chris

Okej, verkar inte vara så allvarliga fel då. Men känns ändå lite B med drivrutiner som kan hänga sig 😆 Får se hur jag gör. Okej, vad är "DSP"? Förlåt om jag ställer dumma nybörjarfrågor, men jag måste veta allt så jag inte köper massa råcool utrustning i onödan 😛

---

Tackar för svaren!

Link to comment
Dela på andra sajter

alexfree

Hmm, hittade någon som heter "Spirit Compact 4". Är det den jag borde kollat efter?

captain nemo

Aha, hehe, tänkte väl det 🙂 Jo, hade tänkt beställa via postorder.

Chris

Okej, verkar inte vara så allvarliga fel då. Men känns ändå lite B med drivrutiner som kan hänga sig 😆 Får se hur jag gör. Okej, vad är "DSP"? Förlåt om jag ställer dumma nybörjarfrågor, men jag måste veta allt så jag inte köper massa råcool utrustning i onödan 😛

---

Tackar för svaren!

si senor, 1495:-

Link to comment
Dela på andra sajter

DSP är en extra processor på ljudkortet som avlastar datorns processor när man t.ex. lägger effekter som reverb och liknande. Gör att man tvinga ur mer ur datorn utan att den börjar hacka.

Om dina trummor är midi så kan du lägga trummor+gitarr+bas samtidigt eftersom trummorna då går via midi-ingången och gitarr+bas in i varsin ljudingång. Det borde ju bli tight och fint att köra tillsammans. Obs: Detta funkar bäst om du har ett trevligt midi-trumset i datorn. De som finns med i Cubasis låter ok till att börja med, men bara i några dagar 😕 Om du däremot har en extern ljudmodul till dina digitaltrummor kan du låta den spela upp ljuden via midi i efterhand för att fortfarande kunna spela in alla tre samtidigt. Begränsningen i så fall är väl programmet. Vet inte om Cubais tar både midi och audio samtidigt. Någon som vet?

Har en Mic100 preamp från Behringer som nämndes nedan. Den funkar ok om man inte drar upp den för högt. Den börjar dista otrevligt redan vid de gula Led-lamporna. Annars går den an. Inget upphetsande, men den gör jobbet. Billig.

Link to comment
Dela på andra sajter

DSP är en extra processor på ljudkortet som avlastar datorns processor när man t.ex. lägger effekter som reverb och liknande. Gör att man tvinga ur mer ur datorn utan att den börjar hacka.

Jamen, funkar EMUs DSP-effekter inom t.ex. cubase än? Ser ingen större vits med en extra DSP som man bara kan använda på in/ut-gångarna. Det är ju när man kör en massa olika effekter på olika spår inom sitt seq.program som man skulle vilja ha mer "kraft".

Jag är för övrigt väldigt nyfiken på hur det skulle gå att köra med DSP-effekterna i Sonar, om EMUs VST-program blir klart nån gång...

Link to comment
Dela på andra sajter

Har en Mic100 preamp från Behringer som nämndes nedan. Den funkar ok om man inte drar upp den för högt. Den börjar dista otrevligt redan vid de gula Led-lamporna.

Hade ett liknande problem med förra ljudkortet (SBLive). Det visade sig att detta faktiskt inte berodde på preampen. Det var istället ingångsnivån på ljudkortet inte var korrekt inställt. Det räckte att sänka ingångsnivån lite så var problemet borta. Kan ju vara värt ett försök.

Jag är för övrigt väldigt nyfiken på hur det skulle gå att köra med DSP-effekterna i Sonar, om EMUs VST-program blir klart nån gång...

Jag är också väldigt nyfiken. 😕

Senaste nytt är att det släpps i slutet av september. Det verkar som att E-MU vill skruva till drivrutinerna innan dom släpper PowerFX. Inte mig emot. Jag ser hellre att dom släpper det lite senare och att det fungerar bra, än att det görs för tidigt och det blir pannkaka.

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

alexfree

Okej 🙂

Dagon

Okej, det är väl en sådan processor som finns på både Audiphile och EMU 040 och alla andra semi/professionella ljudkort också?

Jo, mina trummor är midi, det är ett Rolandtrumset med tillhörande TD-8-modul. Okej, hur vet man om något är audio eller midi? Eller är det gitarren och basen som isåfall är audio?

Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

Audio eller MIDI?

Enkelt uttryckt kan man säga att MIDI "bara" är information om vilka toner (tangenter, drumpads) som spelas, när, hur hårt etc etc samt lite information om att eventuellt byta till det eller det ljudet. MIDI är med andra ord ingenting som låter. MIDI är det språk som syntar, ditt MIDI-trumset, sequencers etc talar med varandra.

Audio är precis vad det låter som - ljud. Såvida du inte har en gitarr som sänder MIDI så är det ljud som kommer ut ur sladden.

MIDI-kabel har 5-polig DIN-kontakt i ändarna. Audiokablar har antingen telepropp, RCA(phono) eller liknande kontakter.

MIDI-information tar liten plats. Audio-information tar mycket plats.

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

captain nemo

Okej, förstår. Tack för den klara informationen. Borde nästan klistras i forumet, kan jag tänka mig 🙂

Har egentligen bara en fråga kvar då, för tillfället. Som jag har förstått det så måste man med hjälp av en förstärkare, förstärka signalen om man ska höra något från gitarren om man använder passiva studiomonitorer. Spelar kvalitén på förstärkaren stor roll för ljudet då? Är det värt att skaffa ett par aktiva som är dubbelt så dyra oftast? Tänkte isåfall på Tannoy Reveal eller Tannoy Reveal Active. Kommentarer?

Tack för svar.

Redigerat av Barathrum
Link to comment
Dela på andra sajter

Nej det finns faktiskt inte på Audiophile korten. Det finns dock på en del andra, men extra DSP är långt ifrån standard vilket gör det extra intressant.

Det finns en helt suverän bok som täcker mycket av det man behvöer veta som heter "Digital ljudinspelning i ett nötskal". Kostar ca 200 spänn på Bokus och jag tänker köpa mig ett eget exemplar. Alternativt fyra veckor gratis på biblan. Den är bland annat användbar när man skall försöka koppla allting och lista ut vad man behöver och inte.

Är inte riktigt med på hur du tänker när du talar om monitorerna. De brukar man använda för att lyssna på det som kommer ut ur inspelningsprogrammet/mixern. Gitarren kopplar du antingen via preamp och förstärkarsimulator eller spelar genom en riktigt förstärkare och mickar upp den. I första fallet hör du gitarren och allt annat du väljer att ta med genom monitorerna och i det andra hör du genom både förstärkare och monitorer.

Kvaliteten på slutsteget spelar en hel del roll och när man köper aktiva monitorer så är slutsteg och högtalare anpassade för varandra. Eftersom det är lättare än att välja slutsteg och monitorer som passar varandra är det det vägen jag tänker gå. Det behöver kanske inte bli så dyrt med tanke på att slutsteg + monitorer blir två kostnader. Jämnar kanske ut sig?

Märken på monitorer vet säkert någon annan bättre än jag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

Dagon

Okej, hade fått bilden av att alla semi/professionella ljudkort hade en egen ljudbehandlingsprocessor för att prestandan skulle förbättras. Vilka nybörjarljudkort har DSP-processorer?

Hmm, okej, tack för tipset, får kolla in boken.

Okej, har en liten förstärkare redan, det var därför jag undrade om kvalitén på förstärkaren spelade någon roll när det gäller kvalitén på ljudet som kommer ur de isåfall passiva studiomonitorerna. För vad jag har förstått ska man ha antingen förstärkare + passiva monitorer eller endast aktiva monitorer. Eller behöver man alltid en preamp? Nu har jag tappat kollen :/

Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

Preamp sitter efter gitarr eller mik och före mixern.

Efter mixer sitter antingen förstärkare och passiva högtalare eller ett par aktiva högtalare.

Så någon form av preamp klarar du dig inte utan ;-)

//Nemo

Link to comment
Dela på andra sajter

Vet tyvärr inte exakt vilka ljudkort som har extra DSP-processor. Några samtal till musikaffärer eller någon annan vänlig forummedlem kanske löser det(?).

Funderar på vad du menar när du skriver förstärkare. Bara kollar för säkerhets skull att du inte menar gitarrförstärkaren eftersom den inte kan användas på något vettigt sätt för att driva monitorerna. Antar att det inte var det du menade, men jag har själv riggat upp konstigare lösningar förr i tiden. Man tar vad man har 😲

Eftersom du redan har vad jag antar är en lämplig förstärkare till monitorerna så behöver du bara högtalarna i så fall för att fixa lyssningen av till din studio. Preampen behöver du som redan konstaterats för att få in ljudet i datorn så du kan skicka ut det i monitorerna.

/Dagon

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är lätt att lura sig själv av all info om man inte vet tillräckligt mycket...

De flesta ljudkort har nog en DSP nu för tiden - men denna DSP är bara till för att hantera routing och mixning i kortet, så den hjälper bara till med den vanliga audiohanteringen och har alltså inget med effekter o dyl att göra.

De kort som har en DSP för effekthantering, hjälper inte till ett dugg med de vanliga VST-effekterna, utan hanterar bara sina egna effekter. Det hanteras ändå genom Cubase, så det är inte bara vid inspelningstillfället man kan använda det, utan under mixning o dyl också.

UAD-1 och Powercore är de mest kända DSP-korten - och de är rena DSP-kort, alltså inte ljudkort med en extra DSP för effekter.

Det har funnits vissa kombinerade kort, som är både ljudkort och effektkort, exempelvis Yamahas DSP-factory - och nu kommer, som tidigare sagts, EMU:s nya kort snart - och det kan nog bli en riktig höjdare... 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

captain nemo

Okej, tack för infon.

Dagon

Jo, fick ett svar av Claes längre ner, om DSP-processorer.

Jo, menade faktiskt en gitarrförstärkare. Vad ska man ha för förstärkare annars? Ett slutsteg eller vad det heter?

Claes

Jo, har märkt det 🙂 Okej, förstår, tack.

Okej, så om man har ett kort med endast dsp-processor, kan man inte använda enbart det för vanlig ljudhantering utan bara som komplement till ett annat ljudkort? Okej, när kommer EMU:s nya, och hur mycket kommer det kosta? Vet inte ens om jag behöver DSP-processor. Ska ju som sagt spela in allt m.h.a. externa midi/audio-instrument och inte göra något konstgjort på datorn.

Tack för svaret.

Link to comment
Dela på andra sajter

captain nemo (oregistrerad)

I senaste Studio har de annons på insidan av omslaget. 1295 spänn, va?

Inkl DSP samt vändbart - balanserat/obalanserat.

Låter mycket attraktivt.

//Nemo

Redigerat av captain nemo
Link to comment
Dela på andra sajter

Barathrum (oregistrerad)

captain nemo

Okej, läser inte Studio (ännu) 🙂

Låter dock som ett rätt okej pris.

Så, om jag har förstått det rätt är det alltså följande grejer jag behöver och hur de kopplas:

- Gitarr -> preamp -> mixer -> slutsteg + ljudkort -> monitorer

- Midikeyboard -> mixer -> slutsteg + ljudkort -> monitorer

- Digitaltrummor -> mixer -> slutsteg + ljudkort -> monitorer

============================

Varor:

Midikeyboard: M-Audio Keystation 61es, http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw5_artikel-170806.html

Preamp: Vet inte vilken jag ska köpa.

Mixer: Ska kolla in en Soundcraft Compact 4.

Slutsteg: Igen aning.

Ljudkort: Audiophile, EMU 040 eller det kommande EMU med inbyggd DSP-processor.

Monitorer: Funderar på ett par Tannoy, möjligen aktiva. Dock verkar de lite väl dyra. Är långt ifrån audiofil nu i början.

Har som sagt aldrig sysslat med sådant här förrut och kräver inte direkt det bästa nu i början. Är mycket mer än nöjd om jag ens får mp3-kvalitét på grejorna. Mina inspelningserfarenheter hittills har bestått av inspelning m.h.a. min JOS-110-mp3spelare 😱

Kom gärna med kommentarer, tack.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...